Liikennevakuutusmaksu nousee yli 5000 euroon

Teksti
Teemu Lehtinen (123) oli viedä SM-finaalierän startin, mutta Harri Kullas (151) puristi jarrutuksessa ohi. Teemu Lehtinen (123) oli viedä SM-finaalierän startin, mutta Harri Kullas (151) puristi jarrutuksessa ohi.
Kuva
Marko Vihriä

Esimerkkitapauksessamme motocrosspyörä on vuosimallin 2014 Kawasaki KX250F. Esimerkkiyhtiönä toimii If, koska siellä hinnankorotus on vuodenvaihteessa huikea.

Mikäli pyörä vakuutetaan 1.1.2014 tai myöhemmin ja siihen otetaan uusi vakuutus, maksaa liikennevakuutus vuodeksi 5673 euroa.

Mikäli sama pyörä vakuutetaan vielä tämän vuoden puolella, on hinta 225 euroa.

Hinnankorotus on siis yli 2400 prosenttia.

Hinnanmuutoksen taustalla on asiakaspalvelijan mukaan vakuutusmääritelmien muuttuminen sekä korvaussummat. Aiemmin motocrosspyörä määriteltiin Ifissä maastoajoneuvoksi, mutta ensi vuodesta alkaen se on omassa motocrosspyöräkategoriassaan. Samoin omat kategoriansa löytyvät muun muassa mopoautoille ja moottorikelkoille.

Vanhan pyörän vakuutusta ei voi siirtää uuteen pyörään. Rekisteröidyissä ajoneuvoissa olevaa bonus-järjestelmää ei sovelleta rekisteröimättömiin ajoneuvoihin. Maastoajoneuvo-määritelmän mukainen vakuutus kuitenkin säilyy haluttaessa pyörässä tulevinakin vuosina, toki mahdollisten indeksikorotusten muodossa. Eli esimerkiksi vielä tänä vuonna ostettuun ja liikennevakuutettuun vuosimallin 2014 pyörään on mahdollista hankkia maastoajoneuvon liikennevakuutus, joka pysyy pyörässä, kunnes vakuutus katkaistaan asiakkaan toimesta.

Kilpailutusta

Suomen Moottoriliiton ajajalisenssivakuutusyhtiö OP-Pohjolan asiakaspalvelijan mukaan yhtiössä ei ole korotuspaineita motocrosspyörien osalta. Kyseisen Kawasakin vakuutusmaksu on 483 euroa sekä tänä että ensi vuonna.

LähiTapiolassa vakuutuksen hinta on tämän vuoden puolella otettuna 962 euroa ja ensi vuonna 1058 euroa. Ottamalla samasta yhtiöstä myös muita vakuutuksia (ei liikennevakuutus) on keskittämisalennus vähintään kahdeksan prosenttia. Keskittämisalennuksia on myös muilla yhtiöillä.

Nyt lieneekin syytä ottaa yhteyttä omaan vakuutusyhtiöön ja tiedustella pyöränsä liikennevakuutuksesta.