Kilparatojen kiistaton hallitsija – 2024 KTM 450 SMR

Teksti
Kuva
Philip Platzer
KTM 450 SMR asettaa uuden tason supermoto-pyörille. Niin teiden asettamista rajoitteista eroon haluaville ajajille kuin kurapyöräilijöillekin, jotka haluavat nauttia sivuluisussa ajon jännityksestä (tällä kertaa kuitenkin asfaltilla).

Itävallan Lukas Höllbacher vei KTM 450 SMR -pyörällään vuoden 2022 AMA Supermoto -mestaruuden ja taisteli loppuun saakka FIM:n maailmanmestaruudesta. Höllbacherin radalla esittämät taidonnäytteet ja hänen antamansa palaute on otettu huomioon kehitettäessä tätä KTM:n uusinta ja tähän saakka parasta supermoto-kilpapyörää. Ajokaudella 2023 hän taistelee jälleen voitosta 2024 KTM 450 SMR -pyörällä. Vuoden 2024 versio on saanut uuden raikkaan uuden ilmeen käyttämällä rungon valmistukseen IMD-tekniikkaa. KTM:n värit oranssi, valkoinen ja musta tuottavat vauhdissa kiehtovan värisekoituksen. Väriyhdistelmästä erottuu kuitenkin myös violetit yksityiskohdat, jotka on saanut innoituksensa 1990-luvun KTM-pyöristä.

2024 KTM 450 SMR ominaisuudet:

Pyörän voimanlähteenä on kannen yläpuolisella nokka-akselilla varustettu 63 hv tuottava 450 cm3:n moottori, jonka huoltovälit ovat pidentyneet aiemmista malleista. Tämä alle 27 kg painava voimanpesä on taidonnäyte tehon ja painon suhteen optimoinnista. Keihinin 44 mm:n kaasuläppärunko tuo peliin ajamisen ilon ja säätää kaasuvasteen juuri sopivaksi. SUTERin luistokytkin on niin ikään tärkeä tekijä säädettäessä kierrosaikaa.

Pyörä on käsiteltävyydeltään ainutlaatuinen, sillä moottori ja alusta on sijoitettu hydromuovatun, laserleikatun ja robottihitsatun rungon keskelle. Kompaktin rakenteen pituussuuntaisen jäykkyyden ja joustavuuden suhde on juuri sopiva, jotta pyörän ominaisuudet ovat huippuluokkaa, mitä tulee ajovasteeseen, energian absorbointiin ja suoralla ajamisen vakauteen. Tietokonepohjaisten dynamiikkatutkimusten avulla kehitetty vahvistetusta alumiinista valmistettu takarunko painaa 1,815 kg. Kehitystyön tavoitteina ovat olleet tällöin käsiteltävyys, kestävyys ja luotettavuus. Vuoden 2024 KTM 450 SMR -mallissa kuljettajakokemuksen kannalta tärkeitä ovat myös ontto painevalettu alumiinitakahaarukka, NEKENin alumiiniohjaustanko ja CNC-työstetyt T-kappaleet (varustettu tärinää vähentävällä kumivaimennuksella). Näiden tekijöiden ansiosta pyörä pysyy kuljettajan hallinnassa jokaisella tärkeällä kilparadan metrillä.

Kääntyy ketterästi luotettavan jousituksen ansiosta. 48 mm:n WP XACT etujousitus on varustettu AER-tekniikalla, joka tuottaa progressiivisen ja yhdenmukaisen vaimennuksen, erityisesti liikeradan viimeisten 40 mm:n alueella. Puristus- ja paluuvaimennuksen luotettava säätö helposti saavutettavien pikasäätimien avulla. WP XACT -takaiskunvaimennin on pieni ja kevyt sekä yhdistetty rungon geometriaan siten, että vivustojärjestelmän maavara on aiempaa suurempi. XACT-yksikkö on edistyksellisimpiä WP Suspensionin tuotantolinjoilta peräisin olevia komponentteja. Etujousituksen tavoin myös takaiskunvaimentimen puristus- ja paluuvaimennuksen voi säätää ilman työkaluja.

Kilpa-ajajan elämää helpottavat monet erityisominaisuudet, kuten sähkökäynnistys, helposti ilman työkaluja vaihdettava ilmansuodatin, suorituskyvyn suhteen optimoitu ilmansuodattimen kotelo sekä litteä ja korkea istuin (varustettu luistamattomalla penkinpäällisellä), joka mahdollistaa pyörän pitämisen hallinnassa kulmassa kuin kulmassa. Varustukseen kuuluu niin ikään 7,2 litran polttoainetankki, joka antaa enemmän vauhdikkaita kilometrejä. Huolellisesti suunniteltujen jalkatappien kosketuspinta on aiempaa suurempi, samalla kun tappien liitäntää runkoon on muutettu aiemmasta. Jalkatapit on optimoitu asfaltille ja erilaisiin maasto-olosuhteisiin.

Brembon heavy-duty-jarrujen ansiosta pidät kaarteeseen tullessa täyden vauhdin viimeiseen asti. 4-mäntäinen radiaali jarrusatula puristuu 310 mm:n etujarrulevyyn pienimmästäkin vivun liikkeestä. Yksimäntäinen takajarrusatula tarttuu puolestaan 220 mm:n takajarrulevyyn siten, että jarrutus käynnistää aikaa säästävän sivuluisun.

Voit ohjata vuoden 2024 KTM 450 SMR -pyörää juuri haluamallasi tavalla pyörän erinomaisen ergonomian ansiosta, joka pohjautuu teräväkulmaiseen kolmioon. Ergonomian lähtökohtana on kuljettajan sijoittaminen ajoneuvon keskelle ja asemointi parhaaseen mahdolliseen kilpailuasentoon. Vuoden 2024 KTM 450 SMR perustana on ajattelutapa, jonka mukaan kuljettajan on mahdollista hallita täydellisesti pyörän etupää, samalla kun hän voi odottaa, että takapää käyttäytyy luotettavasti. Tärkeässä asemassa ovat tällöin myös sivumuovien kosketuskohdat huolellisesti suunnitellun rungon kanssa.

Ota rata haltuusi lukuisien erityisesti kilpailukäyttöön tarkoitettujen yksityiskohtien ansiosta, näitä ovat esimerkiksi Launch Control, luistonesto ja Quickshifter. Näiden kaikkien hallinnasta vastaa puolestaan 44 mm:n Keihinin moottorinhallintajärjestelmä. LED-tekniikalla toteutetut käyttötuntimittarit ja polttoaineen ruiskutuksen tilan näyttö sekä kaatumistunnistin kuuluvat myös varustukseen. Kaatumistunnistin tunnistaa pyörän asennon törmäystilanteessa ja sammuttaa saman tien moottorin turvallisuuden parantamiseksi.

Rengastekniikkaa, joka ei jätä sinua pulaan. Metzelerin Racetec SM K1 Supermoto -renkaat lämpenevät nopeasti. Renkaille on ominaista laaja toimintalämpötila-alue, ja ne mukautuvat erinomaisesti myös erilaisiin asfalttipintoihin. Renkaat on asennettu CNC-työstetyillä navoilla varustettuihin ALPINA-kevytmetallivanteisiin, jotka ovat erinomaisesta lujuudestaan huolimatta kevyitä.

Oletko valmis kohtaamaan uudet haasteet? Vuoden 2024 KTM 450 SMR kutsuu kaikki kuljettajat haastamaan parhaat tulosaikansa ja kykynsä. ”READY TO RACE” ei ole koskaan sopinut paremmin mihinkään KTM:n malliin. Tänä vuonna ei ole tekosyitä jäädä kotiin.

2024 KTM 450 SMR – tekniset kohokohdat

// Määrätietoisuutta ilmentävä oranssi, musta, valkoinen ja violetti kilpailuväritys, mustalla pinnoituksella varustettu runko sekä hyökkäysvoimaa uhkuvat mustat pyörät

// Alle 27 kg:n painoinen 63 hv:n kannen yläpuolisella nokka-akselilla varustettu moottori. Moottorin sijoitusta rungossa on muutettu siten, että moottori on mahdollisimman keskellä runkoa. Helppo huoltaa

// Paras mahdollinen hallittavuus kahden valinnaisen moottorin tehokäyrän, Launch Controllin, luistoneston, Quickshifterin sekä SUTER-luistokytkimen ansiosta

// Kompakti, kevyt ja innovatiivinen alusta takaa parhaan mahdollisen ajotuntuman,pidon ja käsiteltävyyden

// Ensiluokkainen AER-tekniikalla ja XACT-iskunvaimentimella varustettu WP XACT -etujousitus: pieni, kompakti ja täysin säädettävä yksikkö on nopeasti säädettävissä radan vaatimusten mukaisesti

// Laadukkaat ja tehokkaat Brembo-jarrut, joissa 4-mäntäinen radiaali jarrusatula, edessä 310 mm:n jarrulevy ja takana 220 mm:n jarrulevy

// READY TO RACE – tietoja pelkästään rata-ajoon tarkoitetusta pyörästä: 16,5/17”:n pyörät, Metzelerin renkaat, ODI:n lukittavat kahvat, pääsy ilmansuodattimeen ilman työkaluja, kevyet ja optimoidut jalkatapit

// Lyömätön ergonomia, jonka ansiosta kuljettaja pystyy hallitsemaan vuoden 2024 KTM 450 SMR -pyörän vakautta ja tasapainoa täydellisesti etupään pidon ja takapään luotettavan käyttäytymisen osalta

 

Vuoden 2024 KTM 450 SMR saapuu valtuutettujen KTM-jälleenmyyjien esittelytiloihin toukokuusta 2023 alkaen.