Hartiasuojat, kypärät, rungot ja paljon muuta
HUOMIOITAVAA KILPAILUISSA KÄYTETTÄVISTÄ HARTIASUOJISTA
Kilpailukatsastukseen tulee tuoda moottoripyörän lisäksi kilpailussa käytettävät kypärät ja hartiasuojat.
Motocrossin säännöissä määritetään seuraavat asia hartia- ja kyynärsuojista.
- Rintasuoja hyväksyntä vähintään EN 1621-3
- Selkäsuoja hyväksyntä vähintään EN 1621-2
- “Level” eli tasomerkinnällä ei väliä, mutta level 2 on suojaavampi kuin level 1
- Vuosiluvulla (2014 tai 2018) ei merkitystä
HUOMIOITAVAA KILPAILUISSA KÄYTETTÄVISTÄ KYPÄRISTÄ
Motocrossin säännöissä määritetään mm. seuraavat asiat kypärän katsastukseen liittyen.
- Kilpailuissa käytettävien suojakypärien tulee olla vahingoittumattomia
- Suojakypärän lisävarusteet (visiirit yms.) tai leukahihna eivät saa olla vaurioituneet tai naarmuuntuneet.
- Kypäräkameran tai telineen kiinnittäminen kypärään on kielletty kaikissa lajeissa. Kypärä käsittää kaikki kypärään alun perin suunnitellut rakenteet kuten lipan.
- Ainoastaan kypärät, jotka vastaavat seuraavia vähimmäisvaatimuksia, voidaan hyväksyä kilpailuun.
• FIM: FRHPhne-02
• Europe ECE 22-05 tai ECE 22-06, ‘P’, ´NP´tai ´J´
• Japan JIS T 8133 : 2015
• USA SNELL M 2015 tai SNELL M 2020D tai SNELL M 2020R
FIM ylläpitää omaa homologisointistandardia FRHPhne-02 ja standardi on merkitty FIM:n omalla QR-koodilla.
HUOM! FIM vaatii jo vuonna 2025 tietyissä lajeissa FIM-homologisoinnin läpäisseen kypärän pakollisena MM- ja EM-kilpailuissa. Kilpailijan on tärkeää tarkistaa oman lajin vaatimukset FIM-säännöistä. Vuodesta 2026 eteenpäin FIM vaatii kaikissa lajeissa FIM-homologisoinnin läpäisseen kypärän. Ainoastaan tämän standardin mukaiset kypärät ovat sallittuja FIM:n kilpailuissa vuodesta 2026 alkaen.
Merkintä ECE on ympäröity E jonka perässä oleva numero (1 - 48) tarkoittaa maata, joka standardi kypärän on hyväksynyt.
HUOMIOITAVAA MX65 ja MX85 LUOKKIEN RUNGOISTA JA TAKAHAARUKOISTA
Motocrossin MX50-, MX65- ja MX85-luokissa saa käyttää vain kyseiseen pyörään tarkoitettuja alkuperäisiä moottoripyörien runkoja/takahaarukoita tai sellaisia moottoripyörien runkoja/takahaarukoita, jotka lajiryhmä on erikseen hyväksynyt kyseiseen luokkaan. Runkojen tulee olla tehdasvalmisteisia ja kyseiseen pyörämalliin ja moottorille tarkoitettu. MX50-luokassa sallittuja ovat ainoastaan alkuperäisten mittojen mukaiset rungot ja swingit.
Kilpailijoilla on mahdollisuus käydä etukäteen hyväksyttämässä muu kuin alkuperäinen runko tai swingi lajiryhmällä tai lajiryhmän määräämällä muulla taholla. Ennen rungon tai takahaarukan tarkistusta kuljettajien tulee toimittaa luotettava selvitys valmistajasta ja valmistajan yhteystiedot lajiryhmän sähköpostiin mx.lajiryhma@moottoriliitto.fi.
Etukäteen sovittuna tarkistus voidaan suorittaa myös ensimmäisessä kilpailussa. Sovi tarkistus lähettämällä sähköpostia osoitteeseen mx.lajiryhma@moottoriliitto.fi.
Tarkistuksessa kiinnitetään huomiota erityisesti mahdollisiin halkeamiin, muodonmuutoksiin, hitsaussaumojen laatuun ja siihen, että alempi ketjunohjuri on sijoitettu oikeaan paikkaan (peittää ketjun ja takarattaan kohtaamispaikan).
Materiaalia voidaan lisätä tuotantorunkoon tai takahaarukkaan sen vahvistamiseksi,mukaan lukien hitsaus. Nämä muutokset eivät saa vaikuttaa rungon geometriaan. Muutostyöt ja runko-osat on toteutettava turvallisella ja ammattimaisella tavalla.
Lajiryhmän tähän mennessä tekemien tarkistusten perusteella suurin haaste liittyy takahaarukan alemman ketjuohjurin sijaintiin. Erityisesti jatketuissa takahaarukoissa on ilmennyt tapauksia, jossa ketjunohjuri ei peitä ketjun ja takarattaan kohtaamispaikkaa. Tälläistä takahaarukkaa ei voida hyväksyä. Runkojen osalta hylkäyksen on voinut aiheuttaa mm. runkoon tehdyt muutokset, jotka aiheuttavat geometrian muuttumisen tai muuten vaarantavat rungon rakenteen kestävyyden.
HYVINKÄÄN TOP250 HARRASTESARJA KISAN LUOKKAJAKOMUUTOKSIA
Kauden 2025 ensimmäinen TOP250 Harrastesarjan kilpailu ajetaan Hyvinkäällä lauantaina 10.5.2025. Kilpailuun D-ryhmään on ilmoittautunut yli 49 kuljettajaa. Jotta kaikki mahtuisivat harjoituksiin ja aika-ajoon, lajiryhmä siirtää aikaisempien tuloksien perusteella D-luokasta kuusi kuljettajaa C-ryhmään.
D-ryhmästä C-ryhmään (6 kuljettajaa):
- #64 Eemeli Ikävalko
- #185 Julius Salmi
- #204 Niko Kaurala
- #208 Eemil Takalo
- #232 Lassi Karru
- #544 Janne Niemi
Aika-ajojen jälkeen kilpailunjärjestäjä tarvittaessa siirtää lisää kuljettajia luokkien välillä.
KIERROKSELLA OHITUS JA TURVALLINEN AJOLINJA
Jotta harjoitteleminen ja kilpaileminen olisi mahdollisimman turvallista olisi tärkeää, että tilanteessa, jossa kuljettajien nopeusero on suuri (esim. kierroksellaohitustilanteessa) sekä ohittaja, että ohitettava valitsevat ajolinjan oikein.
OHITTAJA
Ohittajan on pyrittävä löytämään sellainen ohituspaikka, jossa ohitus voidaan suorittaa siten, ettei se aiheuta kohtuutonta yhteen ajamisen riskiä ja siten, etteivät ajolinjat ajaudu liian lähelle toisiaan. Erityisesti hyppyreissä tulee varautua siihen, että hitaampi kuljettaja ei välttämättä hyppää hyppyriä yli.
OHITETTAVA
Kilpailussa kierroksella ohituksesta pyritään etukäteen varoittamaan sinisellä lipulla, mutta kuljettajan kannattaa myös itse tarkkailla mitä ympärillä tapahtuu ja siten valmistautua selvästi nopeamman kuljettajan lähestymiseen. Kierroksella ohitettavan on ajettava ennakoitavaa ajolinjaa, jotta ohitus on mahdollista toteuttaa turvallisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi hyppyreissä tai suorilla pidetään valittu linja (mieluiten jompikumpi reuna) eikä siirrytä esimerkiksi laidasta laitaan. Mutkiin tultaessa on suositeltavaa valita radan vasen tai oikea reuna ja ajaa koko mutka valittua reunaa pitkin. Ei siis leikata ulkoa sisälle tai päinvastoin.
KILPAILUJEN PALAUTEKYSELY
Moottoriliitto kerää aikaisempien vuosien tapaan palautetta motocrossin SM- ja Motocrossliigan-kilpailuista. Linkit palautekyselyihin löytyy alta.
SM-kilpailujen palautekysely:
https://q.surveypal.com/SM-Motocross-2025/0
Motocrossliiga-kilpailujen palautekysely: