GP-katsaus Special, Ernée

Motocross of Nations eli motocrossin MM-joukkuekilpailu ajettiin Ranskan Ernéessä. Kilpailusta odotettiin isäntämaa Ranskan ja Yhdyvaltojen välistä taistoa. Ranskan kivikova kolmikko Marvin Musquin (MX2), Gautier Paulin (MXGP), Romain Febvre (Open), dominoivat lauantaipäivää ja olivat karsinnan ykkösiä voittamalla omat luokkansa. Kovimman haasteen Ranskalle antoi varsin odotetusti Yhdysvallat kuljettajineen Jeremy Martin (MX2), Justin Barcia (MXGP) ja Cooper Webb (Open). Yksi viikonlopun mitalisuosikeista, Iso-Britannia, menetti pelin jo lauantaina. MX2-luokan karsintaerässä Max Anstie sammutti pyöränsä ennen radan isointa hyppyriä, alamäkeen hypättävää kolmoishyppyriä. Anstie rullasi hiljalleen aivan radan vasenta reunaa, kun takaa tullut Itävallan Pascal Rauchenecker hyppäsi hänen päälleen. Anstielta murtui tilanteessa lapaluu, mutta tilanne näytti todella pahalta ja ainekset vakavaan loukkaantumiseen olivat olemassa. Suomen kolmikon Jere Haavisto (MX2), Valtteri Malin (MXGP), Miro Sihvonen (Open), kohtaloksi koitui karsiutuminen. Koko kolmikko epäonnistui enemmän tai vähemmän ja tuloksena karsinnan 29. sija, eikä B-finaalin ulkopuolelle jääminenkään ollut kaukana. B-finaalissa Suomen joukkueen suoritus oli lauantain tasolla ja tuloksena B-finaalin 9. sija.

1. erä: MX2 ja MXGP

Ensimmäistä erää lähti viemään Justin Barcia perässään Uuden-Seelannin Ben Townley ja Latvian Davis Ivanovs. Ranskalaiset Gautier Paulin ja Marvin Musquin löytyivät sijoilta seitsemän ja kahdeksan. Jeremy Martinin lähtö onnistui myös kohtalaisen hyvin hänen ollessa kymmenentenä. Barcia nykäisi heti pienen etumatkan, mutta Musquin ei suostunut päästämään yhdysvaltalaista helppoon erävoittoon. Musquin ajoi kuin riivattu poimien edellä ajaviaan yksi toisensa jälkeen ja ennen erän puoltaväliä oli Barcia ohitettu ensimmäisen kerran ranskalaisen toimesta. Samaan aikaan viidentenä ja erittäin konservatiivisesti ajanut Paulin kaatui pudoten seitsemänneksi. Martin ajoi nyt kuudentena reilut viisi sekuntia Paulinin edellä. Kärkipaikka vaihtui Musquinin ja Barcian välillä puolen tusinaa kertaa, eikä kontakteiltakaan vältytty. Reilun 20:n minuutin ajon jälkeen kärjessä ajanut Barcia oli repäissyt parin sekunnin eron Musquiniin. Musquin yritti vielä kuroa eroa kiinni, mutta yritys kostautui ja hän meni rajusti nurin. Musquin putosi kolmanneksi, mutta neljäntenä ollut Saksan Max Nagl oli aivan ranskalaisen kannoilla. Musquin ei pystynyt sijoitustaan puolustamaan ja Nagl tuli ohi pudottaen Musquinin neljänneksi. Erän voitti Barcia ennen Venäjän Evgeny Bobryshevia ja Naglia. Musquin oli neljäs, Martin viides ja Paulin seitsemäs. Ensimmäinen erä meni Yhdysvaltalaisille ja lauantaita hallinnut Ranska oli näin askeleen takamatkalla. Kolmantena oli yllättäjä Viro, jonka edustajista Harri Kullas oli 15:s ja Priit Rätsep 16:s.

2. erä: MX2 ja Open

Ensimmäisestä kurvista tultiin jälleen tähtilipun väreissä Cooper Webbin viedessä joukkoa. Kun muutamat ensimmäiset kurvit oli ajettu, kärkinelikon muodostivat Webb, Dean Wilson, Jeremy Van Horebeek ja Romain Febvre. Jeremy Martin oli kuudentena, mutta pieni virhe pudotti yhdysvaltalaisen pari pykälää alaspäin. Samalla kärkikymmenikön ulkopuolella lähdön jälkeen ollut Musquin nousi jo Martinin kantaan. Muutamassa kierroksessa Febvre nousi toiseksi ja lähti ajamaan kärjessä viilettäneen Webbin vajaan viiden sekunnin johtoa kiinni. Febvre ajoikin Webbin kiinni ja ohi. Febvre ei kuitenkaan karannut Webbiltä, ja Webb yrittikin erän loppupuolella röyhkeää ohitusta hypäten kurvin sisävallin yli ja suoraan Febvren ajolinjalle. Febvre käänsi tiukemmin ja leikkasi Webbin sisäpuolelle säilyttäen kärkipaikkansa. Tämä riitti Febvrelle, eikä Webb saanut enää toista mahdollisuutta. Webb ennätti vielä kertaalleen kaatumaan erän lopussa, mutta tuo ei sijoituksiin vaikuttanut. Kärkikaksikon takana Musquin oli tehnyt omaa vahvaa nousuaan ollen maalissa hienosti kolmas. Erän neljänneksi ajoi Van Horebeek ennen Martinia. Toinen erä tasoitti tilannetta, mutta Yhdysvallat oli edelleen johdossa (13p.) ennen Ranskaa (15p.). Viro (51p.) jatkoi kolmantena, sillä Tanel Leok sijoittui loistavasti kahdeksanneksi ja Harri Kullas oli 12:s. Mestaruus tultaisiin ratkaisemaan viimeisessä erässä Ranskan ja Yhdysvaltojen välillä. Febvre, Barcia ja Webb olivat jo nopeutensa päivän aikana osoittaneet, mutta Paulinin oli pakko nostaa tasoaan, jotta mestaruus Ranskaan jäisi. Pronssipaikalle olikin tunkua, sillä Viron lisäksi ehdokkaiksi voitiin laskea Sveitsi, Alankomaat ja Belgia. Australialla oli myös omat mahdollisuutensa mitaleille, mutta se vaati täydellisestä onnistumista viimeisessä erässä.

3. erä: MXGP ja Open

Jos oli Team USA hallinnut edellisten erien startteja, niin tällä kertaa yhdysvaltalaiskaksikosta kumpikaan ei mahtunut kymmenen parhaimman joukkoon. Kärjessä ajoi Ruotsin Filip Bengtsson perässään Townley ja Febvre. Myös Paulin oli hyvin mukana kärkikahinoissa sijalla kahdeksan. Bengtsson ei pitkään paikkaansa saanut pitää, vaan Townley nousi kärkeen perässään Febvre. Paulin oli kuudentena, Barcia yhdeksäntenä ja Webb kymmenentenä. Pistetilanne oli tässä vaiheessa kääntynyt päälaelleen ja Ranska oli noussut kärkeen. Erä oli kuitenkin vielä aivan alkutekijöissään, eikä kukaan uskaltanut veikata lopputulosta. Kun erää oli ajettu reilut viisi minuuttia, nousi Febvre Townleyn ohi kärkeen. Bobryshev ajoi kolmantena ennen Ferrisiä ja Paulinia. Paulin ajoi jälleen maltillisesti ja näytti siltä, kuin ranskalainen olisi vielä pidätellyt menohalujaan. Yhdysvaltalaisista Webb oli nopeampi ja Barcia päästikin hänet ohitseen kuudenneksi. Epäonnekseen Webb sammutti pyöränsä heti seuraavaan kurviin ja tässä tuhraantui muutama ylimääräinen sekunti. Barcia ajoi Paulinin kiinni, mutta tämän huomattuaan ranskalainen nosti jalkansa jarrulta ja nousi Ferrisin ohi neljänneksi. Barcia kuitenkin ohitti nopeasti Ferrisin, eikä Paulin päässyt karkuun. Barcia nousi Paulinin ohi neljänneksi, mutta tämäkään ei vielä kokonaistilannetta muuttanut: Ranska johti edelleen. Barcia alkoi tavoittaa edellään ajanutta Bobryshevia ja katseet kääntyivät Pauliniin ja Webbiin. Barcia saavutti Bobryshevin ja hän nousikin kolmanneksi ennen ruutulippua. Paulin säilytti viidennen sijansa ja Webb jäi kuudenneksi. Näin ollen Ranska kruunattiin jälleen mestariksi kahden pisteen erolla Yhdysvaltoihin. Belgialaiskaksikon, Van Horebeek ja Ken De Dycker, hyvä ajo viimeisessä erässä nosti Belgian pronssille kymmenen pisteen turvin ennen Viroa.

Uransa jo huipputasolla lopettanut vuoden 2004 maailmanmestari Ben Townley osoitti edelleen olevansa yksi maailman parhaimmista kuljettajista. Viron Tanel Leok oli mukana kilpailussa jo 15:ttä kertaa, eikä Viron joukkueen tulos olisi voinut juuri parempi olla. Kahdella kuljettajalla sunnuntaina ajanut Iso-Britannia keräsi 33 sijoituspistettä, joten he olisivat olleet vahvasti kiinni pronssissa ilman Anstien valitettavaa loukkaantumista. Pronssimitalit menivät tänä vuonna jakoon poikkeuksellisen huonoilla pisteillä: 56. Vuonna 2013 tuolla pistemäärällä olisi ajettu sijalle seitsemän ja viime vuonna lopputuloksena olisi ollut viides sija. Toisaalta taas USA sai hopeaa pisteillä, joihin mestaritkaan eivät ole viime vuosina yltäneet.

Youthstreamin ilmoitus viralliseksi yleisömääräksi oli 80000 silmäparia. Oli luvussa värikynää tai ei, ihmisiä oli paljon, meteli hurjaa ja kotiyleisö sai haluamansa.

Jussi Sajo