Suomella loistavat mahdollisuudet ajaa jatkoon

Jere Haavisto (vas.), Emil Weckman ja Miro Sihvonen edustavat Suomea viikonloppuna Mantovassa.
Kuva
Team Finland MXoN tiedotus
Suomella on hyvät mahdollisuudet ajaa Mantovassa mukaan MXoN-kilpailun varsinaisiin kisaeriin.

Motocrossin joukkue MM-kilpailu käynnistyy Mantovassa huomenna harjoitusten ja karsintaerien merkeissä. Suomen osalta taival on päättynyt monena viime vuonna karsintaeriin, mutta tänä vuonna Suomella on erittäin hyvät mahdollisuudet päästä mukaan sunnuntain varsinaisiin kisaeriin.

Tänä vuonna MXoN-kilpailu on kokenut valitettavasti takaiskuja poisjäämisten takia. Viime vuonna kilpailua ei ajettu koronan vuoksi, mutta Assenissa ajetun vuoden 2019 kilpailun 20 parhaan joukkueen joukosta ovat tämän vuoden kilpailusta poissa USA, Australia ja Uusi-Seelanti. Näiden lisäksi Slovenialta puuttuu Tim Gajser, joka on käytännössä yksin ajanut maansa viime vuosina mukaan finaaleihin. Espanjalta puuttuu rivistään Jorge Prado, joka on ollut joukkueensa kantava voima, eikä Espanja olisi päässyt ilman Pradoa Assenissa karsinnoista jatkoon. Espanjan väreistä puuttuu myös Ruben Fernandez, joka on ollut MX2-luokan kärkikuljettajia tällä kaudella. Latvialta puolestaan puuttuu Pauls Jonass, jota ilman Latvian jatkoon pääsy on epävarmaa.

Millä pisteillä jatkoon?

Viiden viimeisen vuoden aikana karsinnoista jatkoon on päästy 29,4 pisteen keskiarvolla. Kun lasketaan etukäteen tämän vuoden osalta pisteitä, vaikuttaa siltä, että tänä vuonna jatkoon pääsemiseksi tulee riittämään 30-31 pistettä. Näin siksi, että esimerkiksi Slovenian ja Latvian kaltaiset maat ovat päässeet jatkoon varsin pienillä pistemäärillä, johtuen yhdestä todella kovasta kuljettajasta. Tänä vuonna joukkueet ovat huomattavasti tasaisempia ja oletettavaa onkin, että sijoitukset menevät enemmän ristiin kärkijoukkueiden ulkopuolella, jolloin pistemäärät kasvavat.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Suomi voisi olla kohtuullisen turvallisin mielin, jos karsinnoissa kaksi meidän kuljettajistamme ajaisi omassa erässään sijalle 14. tai paremmin. Kun katsotaan luokkakohtaisia kuljettajia, ei 29 pisteen saaminen olekaan mikään mahdottomuus joukkueeltamme, mutta se edellyttää toki onnistumisia.

Weckman ratkaisevassa roolissa?

MX2-luokassa Emil Weckmanin suoritus karsintaerässä saattaa nousta ratkaisevaan rooliin ja Weckmanilla on potentiaalia ajaa jopa 10 kärkeen erässään. Weckmanin tilanne näytti todella hyvältä vielä muutama viikko sitten Turkissa, jossa hän ajoi ensimmäisessä kisaerässä sijalle 18. Kun katsotaan hänen edellään olleita kuljettajia, niin Mantovassa heistä on mukana seitsemän. Näiden lisäksi viikonloppuna luokkaan mukaan tulevat Roan Van De Moosdijk, Conrad Mewse ja Liam Everts, jotka ovat lähtökohtaisesti Weckmanin edellä. Viime viikonlopun MM-kisa jäi Weckmanilta kesken heikkojen veriarvojen vuoksi, mutta aika-ajossa hän ajoi sijalle 30. Kun edestä poistetaan kuljettajat, jotka eivät ole Mantovassa mukana, oli hän 12:nneksi nopein. Noiden 12 lisäksi Mantovan lähtölistalta ei löydy suoraan ketään Weckmania nopeampaa kuljettajaa (jotka eivät olleet mukana viime viikonloppuna). Sen sijaan listalla on useita sellaisia kuljettajia (Jacob Piccolo, Kevin Horgmo, Yago Martinez, Jörgen-Mattias Talviku) jotka taistelevat myös sijoista 15 joukkoon.

Pahimman epäilyksen Weckmanin ylle heittää hänen terveydentilansa. Weckman kertoi veriarvojensa olevan sekaisin ja niiden johdosta hän matkustikin viikolla Belgiaan ottamaan vitamiini- ja rautapiikin. Toivottavasti tilanne on korjaantunut ja viikonloppuna nähdään parasta mahdollista menoa Weckmanilta, sillä sitä joukkueemme tarvitsee.

Sihvosen kunto?

MXGP-luokassa ajavan Miro Sihvosen osalta kausi on ollut todella vaikea. Kesäkuun alun loukkaantumisen jälkeen Sihvonen on ollut enemmän tai vähemmän toipilaana koko kesän ajan. Viimein Sihvonen pääsi mukaan kilpailuihin viime viikonloppuna Hyvinkäällä, mutta luonnollisesti hänen ajamisensa ja vauhtinsa ei ole sillä tasolla, missä se oli ennen kesäkuun loukkaantumista. Hyvinkään toisessa erässä hänen vauhtiinsa vaikuttivat myös vääntynyt etujarrulevy ja tiistaina harjoituksissa selvisi myös, että hänen takaiskunvaimentimensa oli rikki jo sunnuntain toisessa kisaerässä. Sihvonen osoitti kuitenkin sunnuntaina, että hänen olkapäänsä on kunnossa, eikä se haitannut ajamista, joka on erittäin hyvä asia. Valitettavasti Sihvosella on todella vähän ajoa alla tänä kesänä, ainakin kun verrataan sitä muihin puomin taakse asettuviin kuljettajiin. Mikäli Sihvonen pystyy kuitenkin ajamaan karsintaerän läpi ilman ongelmia ja ilman käsien suurempaa puutumista, on hän realistisesti ajateltuna sijan 15 tuntumassa.

Haavisto porukan varmin

Suomea MX Open luokassa edustavan Jere Haaviston lähtökohta kilpailuun on tällä hetkellä joukkueemme paras. Haavisto on saanut alkukesän selkäongelmat kuriin ja ajanut kauden parasta ajoaan Vantaan viimeisessä SM-kilpailussa sekä Hyvinkään kerhojoukkuekilpailussa. Haaviston vauhti on ollut kohdallaan ja myös hänen kuntonsa on näyttänyt olevan hyvä. Näin ollen Haaviston ympärillä ei ole vastaavia epävarmuustekijöitä kuin Weckmanin ja Sihvosen kohdalla. Haaviston tulee vain muistaa pitää päänsä kylmänä viikonlopun ajan ja häneltä voidaan odottaa hyviä tuloksia. Kun katsotaan MX Open-luokan muita kuljettajia, niin Haavisto saattaakin nousta joukkueemme vähiten pisteitä kerääväksi kuljettajaksi karsinnassa. Etukäteen mietittynä Haavisto taistelee karsintaerässä sijoituksista 12-15.

Veikkaus

Meidän veikkauksemme on, että Suomi kerää 29 sijoituspistettä ja sillä pistemäärällä mennään mukaan sunnuntain varsinaisiin kisaeriin.

Kommentit

Lähettänyt PETTERI LEPPÄNEN : La, 09/25/2021 - 10:12

Tsemppiä kisaan!

Kieli
suomi