X-Trialin Suomen mestaruus Ranskaan

Teksti
Gael Chatagno taituroi sähkötrialpyörällään Suomen mestariksi.
Kuva
Jani Hovi
X-Trialin Suomen mestaruus karkasi Ranskaan, kun Gael Chatagno taituroi ylivoimaiseen voittoon.

Lahden SM-viikolla kilpaillaan Suomen mestaruuksista lukuisissa eri lajeissa. Yksi lajeista on X-Trial, jonka mestaruudesta ajettiin Lahden Satamaan rakennetulla radalla. Yllättäen hallitseva Suomen mestari Timo Myöhänen ei ollut ilmoittautunut mukaan, eikä myöskään paikalle saapunut. Syy poissaoloon oli selvä. Kovana kalamiehenä tunnettu Myöhänen osallistui samaan aikaan järjestettyyn tärkeään kalastuskilpailuun.

X-Trialissa ajettiin ensin alkuerät ja välierät, joiden perusteella neljä parasta selvisi illan finaaliin. Niko Nurmio sai ylleen ennakkosuosikin viitan, voitettuaan niin alku- kuin välierätkin. Finaaliin selvisivät myös ranskalainen sähkötrialin maailmanmestari Gael Chatagno, Samuel Jääskeläinen sekä trialin todellinen grand old man Jussi Haapanen.

Homma käyntiin

Finaali käynnistyi pariajolla, jossa kaikki ajoivat toisiaan vastaan. Kosketuksia ei laskettu, vaan ainoastaan nopeus ratkaisi. Voittaja selvisi nollilla ja hävinnyt sai yhden pisteen. Sähköpyörällä täälläkin mukana ollut Gael Chatagno aloitti hyvin ja voitti kaikki vastustajansa. Näin ranskalainen pääsi perinteisille jaksoille kisan kärjessä. Nurmio saalisti pisteen, Haapanen kaksi ja Jääskeläinen kolme.

Toisella jaksolla Nurmio epäonnistui totaalisesti, kun etupyörä luiskahti tukilta ja tilille napsahti vitonen. Haapanen potki tukea kahdesti kun Jääskeläinen ja Chatagno selvittivät jakson yhdellä virheellä.

nurmio 2023

Niko Nurmio.

Kolmannella jaksolla Nurmion epäonni jatkui ja mies suistui näyttävästi jakson lopulla tangon yli tuloksena jo toinen viitonen. Myös Haapanen putosi jo ensimmäiseltä kiveltä ja samoin kävi Jääskeläiselle. Chatagno puolestaan osoitti, miksi on sähkötrialin maailmanmestari ja selvitti vaikean jakson nollilla siirtyen selkeään johtoon. 

Chatagno karkasi

Neljännestä jaksosta Haapanen otti tililleen toisen vitosen kun Nurmio potki itselleen vain yhden virheen. Jääskeläinen aloitti hyvin, mutta putosi jakson korkeimmalta esteeltä ja se tiesi vitosta. Chatagno nollasi jakson ja alkoi olla jo tavoittamattomassa johdossa. Suomalaiskolmikko oli puolestaan kahden pisteen sisällä, joten muista mitaleista kisa jatkui tiukkana.

Viidennellä jaksolla Haapanen ajoi kisan ensimmäisen nollan. Jääskeläinen aloitti jakson hyvin, mutta loppupuolen viimeiseltä esteeltä tuli tilille vitonen. Nurmiolla ei todellakaan ollut paras päivänsä, kun pyörä putosi jälleen esteiden väliin ja taas kirjattiin tuloksiin vitonen. Chatagno jatkoi ylivoimaista menoaan ja taituroi tältäkin jaksolta nollan.

Kuudennella jaksolla Nurmio ei huonosta alustaan hermostunut vaan nollasi päänsä, kuten myös jakson ja paranteli asemiaan mitalin suhteen. Jääskeläisen pistetili karttui puolestaan kolmella virheellä. Myös Haapanen potki jaksolta kolme virhettä lisää. Chatagnon ajoa ei haitannut edes yltynyt sade, vaan tuloksena oli jälleen puhdas nolla.

haapanen

Jussi Haapanen.

Viimeiselle jaksolle lähdettiin tilanteesta, jossa Chatagno oli jo varmistanut mestaruuden, mutta Nurmio ja Haapanen olivat tasapistein toisena. Jääskeläinen oli jo kisan varma nelonen ja tämäkin jakso tuotti viisi virhettä. Nurmio oli vuorossa seuraavana. Kaikki onnistui täydellisesti ja Nurmio nollasi jakson. Haapasen vastaus tuli saman tien kun konkari putosi jakson toiselta kiveltä. Se tiesi viitosta ja SM-pronssia. Nurmio sai epäonnistuneesta alusta huolimatta SM-hopeaa.

- Alku ja välierät menivät tosi hyvin, joten harmittaa, että finaalissa tuli vitosen virheitä. Ne johtuivat ihan omasta huolimattomuudestani. Ennen viimeiselle jaksolle lähtöä puhuin reppumieheni kanssa, että vedetään tämä joka tapauksessa kunnialla loppuun. Se onnistuikin hyvin ja siinä ratkesi SM-hopea, Nurmio selvitti.

podium

Päivän parhaat.

Chatagno taituroi viimeisenkin jakson nollille ja otti näin koko kisasta vain yhden pisteen. Maalissa miestä odotti vielä yksi yllätys.

- Oli tosi kiva ajaa täällä yleisön edessä. Vaikka välillä satoikin ihan kunnolla, niin se ei minua haitannut. Alkuerät eivät oikein sujuneet, mutta finaalissa ei enää virheitä tullut. Luulin tänne tullessani, että tämä on vain yksi osakilpailu, enkä tiennyt, että tässä ratkaistaan Suomen mestaruus. En tosiaan osannut odottaa, että minusta tulee Suomen mestari, Chatagno hämmästeli tyytyväisenä.

Kansalliset luokat

Lahdessa taituroitiin myös kahdessa muussa luokassa Suomen Cupia.

TR3-luokassa Tommi Ahvala näytti, että vanhat taidot ovat tallella ja ajoi luokan voittoon ennen Keity Meieria ja Aaro Sämpiä.

ahaval

Tommi Ahvala.

TR5-luokassa voiton otti Erkki Hakuni. Jimi Saarela taituroi toiseksi ja Juho-Pekka Reijo kolmanneksi.

hakuni

Erkki Hakuni.