CrossiBlogi.fi tuo live-videokuvan Hyvinkään SM-crossiin

Teksti
Kuva
MJP-Events
Onnistunut kokeilu poikii live-kuvan kauteen 2016
Live-video toteutetaan kuudella kiinteällä kameralla ja kahdella moottoriohjatulla domella. Kameroilla pyritään kattamaan koko rata, mutta varsinaista kuljettajia seuraavaa kuvaa ei toteuteta.
 
Kuvauksen toteuttaa CrossiBlogi.fi, jonka toiminnasta vastaa Petri Niemelä. Hänellä on vuosien kokemus motocrossin parista, muun muassa lastensa harrastuksen kautta sekä aktiivisena talkoolaisena. Lisäksi Niemelä on kuulunut Suomen Moottoriliiton alaiseen motocrossin lajiryhmään noin vuoden verran.
 
Videokuvauksen taustalla on ensisijaisesti kilpailun valvonta.
 
- Vuosia crossiradoilla kiertäneenä ja nyt vajaan vuoden lajiryhmässä olleena olen miettinyt monesti, miksi selvistä rikkeistä ei anneta rangaistuksia. Olen monesti keskustellut kilpailunjohtajien ja valvojien kanssa aiheesta ja aika usein vastaus on ollut joko ”en ehtinyt nähdä tilannetta”, ”en saanut kirjattua numeroa ylös”, tai jotain muuta vastaavaa, Niemelä taustoittaa.
 
- Tilanteet tapahtuvat hyvin nopeasti ja jos kyseessä on yhtään isompi härdelli, jää asioita helposti huomaamatta. On myös huomioitava, että mielummin jättää rankaisematta kuin rankaisee väärää kuskia.
 

Toteutus vaatii panostuksia

Niemelä on ehtinyt miettiä kilpailujen kameravalvontaa yli vuoden verran. Jotta videovalvonta olisi hyödyllinen, tulee sen kattaa koko rata-alue. Yhdelläkään kotimaisella crossiradalla ei ole koko radan kattavaa sähkö- ja paikallisverkkoa, mikä luo jo pienehkön haasteen toteutukselle.
 
- Kesällä törmäsimme latvialaiseen verkkolaitevalmistajaan, jonka tuotteiden avulla olisi mahdollista toteuttaa langaton verkkoyhteys kameroilta tallentimelle. Verkkolaitteet toimivat 12 voltin akun avulla ja kun hommasimme kaveriksi 12 voltilla toimivia kameroita, meillä olikin käsissä järjestelmä, jolla kaveravalvontaa voisi ainakin kokeilla, Niemelä kertoo.
 
Alun perin järjestelmä suunniteltiin kilpailun johdon ja tuomariston työvälineeksi, mutta asioilla on tapana kasvaa ja kehittyä, näin kävi tälläkin kertaa.
 
- Aloimme miettiä, että nyt kun meillä on videokuva saatu radalta kovalevytallentimelle, niin voisiko sen lähettää vaikka YouTuben-livepalveluun. Tähän löytyi sopiva ratkaisu ja kun saimme tukijan, joka maksoi kalliin ohjelmiston, päätimme, että tokihan sitä pitää kokeilla. 
 
Videointi toteutetaan kiinteillä valvontakameroilla, joten MXGP-tasoista lähetystä ei voida toteuttaa.
 
- Hyvinkään kokemusten perusteella katsomme, onko kahdeksan kameraa riittävästi vai pitäisikö kameroiden määrää vielä kasvattaa.


Kohti kautta 2016

Hyvinkään SM-viikonloppu on ensimmäinen kilpailu, jossa kokeillaan, kuinka järjestelmä toimii.
 
- Kyseessä on todellakin ihan puhdas pilotti, jonka toimivuudelle ei ole mitään takeita. Toivommekin liven katsojilta kärsivällisyyttä, koska aivan varmasti meillä tulee olemaan haasteita. Liven toiminnan kannalta kriittisessä asemassa on nettiyhteyden toimivuus. Mikäli radan lähialueiden tukiasemat ruuhkautuvat, seuraa siitä viivettä liveen ja kuva alkaa pätkiä, Niemelä muistuttaa.
 
- Mikäli kaikki toimii kivasti Hyvinkäällä, yritämme saada järjestelmän seuraavan kerran käyttöön MX-liigan osakilpailuun Vantaalle syyskuussa.
 
Niemelä kertoo myös, että mikäli järjestelmä osoittautuu toimivaksi, on tavoitteena saada se kaudella 2016 kaikkiin MX-liigan ja SM-sarjan osakilpailuihin.
 

Tekninen toteutus:

- 8TB kovalevytallennin (pystyy tallentamaan jokaisen kameran syötteen koko viikonlopun ajalta)
- 8kpl kameroita (6 kiinteää ja 2 moottoriohjattua domea)
- 1+5 radiolinkkiä
- ohjaajan työasema + lähetysohjelmisto
- 4G silta (liveä varen)
- 12v akkuja