SATAVIIS

Sataviis
Olisiko jo aika saattaa C-luokkien nopeat kuskit niille kuuluvaan arvostukseen? Nyt varikolla puhutaan ja huhutaan 105 sylintereistä ja laittomasti värkätyistä 150 pyöristä. Tällaiset huhupuheet tekevät hallaa koko lajille. Nyt hitaammat ajavat saattavat luulla nopeimmilla kuskeilla olevan jotain laittomuuksia ja voivat ajatella, että on mahdotonta pärjätä niitä vastaan vakiopyörällä ja saattavat lopettaa koko lajin, kun niiden pitäisi treenata enemmän tullakseen nopeiksi kuskeiksi.
Mielestäni tulisi nyt aluksi Moottoriliiton toimesta tarkistaa kisan jälkeen 10 nopeinta pyörää ja saattaa romukoppaan huhupuheet laittomista pyöristä. Karting kilpailuissa tarkistetaan purkamalla aina 5:n nopeimman ajajan moottorit ja silloin ei jää huhuille mahdollisuuksia. Mielestäni sylinterin halkaisijan pystyisi 2t pyörissä mittaamaan vähäisillä vaivoilla, ottamalla pakoputken pois ja sitä kautta tarkastamaan tulkilla sylinterin halkaisijan ja endoskoopilla pystyy tutkimaan männän leimaukset tulpan reiästä. Nämä mittaukset tulisi aloittaa jo seuraavissa kisoissa. Jatkossa tulisi mitata aina, ainakin kolmen nopeimman kuljettajan kalusto joka kisassa. Lisenssikorttia tarkastetaan joka kisassa, vaikka se ei muutu vuoden aikana. Pyörän moottoria on mahdollista muuttaa joka erään!

Foorumit

Eikös tohon iskutilavuuden mittaamiseen ole vieläkin helpompi konsti, ruiskulla öljyä tulpanreiästä sisään ja katsotaan paljon mahtuu yläkuolokohdan ja alakuolokohdan väliin.

Mielenkiintoista sinällään, että tämä sama keskustelu nousee säännöllisesti esiin muutaman vuoden välein, tätä on jatkunut nyt niin kauan kun itse muistan (vuodesta 1982).

Suurimaksi osaksi puheet johtuvat kateudesta.Kun ei osata ajaa,säätää pyörää eikä käyttää kaikkea tehoa hyödyksi mitä siitä saa.Jos joku pyörä on lähdöstä aina keulilla kannattaa miettiä mitä tapahtuu ensimmäisen 20m:n aikana puomista jossa lähtö taidolla ratkaistaan.
Jos niitä koneita haluaa purkamatta tutkia niin eikun tähystysaparaatti tulpanreikään kiinni niin näkee mitä sinne koneeseen kuuluu.
Huvikseen jos koneita puretaan niin kukas ne kasaamiset ja tiivisteet maksaa.Kenenkä hermot sitä touhua kestää?

Kateushan on suomalaisten perisynti, mutta moottoriurheilussa joudutaan isommissakin piireissä ( F1, ralli, karting esim.) mittaamalla/ tarkastamalla tiimeille ja ajajille todistamaan, että kärkiporukoilla on käytössä lailliset vehkeet ja vielä sittenkin joskus lipsahtaa jotain laitonta kilpakalustoon. Rallissa taannoin tuli pitkiäkin sanktioita. Tällä ehdottamallani moottorin tarkastuksella saadaan puheet laittomista vehkeistä loppumaan ja voidaan sekin energia käyttää treenaamiseen. Kateushan ei mihinkään katoa, mutta voidaan olla kateellisia vaikka kilpakavereiden hienommista tarrasarjoista.

Tässä on kyse C-luokan pyöristä, siis nuorten tai lasten lajeista, joissa vanhempien rooli on ratkaiseva tiimiä ja tietysti myös kalustoa ylläpidettäessä. Vaikka kaluston kilpailukykyisyys on tietysti tärkeä asia, niin kaikkein tärkein kysymys ei saa unohtua.

Onko todella olemassa niin näköalattomia, niin kokonaisuutta huonosti hahmottavia vanhempia, että he haluavat opettaa jälkeläiselleen väärinpelaamisen olevan hyväksyttävä menettely menestyksen saavuttamiseksi ja toisten polkemiseksi? Näissä tapauksissa pitäisi tarkistaa vanhemmat, ei kalusto. Hyväksytäänkö heillä myös lunttaaminen ja varastaminen, jos ei jää kiinni?

Teknisemmin: Totin öljymenettely ei ole mahdollinen sylinterin reikien ja sylinterinkannen venttiilien takia. En ole seurannut virityssylinterien uutuuksia, mutta luulisi tuollaisen ylikokosylinterin olevan erotettavissa ainakin alkuperäisestä joistain merkinnöistä tms.

Raimo Joensuu on huolissaan laittomista moottoreista junnu-crossissa. Raimon mukaan tätä huolta esiintyisi enemmänkin ko. luokan vanhempien joukossa? Ei kannata huolestua eikä levittää huhuja eteenpäin. Kätevä keino on koota huolestuneista vanhemmista porukka ja tehdä protesti. Jos ei halua tehdä protestia, mutta osallistua paskan jauhantaan, niin eipä juurikaan kannata jatkaa tätä hienoa lajia.
Protestin tekemisestä pari neuvoa; tee protesti vain yksilöidystä asiasta esim. ylikokomoottori, ei kannata tehdä ns. yleistä, jossa epäillään moottoria laittomaksi. Maksajasta näissä jutuissa ei ole epäselvyyttä. Häviäjä maksaa. Ja mittaustilaisuus ei ole julkinen tilaisuus, jossa voitaisiin

Osu ja uppos. Miten se moottoreiden tarkastaminen on motocrossissa niin vaikeeta. Kenen etu se on ettei niitä mitata säännollisesti kisan jälkeen?? Onnistuuhan se karting puolellakin. Siellä ei tarvi kenenkään jauhaa paskaa, fakta on faktaa. Tiesin keskustelun avattuani, että ei varmaan kauaa kestä kun tulee se normaali kommentti: tämä on ihan vapaaehtoista lajin voi lopettaa koska vaan. Edelleen olen sitä mieltä, että moottorit pitäisi tarkastaa kuten karting puolella, jotta sille paskanjauhamiselle tulisi loppu, varsinkin jos sitä on jatkunut kohta puoli vuosisataa. Meillä tulee treenit jatkumaan ja bensaa kuluu normaaliin tahtiin. Vapaaehtoiseti tätä lajia harrastetaan ja emme ainakaan vielä aio lopettaa jaloa harrastusta.

Mikä tässä on niin vaikeaa ymmärtää Raimo? Moottori mitataan heti kun lyöt vastalausemaksun pöytään ja yksilöit mitä haluat mitattavan. Vain pupuperseessä liikkuvat eivät uskalla tätä tehdä. Ja todettakoon, että minulla ei ole omia lapsia tai lapsenlapsia tämän lajin puitteissa. Laji vaan on muuten niin hieno.
Miten tämä motocross mitenkään liittyy mikroautoiluun?
Jos haluat AKK:n säännöt crossiin, niin kannattaa aktivoitua kerhotoimintapuolella.
Lopeta urputus ja ennenkaikkea turhien huhujen levittäminen.
Harjoittelu on edelleenkin se oikea tie, ei tarrat eikä huhut.
Kymis

Kyllä minä Paavo ymmärrän kaiken minkä olet kirjoittanut, se että täytyykö aina tehdä niin kuin Paavo tekee onkin toinen juttu. Mikroautoilu oli vain esimerkkinä moottoriurheilusta johon motocrossikin luetaan. Miksiköhän ne niitä koneita siellä purkaa kisojen jälkeen? Karstoja tarkastellakseen, tuskin. En halua mitään AKK:n sääntöjä, eikä minulla ole niistä mitään tietoakaan. Käytin mikroautoilua vain esimerkkinä, toisenlaisesta toiminnasta kuin motocrossissa. Hyvää yötä kaikille!!!

ei saatana alkaa mennä tää kirjoittelu täälläkin jo hiukka sairaalloiseksi sanoo yks kahden junnun isä joka muutaman cc kisan kiertänyt-ensinnäkin jo nyt ihan pelleilyä kaikkine katsastuksineen bonderi vuokrineen,tuloksien odotteluineen,palkintojen jakoineen jne.rahastuksineen eikä tää crossi oo varmaan niin tehosta kiinni kun karting luulisin eli ehotan että jokainen kilpailia tuo yhden pyörän ja arvotaan pyörät kilpailijoiden kesken niin erottuu jyvät akanoista eikä tarvii isän jonka poika ei pärjää miettiä onko holet ottaneen pyörä laiton.Ja vielä sittenkin pidettäs suljetussa varikossa aamuun ja arvottas tulokset sen jälkeen palkinnot jaettas ja otettas ne tinakupit vielä kertaalleen poijes ja aloitettas uudestaan korjatussa järjästyksessä.
Terveisin Timo Ratinen kiteeltä Eemin tunnuksia lainaten

Mikroautoilu on semmosta vanhiempien kyräilyä ja kaikesta valittamista, että siinä on kyllä todella hyvä esimerkki miten käy NUORTEN HARRASTUS luokalle, kun aletaan tekemään sääntöjä oikein kunnolla.

Jos joku on treenannu ja osaa ajaa niin oot silmätikkuna kaikille ja kuppikunnat hyräilevät nurkissa, että varmasti on laiton moottori ja jauhetaan p*skaa selän takana. Pahimpia mekastajia on yleensä vielä ne, ketkä on keksiny tavan luistaa sääntöjä.

Isä+poika=siinä on semmonen yhtälö, että oksat pois.

Tietääkö kukaan mistä niitä KYMÄLÄISEN PAAVON mainitsemia protestin teko ohjeita löytää. Tuolla maksa ja yksilöi ei vielä pääse eteenpäin. Kenelle maksetaan, kuinka paljon ja miten prosessi sen jälkeen etenee?? Moottoriliiton sivuilta en minä ainakaan löytänyt protestin teosta mitään ohjeita. Antidoping toiminnasta oli mainintaa säännöissä. Siinä antidoping toimikunta hoitaa valvonnan. Ei tarvi kilpakavereiden lyödä rahaa tiskiin ja yksilöidä testataanko esim. pseudoefedriiniä tai epoa jne. antidopingtoimikunta ottaa näytteet ja testaa kaikki mahdolliset. Mietityttää, että miksi meitä perusrehellisiä Suomalaisia dopingtestataan, kun viime aikoina ei ole käryjäkään tapahtunut ja Alex Puzarkin hävisi protestinsa silloin joskus!
Pieni esimerkki säännöistä, niiden noudattamisesta ja valvonnasta.
Uimahallissa \"kuultua\": Hei sinne altaaseen ei saa kusta. No kuseehan tänne kaikki. Joo muttei sieltä kympin hyppytelineeltä. Tässä tapauksessa valvonta ja kielto paikallaan, ettei kusta ketään linssiin!!

http://www.moottoriliitto.fi/@Bin/74864/Urheilus%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6st%…

Tuolta urheilusäännöstöstä kohdista 020 ja 022 löytyy juttua vastalauseista.

Kiitos Anssi vinkistä! Olen orjallisesti yrittänyt hakea tietoa protestin teosta, ilmeisesti säännöissä se tulkitaan vastalauseena tai vetoomuksena. Eiköhän käytäntö kilpailuissa selvitä kumpaa se on vai molempia.