Mäkiselle Suomen mestaruus

Viivi-Maria Mäkinen voitti historian ensimmäisen naisten enduron Suomen mestaruuden.
Kuva
Petri Kurkinen
Viivi Mäkinen voitti tänään Oulussa enduron naisten Suomen mestaruuden.

Enduron naisten kolmen osakilpailun mittainen SM-sarja saatiin päätökseen tänään Oulussa. Naiset kiersivät Oulun kisareitin kahteen kertaan, eli yhteensä tuloksiin saatiin kuusi maastokoetta.

Päivän nopeimmasta kuljettajasta ei naisissa ollut epäselvyyttä, Janette Mielosen pitäessä koko päivän ylivoimaista vauhtia. SE-Teamin Yamaha-kuljettaja kellotti nopeimmat ajat viidelle maastokokeella ja hänen voittomarginaalinsa oli lopulta lähes neljä minuuttia. Mielonen voitti myös kauden edellisen SM-osakilpailun Hyvinkäällä, mutta hän ei ollut mukana kauden avauksessa Mäntsälässä, loukkaantumisen vuoksi. Kaksi osakilpailuvoittoa nosti Mielosen kuitenkin epävirallisissa SM-sarjan lopputuloksissa toiseksi.

mielonen 2022

Janette Mielonen voitti Oulun kilpailun ylivoimaisesti. Kuva: Petri Kurkinen.

Kilpailun toiseksi ajoi tänään Funbike Fantic -tiimissä ajava Riina Lampinen. Lampinen ajoi selvästi kauden parhaan kilpailunsa, mutta se ei riittänyt nostamaan häntä naisten SM-mitaleille. Lampinen on epävirallisissa lopputuloksissa pistetilaston neljäs.

Kolmanneksi tänään sijoittui Viivi-Maria Mäkinen, joka johti SM-sarjaa ennen kauden päätöstä. Kolmas sija riitti varmistamaan Mäkisen myös historian ensimmäisen naisten Suomen mestaruuden, vaikkakaan päivä ei ollut Kytönen Motorsport Husqvarna-kuljettajalle helppo.

- Se saatiin, mitä täältä lähdettiin hakemaan, mutta en tehnyt hommaa kyllä itselleni helpoksi. Ensimmäisellä kierroksella ajoni ei ollut hyvää ja rehellisesti sanottuna minulla oli paineita mestaruuden takia. Sitten kaaduin päivän kolmannella kierroksella ja kun sain pyörän ylös, ei se liikkunut mihinkään. Minulla meni varmaan minuutti aikaa, kun ihmettelin asiaa. Sitten tajusin, että käsisuojani oli taittunut ja se painoi etujarrun lukkoon. Suoristin käsisuojan ja jatkoin matkaani. Toinen kierros meni sitten paljon paremmin ja onnistuin nousemaan kolmanneksi, Mäkinen riemuitsi.

Naisten SM-sarja päättyi, mutta Mäkinen suuntaa katseensa jo tulevaan.

- Seuraavaksi ajan Sipoon EM-kilpailussa ja sitten toivon pääseväni edustamaan Suomea Sixille. Ne valinnat pitäisi julkaista ensi viikolla, Mäkinen jatkoi.

Naisten luokan neljänneksi ajoi tänään Iina Turkki. Turkki oli kisassa pitkään kolmantena ja se sija olisi riittänyt pitämään hänet pistetaulukossa toisena. Mutta kun Turkki putosi toiseksi viimeisellä maastokokeella neljänneksi, putosi Beta Racing Suomi-tiimin kuljettaja samalla epävirallisissa pisteissä SM-pronssille. Hanna-Riikka Oikari ajoi tänään kilpailussa viidenneksi ja samalla sijalla SE-Teamin kuljettaja oli myös SM-loppupisteissä.

Turkki 2022

Iina Turkki ajoi SM-pisteissä kolmanneksi. Kuva: Petri Kurkinen.

Epäviralliset SM-pisteet:

1.Mäkinen Viivi-Maria61
2.Mielonen Janette50
3.Turkki Iina49
4.Lampinen Riina42
5.Oikari Hanna-Riikka34
6.Nummela Anu32
7.Sainio Sanna26
8.Leinonen Karoliina20
9.Jäntti Maire15
10.Vesterinen Esmeralda15
11.Käpynen Milja14
12.Virtanen Minna9
13.Leinonen Jasmi9
14.Rantala Paula8
15.Heikkala Jutta7
16.Toivonen Roosa-Maria3

Mäkisen tunnelmat kilpailun jälkeen:

Kuvaus: Gitten Enjala