Jämsässä ei ajeta teitä pitkin

Jatkaako Eemil Pohjola voittoputkeaan kotimaisemissa?
Kuva
Jani Hovi
Jämsässä kaasutellaan heinäkuun alussa enduron SM-sarjan seuraava osakilpailu, jossa kuljettajat pääsevät nautiskelemaan Jämsän hienoista enduromaastoista.

Endurokauden seuraava SM-osakilpailu kaasutellaan reilun viikon kuluttua Jämsässä. Luvassa on SM-arvolle sopiva kilpailu, jossa 45 kilometrin mittainen lenkki ajetaan SM-luokkien osalta kolmeen kertaan. Kierroksella ajetaan maastossa 38 kilometriä, josta noin 15 kilometriä on maastokokeita.

- Petteri Silvan ja Jukka Aures ajoivat maanantaina kilpailuun aikataulua, jolloin saimme selville lopulliset kilometrimäärät. Maastosiirtymien määrä yllätti itsenikin, sillä kävellessä ne eivät tuntuneet niin pitkiltä, kilpailunjohtaja Jani Peitsoma nauraa.

Vaikka pohjavedet ovatkin olleet normaalia korkeammalla tänä kesänä, niin reitti on kuivunut hyvää vauhtia ja se on Peitsoman mukaan oikein hyvässä kunnossa. Jämsäläiseen tapaan maastosiirtymiä ei ole jouduttu pidentämään väkisin, vaan ne etenevät koko ajan ilman turhia pyörityksiä. Maastokokeet menevät tutuissa maastoissa, mutta ne ovat saaneet lopullisen muotonsa vasta harjoittelukiellon alkamisen jälkeen.

- Näissä muodoissa varmasti kukaan kisaan osallistuva kuljettaja ei ole pätkiä ajanut. Eli vaikka olisi kuinka harjoitellut Jämsässä, eivät pätkät ole suoraan kenelläkään ulkomuistissa, Peitsoma jatkaa.

Kierroksella on yksi AT-asema, jota ennen on huolto. Kesken kierroksen on myös välihuolto kisakeskuksessa ilman AT-asemaa. Kilpailun aikataulun ovat ajaneet Silvan ja Aures, joten SM-luokkien osalta kesken kierroksen ei kannata turhan pitkiä taukoja pitää, vaikka huoltoaikaa on myös välihuoltoon laskettu viisi minuuttia. Normaalista poiketen Jämsässä kuljettajille toimitetaan AT-ajat jo ennen kilpailupäivää, jolloin ajat voi laskea rauhassa kotona.

- Joudumme tekemään ehkä lisäksi vielä sellaisen muutoksen, että SM-luokkien osalta kilpailu käynnistyy aamulla jo kello 8:30. Lähtöaika varmistuu kun tiedämme tarkan kuljettajamäärän, Peitsoma kertoi.

Peitsoma haluaa muistuttaa kuljettajia myös ilmoittautumisajan päättymisestä, joka on juhannuslauantaina.

- Muistakaa kaikki ilmoittautua ajoissa kilpailuun, sillä juhannuksen juhlimisen keskellä se saattaa monilta unohtua.

 

Reittiselostus

SM-luokkien osalta kilpailu käynnistyy pitkällä siirtymällä, sillä ennen ensimmäistä maastokoetta kuljettajat pääsevät ajamaan noin 55 minuutin mittaisen maastosiirtymän. Siirtymällä ei ole varsinaisesti vaikeita paikkoja ja se on koko ajan etenevää pätkää. Muut kuin SM-luokat ajavat siirtymän noin 15 minuuttia lyhyempänä versiona.

MK1

Perinteinen Tupamäen maastokoe on 6,5 km pitkä. Kärjen odotetaan ajavan sen vajaaseen 13 minuuttiin. Tämä tulee olemaan varmasti kisan ratkaiseva maastokoe, jossa tulee eroja. Maastokokeella on 2-3 selkeää rytminvaihdospaikkaa, joten kuljettajien täytyy olla hereillä koko ajan, eikä lepäämään pääse.

Maastokokeen jälkeen siirtymä kisakeskukseen, jossa on nopea välihuolto. Tälle huollolle on laskettu aikaa noin viisi minuuttia.

MK2

Kisakeskuksen vieressä oleva maastokoe, joka käy myös perinteisillä trialkallioilla. Maastokokeen pituus on noin 5 km ja kärjen odotetaan ajavan sen reiluun kahdeksaan minuuttiin.

Maastokokeen jälkeen on 200 metrin siirtymä seuraavan maastokokeen alkuun.

MK3

Todella nopea maastokoe, joka kiertelee kisakeskuksen vieressä olevia leveitä polkuja. Niiden lisäksi ajetaan myös motocrossrata kokonaisuudessaan. Maastokokeen pituus on noin 3,5 kilometriä ja kestoaika kärjellä vajaat viisi minuuttia.

Maastokokeen jälkeen ajetaan suoraan huoltoon.

Tämän hetken koronarajoitusten mukaan yleisö pääsee paikanpäälle seuraamaan kilpailua, mutta yleisiä hygieniaohjeita on noudatettava.