kampuran laakeri

Kirjoittaja: Mikko Heikkinen250 Gassin kampuran petilaakerin sisäkooli on väljä akselille, uusitulla laakerillakin. Menee tiputtamalla sisään. Vaihto on toki suositeltavaa, mutta oletteko saaneet lukitteella pysymään tai naputtelemalla piikillä akselia.

Kirjoittaja: SIRKKU KANNISTOLuutavasti laakeri leikannut kiinni.

Kirjoittaja: Mikko HeikkinenMukavaa että näin paljon kommentteja aiheesta.
Minulla molemmat ulkokoolit napakasti pesissään ja magneeton puoleinen sisäkoolikin piti rälläköidä. Vetopuolen laakeri oli sen sijaan tuhoutunut ja kaula kiillottunut koolin pyörimisestä.

Liekö laakeri sitten tuhoutunut koolin pyörimisestä ja ehkä sen resonoinnista, vaikko kiillottunut/väljistynyt kun laakeri huonontunut?

Kirjoittaja: SIRKKU KANNISTONo mitä mä olen lukenut maailmalta ja kampuran laittajalta kuullut, niin ei niihin japseihin kukaan kyllä haluakaan alkaa kietaria vaihtamaan, eikä noi tarvikkeetkaan taida niin ihmeellisiä olla. Eihän tuohon tarvii laittaa kun satanen lisää niin saa jo uuden kampuran, ainakin mulla.

Harri varmasti tarkoitti, että toinen laakeri on kampurassa tiukemmassa kuin toinen, jotta kampura jäisi virtapään puoleiseen lohkoon. Ja kyllä tuossa mun temmissä ainakin laakerit jää lohkoihin ja lähtee ihan kohtuu kopautuksella, ei tarvitse lämpöä missään vaiheessa. Kootessa tietysti järkevämpää jäähdyttää/lämmittää, ainakin kun niitä "harrastuksena" vaihtelee aina silloin tällöin. Oliskohan sitä sun yksilöäsi kohdeltu kaltoin ja pesät pilalla?

Tuskin se kampuran materiaali kovin paljon huonompaa on kuin nokissakaan, -94 nokka-akselin ruiskutus maksoi 300mk ja -00 jo liki 600mk.

Kirjoittaja: Ossi Mertsalmimielestäni se menee niin että laakerille tiukempi sovite kampiakselille ja pesään löysempi. Pyörivässä osassa se tiukempi sovite siis. TM 85 moottorissa molemmat sovitteet vaati kyllä lämpöä ja kylmää... Muuten oli vähän tiukkaa... Verrattuna esim Hussen tiputusvälykseen...

Muistaakseni tuo metalliruiskutus oli markka aikaan noin 100mk... Lahdessa toimi silloin putiikki. Silloin korjattiin eräässä firmassa korjauksessa ollu kampiakseli missä oli jostain tyhjästä ilmestynyt rälläkän jälki kampiakselin kaulaan:D ... Ei pysynyt laakeri kiinni...

Voisiko muuten olla niin että nokka-akseli korjataan jollain hivenen paremmalla suihkutuksella kuin tuollainen laakerin kaula.

Viheliäisiä euro vehkeet kun kampurat joutuu ostamaan orkkiksena. En tiedä kuinka kallis Gassiin sitten on.
Kiinalaisiin saa esimerkiksi Wisecon kampuraa suomesta noin 190*eur*... Pieni tarkistus oikaisu ja kiinni... Alkaa oleen siinä hinnassa tuo kampura että ei oikein jaksa vaivaa edes tehdä kiertokangen vaihtoa vaikka olisi itselläkin vehkeet...

Kirjoittaja: Harri VanhalaJos kampuran kumpikin petilaakeri on tiukasti liimattuna ja sovitettuna sekä akseliin että lohkoon, voi tulla laakeriongelmia. Lämmön ja asennustoleranssin takia on toivottavaa, että jokin pystyy hiukan liikkumaan, ettei laakeriin tule esijännitystä, vaikka C3-välystä käytettäisiinkin. Ainakin meidän tallissa on joskus ollut ongelmia saada laakeri asettumaan niin, että sen pyörintä tuntuu hyvältä myös kootussa koneessa.

Useissa moottoreissa on selvä ero kampuran ja laakerin sovituksessa: toinen puoli menee helposti, toinen vaikeasti paikalleen ja moottorin koontijärjestys on tehty juuri tietyin päin. Vaikeammin sovitettava puoli ensin ja löysempi sovite lopuksi.

Voi olla, ettei tätä tarvitse ottaa huomioon, mutta voi olla, että tarvitsee. Siksi holkittajan tai metalliruiskutuksen jälkeisen työstäjän pitää tietää mitä tekee. Eikä pidä liimata mitään paikalleen, ellei se varmasti ole tarpeen.

Ovathan nämä sen verran hienoja pelejä, että jostain joutuu tinkimään, jos korjauksessa rahasta tinkii.

Valitettavasti. Sympatiaa kuitenkin.

Kirjoittaja: Ossi MertsalmiMiksei onnistuisi. Ihmisen tekemiä vehkeitä. Yleensä vaan hankalaa löytää sopivia laakereita sitten. Ja se homma pitäisi laskea uudestaan. Että kestääkö edes.

T.Ossi

Kirjoittaja: SIRKKU KANNISTOSillä pienempi-sisäkoolisella laakerilla on vähintään sama kuormankantokyky kuin orkiksellakin, mutta kampura ei välttämättä enää kestä. Maksaako orkkis kampura yli 200e enemmän kuin pelkkä kiertokankisarja? Ellei, niin älä missään nimessä suotta ala virittelemään, luultavasti menee vaan rahat hukkana ja uusi remontti on kohta edessä. Tuo nokka-akselien täyttöruiskutuskin maksaa nykysin luultavasti pitkästi toista sataa egee, eli varmaan kampurallekin sama.

Kirjoittaja: Mikko HeikkinenJoo, kyllähän se vetopuolella on.
En ole vielä ehtinyt kysyä koneistamosta sorvata/hioa kaula seuraavaksi pienempään laakerin sisäkooliin. Onnistusikohan?

Kirjoittaja: Jarkko HyvärinenKummallapuolella tuo väljyys on? Vetopuolella?

Kirjoittaja: Ossi MertsalmiMoro

Vie se kampura metalliruiskutus putiikkiin ja hiotutat sen jälkeen akselin kaulan oikean kokoiseksi.
Piikit ja liimat ei tehoa. Kestää noin 5h piikissä ja puolikkaassa ei varmasti sitäkään. Metalliruiskutus on sen verran edullinen juttu että kannattaa kokeilla. Holkitus ei oikein kauhean hyvä noin paljon kiertävässä vehkeessä.

T.Ossi

Kirjoittaja: JUHANI TERVAKANGASKyllä se valitettavasti taitaa mennä kampiakselin vaihtoon. Kunnostaa toki voi näitä akseleita mm holkittamalla se jossain koneistamossa oikeaan mittaan ja vaihtaa sisäkooliltaan suurempi laakeri vanhan tilalle. Mutta tasapainoituksen kanssa saattaa tulla ongelmia eikä taida välttämättä kovinkaan paljoa edullisempi korjaus olla jos ei ole suhteita olemassa.

Mopojen moottoreita kokeiltiin ennen liimaamalla laakereita kampiakseliin ja värinät olivat sen mukaiset mutta eihän ne pitkäaikaisia virityksiä olleetkaan.