Historian pienin voittomarginaali Kauhajoella

Päivän kolme parasta kuljettajaa Kauhajoella.
Kuva
Jenny Juurikka
Jiri Leino ajoi Kauhajoella cross countryn SM-avauksen voittoon vain 0,15 sekunnin erolla.

Sotkan moottoriradan ympäristö toimi kauden ensimmäisen cross countryn SM-kisan näyttämönä. Syystä tai toisesta kilpailijoita oli vain mukana yllättävän vähän.

Aamuyhdeksältä aloitettiin ja ensimmäisenä melkoisen kostealle reitille pääsivät naisten ja nuorten luokkien lisäksi kunto- sekä classicluokkien kilpailijat. Heillä oli edessään tunnin mittainen kilpailu. Nopeimmat ehtivät kiertää reitin viiteen kertaan. Naiset kisasivat Suomen Cupin pisteistä, muiden luokkien osalta kisa oli kansallinen.

Yhdeksän naista starttasi reitille ja yhtä monta saapui myös maaliin. Kisassa käytiin tiukka kamppailu voitosta Marita Nyqvistin ja Janette Mielosen kesken. Maalissa Mielonen oli lopulta kahdeksan sekuntia Nyqvistiä nopeampi, kuitaten näin täydet Cup-pisteet.

- Olin hieman yllättynyt tuloksesta ja siitä, miten hyvin sain ajon kulkemaan loukkaantumisen jälkeen. Reitti oli hyvä, vaikka vettä olikin tullut paljon. Pyörä toimi erittäin hyvin, eikä suurempia ongelmia ollut missään vaiheessa kisaa. Tänään ei tarvinnut yksin ajella, kun sain vetää kovaa kisaa Marita Nyqvistin kanssa, kertoi Mielonen facebook-sivullaan.

Mielonen oli samalla myös koko lähdön nopein. Nyqvist sijoittui siis toiseksi ja kolmantena maaliin ajoi Riina Lampinen. Kärkikaksikolla on kisatäyteinen viikonloppu, sillä he pääsevät ottamaan mittaa uudelleen toisistaan jo huomenna Orimattilassa, kun vuorossa on MX-liigan osakilpailu.

Nuorten luokassa matkaan lähti seitsemän kilpailijaa. Voittoon ajoi Ukko Laaksonen. Hän kukisti toiseksi sijoittuneen Jesse Turusen reilulla kahdella minuutilla. Luokan kolmonen oli Ukko Kätkytniemi. Kuntoluokan kolmesta kilpailijasta nopein oli Teemu Inha ennen Tomi Roviota ja Markus Povelaista. Inha oli ainoa luokan kilpailijoista, joka ajoi viisi kierrosta muiden jäädessä neljään kierrokseen. Kahden osanottajan Classiceissa puolestaan Otto Laine kukisti kilpakumppaninsa Ari Peipon kahdella ja puolella minuutilla.

Äärettömän tiukkaa

Päivän toinen startti oli päivän päälähtö, jossa A-luokkalaiset kisasivat SM-pisteistä. Lisäksi U20- ja V40-luokan kilpailijat ajoivat Suomen Cupin pisteistä. Mukana oli myös kansallinen B-luokka. Nyt reittiä kierrettiin kaksi tuntia, joten kierroksiakin kertyi melkoisesti, kärjelle kaiken kaikkiaan 11.

Kisan voittotaistelu huipentui ruutulipulle saakka ja taitaapa olla niin, että cross countryn historiassa ei ole ennen tiukempaa kisaa voitosta nähty. Roni Salin ja Jiri Leino tulivat maaliin lähes yhtä aikaa, mutta kello oli lahjomaton ja osoitti, että Leino oli maalissa 15 sadasosasekuntia Salinia nopeampana. Kolmanneksi sijoittunut Peetu Juupaluoma jäi kärkikaksikolle vajaat viisi minuuttia.

- Sijoitus oli hyvä, kun ottaa huomioon, että loukkasin nivelsiteeni muutama viikko sitten, enkä ajatellut, että ajan edes tätä kisaa. Laitoin pyöränkin kuntoon vasta eilen. Lähdössä jäin toiseksi ja pääsin kärkeen jossain puolivälin paikkeilla. Heti sen jälkeen kun kävin huollossa, puhkesi eturengas ja se teki kisasta sitten vähän haastavamman. Sen takia Salin sai minut kiinni ja sitten menikin tiukaksi. Tulimme aivan peräkkäin maaliin, mutta sain onneksi pidettyä ykkössijan. Tykkäsin reitistä tosi paljon. Vaikka keskivaiheilla kisaa satoi reilusti vettä, niin minua se ei haitannut. Oli oikein hauskaa. Tarkoitukseni on ajaa koko cross countryn SM-sarja ja mestaruus on ilman muuta tavoitteena. Ajan myös loput enduron SM-kisat ja ehkä muutaman crossikisan, Leino suunnitteli.

Toiseksi sijoittunut Roni Salin oli hetken harmissaan, mutta kakkossijakin tyydytti.

- Oli kyllä niin tiukkaa, että jos maali olisi ollut kolme metriä kauempana, niin olisin ehkä voittaja, mutta nyt kävi näin. Sain parin viimeisen kierroksen aikana Leinoa kiinni jonkun 40 sekuntia. Hänellä oli ilmeisesti jotain pientä ongelmaa. Tulin kyllä sen lopun todella kovaa, kun huomasin, että saavutan ja viimeisen kilometrin olin aivan peesissä, mutta ohituspaikkaa ei vain löytynyt. Maalissa oli kyllä aikamoinen ärsytys päällä, mutta olen kuitenkin ihan tyytyväinen, vaikka siltä tuntuukin, että olen ikuinen kakkonen. Reitti oli hyvä, vähän oli märkää, mutta ei se ajoa haitannut. Laskettelurinne oli aika liukas ja oli ajettava todella tarkasti, Salin selvitti.

U20-luokan Suomen Cupissa nopeinta vauhtia piti yllä Niko Puotsaari. Hän kukisti toiseksi sijoittuneen Olli Heikkilän puolellatoista minuutilla. Kolmantena maaliin ehti Albert Juhola.

V40-luokassa parhaat Suomen Cup pisteet kuittasi Mika Karma. Hän voitti toiseksi ajaneen Juha Puotsaaren vajaalla minuutilla. Kolmospytyn pokkasi palkintokaappiinsa Tero Manninen.

B-luokassa kiireisin oli Riku Harju. Toiseksi sijoittunut Ville Svan jäi voittajalle reilun minuutin. Kolmantena ruutulipulle ajoi Henri Kerttula.

Päivän päätös

Päivä päättyi V50-luokan Suomen Cupin sekä kansallisen C-luokan kahden tunnin mittaiseen kilpailuun. Parhaat Cup-pisteet kuittasi Sami Ikonen. Hän voitti puolella minuutilla toiseksi sijoittuneen Jouni Mäntysen. Kolmanneksi sijoittui Harri Viertoma.

C-luokassa puolestaan kiireisin oli Elias Lindh. Toiseksi ajoi Tero Häkli ja kolmanneksi Aapo Kuikka. Seuraavan kerran cross countrya ajetaan SM-tasolla lokakuun alussa Orimattilassa.