Mäntien vaihtoa - miksi?
Kirjoittaja: Yki KaisaloTällä palstalla ei ole pitkään aikaan ollut keskustelua männänvaihtovälistä eli pitääkö vaihtaa 10 vai 100 ajotunnin välein, vai vain mittaustulosten perusteella. Ruotsin EnduroMX sivuilla (http://www.enduromx.com/ katso kohta forum) tämä aihe on esillä jatkuvasti. Mistä johtuu tällainen männänvaihto into? OK, offroad/MX pyörät on tehty kilpailukäyttöön, ne on korkeaviritteisiä ja ajetaan paljon maksimiteholla, mutta korkea viritysaste on myös monilla 4t ja 2t katupyörillä. Entäs kelkkailijat, vaihtaako ns. urheilukelkkailijat mäntiä 30h välein? Joidenkin keskustelujen mukaan männän vaihtoväli on lyhyempi 80:ssä kuin 250 kuutioisissa. Kestääkö männät moottorisahoissa pelkästään sen takia, että niiden viritysaste on matalampi kuin 2t mx pyörissä? Niitä kuitenkin käytetään jatkuvasti maksimikierroksilla ja kovalla kuormituksella. Jotkut tietävät ehdottoman varmasti, että Husseen ja KTM:ään ei mäntiä tarvitse vaihtaa niin usein kuin japseihin, miten mahtaa olla? Tämä "männänvaihtovimma" oli minulle yllätys, kun vajaa kaksi vuotta sitten ostin vm 89 Hussen ja rupesin ajelemaan ja pyörää kunnostamaan.
- Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja
Kirjoittaja: TIMO UNKURIMun mielestäni männän kuluminen on enemmän teho- kuin kesto-ongelma ainakin piikeissä. Eikä kulumista mielestäni piikissäkään niin helposti huomaa, koska tehot laskee pikkuhiljaa ja kuski ikäänkuin tottuu siihen ja kääntää vaan kaasuvaijeria entistä tiukemmalle.
Ei noi kisakuskitkaan varmaan pelkää, että mäntä hajoaisi muutaman kymmenen tunnin ajon jälkeen, mutta ne haluavat kaiken mahdollisen tehon pyörästään.
Kirjoittaja: Ari RytkönenYZ-125 alkuperäinen mäntä kesti crossiajoa 30 tuntia.Kun pyörä ei lähtenyt enää käyntiin avattiin sylinteri. Männän laki oli halki. Muutoin mäntä ja rengas olivat kunnossa. Näin kävi kaksi kertaa.
Kirjoittaja: JUKKA HAVENTOMikrometriruuvilla tehtävä mittaus on hyvä konsti päästä jyvälle männän kuluneisuudesta. Mittauskohta on yleensä 10 mm helmasta ylöspäin männän tappia vastaan kohtisuorassa tasossa. Toisaalta nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että jos mäntä näyttää selvästi kuluneelta, se tuskin täyttää tehtaan speksejä eli mittaus on tarpeeton. Männänrenkaan katkosvälyksen mittaus rakotulkilla on myös hyvä tehdä aina samalla (rengas sylinterissä). Männän tappi ja itse sylinterikin voidaan mitata, mutta ne eivät kulu yleensä mitattavissa määrin 10 ajotunnin aikana, mikä lienee hyvä tarkistusväli (karstan poisto samalla). Itse olen tosin hitusen laiskahko remonttimies ja tarkistusväli pääsee välillä venähtämään 20 tuntiinkin. Valettujen mäntien kanssa pitää kuitenkin muistaa, että haurautensa takia ne saattavat murtua palasiksi jopa ennen tulemistaan kulumisrajalle varsinkin kuluneessa sylinterissä (mäntä/sylinterivälys vaikuttaa asiaan), joten liika männänvaihtovälin venyttäminen on hiukan riskaabelia. Itse olen kuitenkin todennut, että esim. Hondan alkup. valetut männät kestävät piikin crossissa harrasteajoa yli 100 h tehollista ajoa ilman ongelmia. Ja nimenomaan crossia, ei siis mitään pihaköröttelyä.
Kirjoittaja: ari matilainenItselläno on 250 crossi ja itsekin ihmettelin männän vaihto vimmaa mutta selvis se minullekin, kun olin ajellut noin 50h samalla männällä. Olisi tullut halvemmaksi vaihtaa aikasemmin. Mutta toisaalta voi johtua huonosta tuuristakin ja pelto ajamisesta pääosin.
Kirjoittaja: Jukka SundvallJos ei halua laskea niitä ajotunteja niin hyvä sääntö on se että jos pyörän saa käynnistyspolkimesta käyntiin kädellä niin vaihda mäntä. (vertauskuvainnollisesti) Ainakin piikeissä pitäisi huomata männän kuluminen pyörän jaksamattomuutena. On ikävää jos männästä tippuu helma.
Kirjoittaja: Pentti Raittila"Sehän siitä juuri puuttukin" vastasi eräs vanha metsuri Otavasta, kun vei kaksi vuotta ajettua "kullogin" moottorisahaa vaihtoon. Sahalla oli ajettu n. 2500 tuntia, ja sitten meni mäntä palasiksi. Ukko otti palaset pois, jotta ei ravistaessa kolise. Vei sahan vaihtoon. Myyjä kysyi:"Onks siinä etes mäntää". Nauruksi meni vastaus, ja täysi hyvitys tuli uuteen sahaan.