Ranska pyörittelee enduromaailmaa

Tarina käynnistyi kilpailun kolmantena päivänä, jolloin kisareitti muuttui kahdesta edellisestä päivästä. Kahdeksan letkan etupäässä ajanutta kuljettajaa ajoi epähuomiossa siirtymällä eräästä risteyksestä oikealle, josta suunnasta reitti kahtena aiempana päivänä tuli. Kolmantena päivänä reitti kääntyi kuitenkin risteyksestä merkkien mukaan vasemmalle, mutta näitä merkkejä kuljettajat eivät huomanneet. Reitiltä harhautuneet kuljettajat ajoivat muutaman kilometrin vanhaa reittiä ennen kuin se yhtyi kolmannen päivän reittiin. Heidän harmikseen tuolla välillä oli reittitarkastusasema, jossa he eivät luonnollisesti käyneet.

Yksiselitteinen hylkäys

Kilpailun johto käsitteli asian keskiviikkoillalla ja hylkäsi kilpailijat sääntöjen mukaan. Tässä kohtaa säännöt ovat erittäin yksiselitteiset. Mikäli kuljettaja ei aja merkittyä reittiä, seuraa siitä hylkäys. Hylättyjen kuljettajien joukkueet tekivät asiasta saman tien protestin kilpailun jurylle. Jury kuitenkin hylkäsi protestin. Kun protestikaan ei mennyt läpi, teki Ranska asiasta vetoomuksen FIM:lle. Tämän vetoomuksen johdosta hylätyt kuljettajat saivat jatkaa kilpailua, mutta heidän tuloksiaan ei huomioitu kisaan enää mukaan, vaan he ajoivat kilpailun ulkopuolella.

Tässä vaiheessa kaikki odottivat, että FIM käsittelee vetoomuksen muutaman kuukauden kuluessa, kuten aiemminkin on vetoomusten kohdalla tehnyt. Mutta koska säännöt ovat asiassa todella selkeät, ei kukaan odottanut vetoomuksen menevän läpi. Hylkäysten seurauksena Australia nousi ylivoimaisesti (yli 12 minuuttia) kilpailun johtoon ja pystyi näin varmistelemaan tulevaa mestaruuttaan neljäntenä ja viidentenä kisapäivänä, pudottaen varsinkin viidentenä päivänä vauhtiaan merkittävästi johdon ollessa niin selvä.

Uskomaton päätös

Viidennen kisapäivän jälkeen oli kaikille luvassa suuri yllätys, kun kertaalleen hylätyt kuljettajat olivatkin jälleen mukana tuloksissa ja heidän hylkäyksensä oli pyyhitty pois. Tämän asian johdosta kilpailun kärkeen nousikin Ranska, joka ohitti varmasti ajaneen Australian kahdella minuutilla. Kävi ilmi, että FIM:iin lähetetty vetoomus oli käsitelty tuomioistuimen (CDI) johtajan toimesta, joka sattui, kuinka ollakaan, olemaan ranskalainen. Muille tuomioistuimessa mukana oleville henkilöille ei ollut asiasta edes kerrottu. Virallisen lausunnon mukaan hylkäykset on peruutettu alustavasti ja asiaa käsitellään FIM:ssä tulevaisuudessa. Kaikkien pykälien mukaan asia ei mennyt, sillä koko tuomioistuimen olisi pitänyt käsitellä asia, eikä vain yhden ihmisen, joka kaiken lisäksi on monien mielestä puolueellinen tekemään päätöksiä.

Luonnollisesti etenkin Australian joukkue hermostui päätöksestä täysin, mutta he eivät voineet enää asialle mitään. Protestia he eivät asiasta voineet tehdä, koska alustava päätös oli tullut FIM:ltä, eikä kilpailun tuomaristolta. Australia ei tehnyt vielä kilpailun aikana omaa vetoomustaan FIM:lle, mutta tulevat sen luultavimmin vielä tekemään.

Missään nimessä asia ei ole loppuun käsitelty, eikä tuloksia ole vielä vahvistettu. Milloin tuo asia sitten tapahtuu, sitä tuskin vielä tietää kukaan.

Suomalaisten protesti Ranskan naisia vastaan

Toinen ranskalaisiin kohdistunut asia nähtiin perjantaiaamulla. Kuljettajille annettiin maanantaina aamulla transponderit, jotka sai kiinnittää pyöriin vasta työskentelyalueella ennen starttia. Sinne jonotettaessa ei pyörälle saa tehdä mitään. Kuitenkin monet kuljettajat kiinnittivät ponderit pyörään jo ennen tuota, jonka jälkeen he saivat varoituksen ja kaikille kuljettajille kerrottiin, että asia ei saa enää toistua. Aiemmissa kilpailuissa on kuljettajia hylätty jopa siitä syystä, että he ovat puhdistaneet kuraa pyörän lokasuojan päältä jonottaessaan työskentelyalueelle.

Maanantaina saadut ponderit otettiin kuljettajilta pois torstaina ja ne saatiin ladattuna takaisin perjantaiaamulla. Tässä vaiheessa FIM:n edustajat muistuttivat kaikkia, että hylkäyksen uhalla pondereita ei saa kiinnittää ennen työskentelyaluetta. Jostain käsittämättömästä syystä kaksi Ranskan naisjoukkueen kuljettajaa kuitenkin tekivät niin, ja järjestäjät myös huomasivat sen. Päivän päätyttyä kuljettajat saivat rangaistukseksi jälleen huomautuksen. Siis teosta, josta jo aiemmin ilmoitettiin seuraavan hylkäys.

Suomi teki tästä päätöksestä protestin, jonka jury käsitteli. Juuri ennen lauantain loppucrossia protestin päätös tuli. Kuljettajat saivat minuutin aikarangaistukset. Nämä rangaistukset eivät olleet suurimman osan mielestä sopivat, mutta jury oli päätöksensä tehnyt. Ketään ei yllättänyt se asia, että näillä rangaistuksilla ei ollut mitään vaikutusta tuloksiin.

Ranskalaisten hallinnassa

Ranskalaiset pitävät enduromaailmassa naruja hallussaan varsin tiiviisti. Slovakian Six Days Enduron kolmen hengen jurysta yksi jäsen oli ranskalainen. Kansainvälisen endurokomission johdossa istuu ranskalainen, sekä FIM:n tuomioistuimen (CDI) johtaja on ranskalainen.

Luonnollisesti ihmiset jotka näissä rooleissa istuvat, ovat ammattilaisia. Mutta siitä huolimatta ei voi välttyä ajatukselta, vedetäänkö jossain välissä asioissa kotiinpäin, koska sääntöjä ei tarvitsekaan noudattaa?

Jani Hovi / Xracing