Suomalaiset vaisuja Portugalissa

Teksti
Josep Garcia oli tänään liian nopea muille.
Kuva
Future7media
Enduron MM-sarjan avauspäivä päättyi Josep Garcian voitonjuhliin. Suomalaiskuljettajien suoritukset sujuivat odotuksiin nähden alakanttiin.

Enduron MM-sarja saatiin käyntiin Portugalin Fafessa. Ennakkoon pelätty sade kasteli yöllä ja aamupäivällä reitin, joka toi luonnollisesti oman lisämausteensa kisaan. Josep Garcia oli yksi ennakkosuosikeista ja espanjalainen antoi varoituksen vauhdistaan jo perjantain supertestillä ajamalla siellä selkeän pohja-ajan. Garcia kuitenkin rauhoitteli selkään taputtelijoita perjantai-iltana.

- Tämä oli vain supertesti, mutta on toki mukava aloittaa viikonloppu hyvällä tuloksella. Pyörä tuntui hyvältä, enkä tehnyt virheitä. Toivottavasti pystyn jatkamaan tätä vauhtia huomenna, Garcia kertoi.

Ja kyllähän Garcia pystyi. Ensimmäisen kierroksen jälkeen Garcia johti kisaa 11 sekunnin turvin ennen Andrea Veronaa. Steve Holcombe oli kolmantena, joten ennakkosuosikit aloittivat vahvasti.

Toisella kierroksella tilanne säilyi ennallaan, samoin kärkikaksikon ero. Holcombe sen sijaan joutui hiukan taipumaan ja tilanne alkoi vaikuttaa selkeältä. Näin myös kävi. Kolmas kierros ei järjestystä muuttanut, mutta Josep Garcia puristi voittomarginaalin reiluun puoleen minuuttiin. 

- Yksi tämän kauden tavoitteista oli aloittaa kausi hyvin täydellä hyökkäyksellä. Voitinkin heti avauspätkän ja se on hyvä, koska aikaisempina kausina olen aloittanut hitaasti ja on aina ottanut aikansa ennen kuin ajo lähtee kulkemaan. Huomenna on uusi päivä ja yritetään jatkaa samaan malliin, Garcia lupasi

Andrea Verona säilytti kakkossijansa, mutta todella niukasti, sillä kolmanneksi sijoittunut Steve Holcombe otti huiman loppukirin ja oli maalissa enää vain reilun sekunnin jäljessä.

- Oli heti kauden alkuun haastava päivä. Yöllä alkoi sade, joka jatkui vielä ensimmäisen kierroksen. Märkä ja kura tekivät testeistä tosi teknisiä. Ajo kulki kuitenkin ihan hyvin. Viimeiseen kierrokseen en ole tyytyväinen. Yritin puristaa, että saisin Garcian kiinni, mutta kaaduin enduro- ja crossitestillä, sekä jäin vähän kiinni extremellä, Verona selvitti.

Steve Holcomben hyvä loppukiri ei siis aivan riittänyt nostamaan häntä kisan kakkoseksi, mutta viimeinen kierros lupasi hyvää huomista ajatellen.

- Aamulla ajoni oli hermostunutta, enkä ollut tasollani. Sain lopulta ajon sujumaan ja viimeinen kierros oli hyvä. Garcian vauhtiin ei kuitenkaan ollut asiaa. Yritän huomenna parantaa, Holcombe suunnitteli

Enduro1-luokassa kärkikaksikko oli luonnollisesti Josep Garcia ja Steve Holcombe. Luokan kolmoseksi ajoi Zach Pichon. Suomalaisväriä luokassa edustivat Roni Kytönen ja Hermanni Haljala. Kytösen kisa sujui mollivoittoisesti ja virheitä tuli liikaa. Maaliin Kytönen saapui luokan kahdeksantena.

- Ensimmäinen kierros tuli vielä ihan hyvin, samoin toisen kierroksen crossitesti, mutta sitten extremetestissä osui takajarrulevy kiveen ja loppupätkän jouduin ajamaan ilman takajarrua. Kolmannella kierroksella oli sitten jo ehkä vähän liikaakin yritystä, eikä kello tykännyt siitä, vaikka tuntui, että ajo kulkee. Viimeisellä extremellä sellaisessa kivihyppyrissä sutaisi rengas nokalla ja se jäi vajaaksi, minkä jälkeen oli vehkeet jumissa jonkun 20 sekuntia. Ajo on ihan hyvän tuntuista, mutta tämän tason kilpailuissa ei kestä tehdä tuollaisia virheitä. Lähdetään nyt vielä kävelemään pätkiä ja yritetään huomenna saada nappi onnistuminen, Kytönen kertoi heti tuoreeltaan päivän jälkeen.

Hermanni Haljalalla oli jokseenkin vastaava päivä. Tulosta ei vain tullut ja avauspäivän jälkeen Haljalalle kirjattiin luokan kymmenes sija.

- Kun ajaa niin, että kello ei tykkää, niin tällainen sijoitus siitä tulee. Pyörä toimi hyvin, tiimi toimi toimi hyvin, mutta kun kuskilla on vikaa päässä, niin tämä on lopputulos. Lähdin ihan hyvillä mielin kisaan, mutta en vain saanut itsestäni aamulla irti sitä mitä olisi pitänyt. Olin jotenkin jumissa ja tuntui siltä, ettei koko hommasta tule mitään. Ei edes tuntunut kivalta, mutta eipä siinä mikään muu auttanut kuin yrittää tsempata itseään. Lopussa alkoi ajo kulkea paikoitellen vähän paremmin, mutta extreme oli vaikea. Toisellakin kierroksella olin pari kertaa kiinni ja kerran jäi takapyörä kallioitten väliin jumiin. Ei ollut mitään kaatuilua koko päivänä, eikä oikein mitään muutakaan, kyllä se oli ihan rehellisesti miehessä vika tänään, Haljala myönsi reilusti.

Enduro2-luokka meni Andrea Veronalle, joka kävi tiukan kisan Nathan Watsonin kanssa. Verona oli lopulta 12 sekuntia nopeampi. Kolmantena podiumille nousi Samuele Bernardini.

Enduro3-luokka oli odotetusti Brad Freemanin hallinnassa, mutta ei suinkaan mitenkään ylivoimaisesti. Hamish Macdonald hävisi reilun parikymmentä sekuntia. Kolmanneksi kiirehti Matteo Cavallo.

Juniorit

Juniorluokassa ei Axel Semb jättänyt selittelyille sijaa. Ruotsalainen johti kisaa lähdöstä maaliin ja kuittasi voiton minuutin erolla ennen toiseksi ajanutta Kevin Cristinoa. Kolmanneksi nopein oli Manolo Morettini. Suomalaismenestys oli Samuli Puhakaisen varassa, mutta Betakuljettaja ei pystynyt vastaamaan kärkimiesten vauhtiin. Sijoitus oli kahdestoista ja Junior2-luokassa kuudes.

- Oli aika huono päivä. Heti ensimmäisestä endurotestistä lähtien alkoi ottaa päähän, kun ei siitä tullut oikein mitään. Sitten ensimmäisellä extremellä ajattelin, että siellä menee paremmin. Sain siinä heti yhden ukon kiinni ja odottelin että se pääsee pois edestä. Lopulta se ajoi yhden mutkan pitkäksi ja pääsin ohi. Sen jälkeen töpeksin itse ja jäin kiinni. Kun pääsin siitä,  eteenpäin niin siellä oli kaksi ukkoa kiinni sellaisessa kallionkinkamassa, josta piti ajaa. Vedin niistä sivusta ohi, keula alta ja tulin mahallani alas sitä kalliota ja pyörä tuli viereen. Joka kierroksella oli extremellä hirveätä häslinkiä. Se endurotesti ei selvinnyt minulle ollenkaan miten siellä pitäisi ajaa. Olin siellä aina tosi hidas. Crossitestikin oli aika karmea ajettava. Siellä oli hirveitä reikiä ja maakiviä. Ei tällainen tulos tyydytä kun tavoite on podiumilla. Huomenna täytyy yrittää parantaa. Koska pyörässä ei ole vikaa, niin täytyy varmaan meditoida illalla, Puhakainen naurahti.

Junior1-luokassa kolmen kärjen muodostivat Kevin Cristino, Manolo Morettini ja Thibault Giraudon. Junior2-luokassa järjestys oli Axel Semb, Max Ahlin ja Albert Fontova.

Youth-luokan kisa oli ranskalaisten juhlaa. Kaikki kolme podiumpaikkaa menivät ranskalaiskuljettajille järjestyksessä Romain Dagna, Maxime Clauzier ja Clement Clauzier. Tiitus Enjalan alku ei ollut paras mahdollinen, mutta vauhti parani iltapäivällä ja Enjala toi Yamahansa maaliin sijalla 12.

- Extreme oli joka kerta tosi hankala, kun siellä oli aina joku edessä jumissa ja oli vain yksi linja mistä ajaa. Enduro- ja crossitesti tulivat ihan kohtuullisesti. Toisen kierroksen crossilla minulta tosin irtosi satula ennen pätkän puoliväliä. Kävi onneksi hyvä tuuri kun lähdin siitä siirtymälle, niin siinä oli kaveri reitin varressa minun satulani kanssa, niin sain sen takaisin ja vielä kiinnitettyäkin. Ajamiseeni en ole tyytyväinen, sitä on pystyttävä parantamaan huomenna. Sijoitus oli ihan hyvä siihen nähden, kuinka paljon tuli virheitä. Aamulla oli kyllä tosi vaikea nähdäkin, koska oli niin sumuista ja sataa tihuutti. Puolen päivän jälkeen oli jo selkeää, mutta pätkät olivat kuraisia ja extreme oli koko päivän tosi liukas, Enjala selvitti.

Naisten luokassa voittoon ajoi Rachel Gutish, toinen oli Rosie Rowett ja kolmas Mireia Badia.

Kilpailu jatkuu sunnuntaina. Startti on tämän päivän tapaan kello 11.00 Suomen aikaa.