GP-katsaus, Leon
Kilpailu ajettiin yön rankkasateiden kastelemalla radalla, mutta itse kilpailupäivänä saatiin nauttia suhteellisen kuivasta kelistä. Osallistujia Meksikon GP ei kerännyt kuin kourallisen. MX2-luokan ensimmäisessä erässä puomin taakse asettui 18 kuljettajaa, eikä MXGP-luokassakaan osallistujia nähty kuin yksi enemmän. Luvut olisivat olleet vieläkin säälittävämpiä ilman paikallisia kuljettajia. Voidaan toki miettiä, että onko seitsemän kierrosta kärjelle jäävän kuljettajan paikka näissä kilpailuissa. Kilpailut tuli kuitenkin ajettua ja MX2-luokan toisessa erässä nähtiin mestaruustaiston kannalta kenties ratkaisevia hetkiä. MXGP-luokasta on suurin mielenkiinto kadonnut, sillä mestaruus on jo ratkennut, eikä muistakaan mitalisijoista jännitysnäytelmää saada rakennettua.
MX2
MX2-luokan ensimmäinen erä oli monen kuljettajan osalta maaliin selviytymistä. Esimerkiksi Julien Lieber kaatui ainakin viisi kertaa ja Jeremy Seewer oli lopettanut laskemisen neljännen jälkeen. Erän voittoon ajoi jo lähdöstä kärkeen karannut maailmanmestaruutta tavoitteleva Pauls Jonass. Jonass ajoi koko erän ilman virheitä, eikä vaikeat olosuhteet näyttäneet nuorta latvialaista haittaavan. Sama voidaan todeta myös toiseksi ajaneen Max Anstien kohdalla. Anstie ajoi varmasti toiseksi, mutta Jonassin haastamiseen britin eväät eivät riittäneet. Erän kolmanneksi sijoittui Benoit Paturel ennen Thomas Covingtonia ja Tim Gajseria. Erän alkupuolella Gajser kaatui maalipöydässä rajusti. Gajserin hyppy jäi noin puoli pyöränmittaa vajaaksi, minkä jälkeen hänen pyöränsä lähti märällä savella täysin poikittain. Gajserin onneksi niin mies kuin pyöräkin säilyivät kaatumisessa ehjinä. Harri Kullas ajoi erän kuudenneksi, vaikka jäikin kierroksella kärkikaksikolle. Kullas joutui lähtökurvissa väistämään kaatuneita Petar Petrovia ja Brent Van Doninckia ajautuen itse radalta ulos. Kullas teki nousua takajoukoista kohti kärkeä muiden sortuessa virheisiin ja varma ajo palkittiin viidellätoista MM-pisteellä.
Toinen erä sisälsi dramatiikkaa. Jonass irtosi jälleen puomilta parhaiten, mutta hän kaatui jo ensimmäiseen kurviin jääden viimeiseksi. Lähdön jälkeen kärjessä viiletti kauden ensimmäistä MM-osakilpailuaan ajanut Calvin Vlaanderen perässään Covington ja Paturel. Jonass teki hurjaa nousua nopealla tahdilla jo kuudenneksi, mutta sitten lähti kuljettaja ja KTM eri lentoradoille yhdessä radan suurimmista hyppyreistä. Jonassin jalka tarttui hyppyrin lähdössä uraan kiinni, mikä sitten sinkosi hänet täysin hallitsemattomaan ilmalentoon. Jonass selvisi tilanteesta kuin ihmeen kaupalla loukkaamatta itseään, mutta pyörä meni lähes käyttökelvottomaan kuntoon. Jonass kurvasi ratavarikolle, missä mekaanikot parhaansa mukaan paikkailivat pyörää ajokuntoon. Latvialainen oli lopulta erän 13:s saaden näin tililleen kahdeksan MM-pistettä. Kärkipaikan oli tässä vaiheessa ottanut Covington, joka ei tämän jälkeen taakseen katsonut. Nuoren yhdysvaltalaisen tilille napsahti näin uran ensimmäinen MM-erävoitto ja samalla Covington pokkasi päivän totaalin itselleen. Covington aloitti kauden hyvin kevään kaukokilpailuissa, mutta Euroopan puolella vauhti ei ole kärkisijoille riittänyt. Erän toiseksi ajoi MM-pistejohtoaan vankistanut Gajser ennen Julien Lieberiä ja Valentin Guillodia. Harri Kullas oli toisen erän kahdeksas.
Gajser on siis vahvasti kiinni maailmanmestaruudessa, sillä Honda-kuljettajalla on nyt 18:n pisteen etumatka Jonassiin. MM-pronssi on matkaamassa suurella todennäköisyydellä Iso-Britanniaan Max Anstille. Anstie on 32 pistettä hopeapaikasta ja 31 pistettä neljäntenä olevan Guillodin edellä.
MXGP
MXGP-luokan ensimmäisessä erässä kärkeen ampaisi Glenn Coldenhoff perässään Romain Febvre ja Dean Ferris. Coldenhoff vei letkaa vajaat kymmenen minuuttia, kunnes sortui ajovirheeseen ja putosi kahdeksanneksi. Kärkipaikan otti näin Febvre. Febvre ajoi vakuuttavaan erävoittoon 45:n sekunnin turvin ennen Shaun Simpsonia ja Evgeny Bobryshevia. Gautier Paulin oli kiinni kolmospaikassa vielä toiseksi viimeisellä kierroksella. Hän kuitenkin kaatui lähes identtisesti kuten Gajser MX2-luokassa, ja putosi näin tiimikaverinsa taakse neljänneksi.
Toista erää lähdettiin etenemään Paulinin komennossa perässään Yamaha-kaksikko Febvre ja Jeremy Van Horebeek. Kilpailu kärjessä pysyi erittäin tiiviinä, sillä rata oli kuivunut pitkin päivää tehden siitä nopeamman ja helpommin ajettavan. Tosin Febvren noustua kärkeen, ero takanatuleviin repesi 15:n sekuntiin. Seuraavista sijoista käytiin kuitenkin kovaa kilpailua aina ruutulipulle asti. Heikohkon lähdön ottanut Simpson oli tässä taistelussa vahvin ajaen toiseksi ennen Bobryshevia. Neljäntenä ruutulippua tervehti Van Horebeek ja viidenneksi sijoittui Coldenhoff. Febvre löysäsi erän loppupuolella ja näin ollen koko kärkikahdeksikko mahtui 14:n sekunnin sisään. Gautier Paulin taisteli jälleen kolmannesta sijasta Bobryshevin kanssa, mutta ranskalainen keuli Hondansa ympäri kurvin ulostulossa vain muutamaa kierrosta ennen maalia. Paulin ennätti maaliin vasta sijalla yhdeksän.
MM-mitalistit ovat nyt selvillä, sillä neljäntenä oleva Simpson on 58 pistettä Bobryshevin perässä. Ainoastaan hopean kohtalo on vielä avoin, mutta Bobryshevilla on kova työ ottaa tiimikaverinsa Paulinin 27:n pisteen etumatka kiinni.
Viimeinen näytös
Yksi osakilpailu on siis vielä jäljellä, mutta tuo osakilpailu ei olekaan aivan mikä tahansa. Yhdysvalloissa Glen Helenissä tullaan näkemään molemmissa luokissa kovia AMA-sarjojen nimiä, jotka takuulla tuovat oman lisämausteensa ja nostavat kilpailun mielenkiintoa. Erityisesti MX2-luokassa herrat Savatgy, Alldredge, McElrath ja Nelson voivat vielä sekoittaa mestaruustaistoa. MXGP-luokassa suurin mielenkiinto kohdistuu Cooper Webbin suoritukseen. Webb tulee edustamaan Yhdysvaltoja syyskuun lopussa Ranskassa, joten Yamaha-kuljettaja haluaa varmasti ottaa henkisen yliotteen jo nyt tuohon kilpailuun.
Jussi Sajo