Vuoden 2022 Stadioncross Oulu on hiilineutraali

Teksti
Kuva
Lari Valkonen
Moottorikelkkailun Stadioncross Oulu -tapahtuma on ensimmäinen Suomen Moottoriliiton (SML) alainen hiilineutraali kilpailutapahtuma. Tapahtuma järjestetään Raksilan Pesäpallostadionilla jo seitsemättä kertaa 18-19.2.2022.

Tapahtuman kompensaatio käsittää kilpailussa käytettyjen polttoaineiden ja yleisön aiheuttamat päästöt. Päästöjä pyritään vähentämään jatkuvasti, ja niitä on jo vähennetty aikataulutuksilla ja ajokaavioilla.

- Ilmastokriisi vaikuttaa myös siihen, miten ja minkälaisissa olosuhteissa voimme tulevaisuudessa liikkua ja urheilla. Tapahtumissa noudatamme Suomen Moottoriliiton ympäristöohjelmaa ja haluamme tehdä vielä enemmän: siksi kompensoimme ne päästöt, joita emme pysty vähentämään, sanoo tapahtuman promoottori Heikki Aitto-oja.

Päästöt kompensoidaan kotimaisessa Hiilinielurekisterissä, joka on oululaisen Rakeistus Oy:n tarjoama päästöjen kompensaatiopalvelu. Se on ainoa ISO-sertifioitu kompensaatiopalvelu Suomessa. Päästöt kompensoidaan kasvattamalla lisähiilinieluja suomalaisissa talousmetsissä. Lisähiilinieluja saadaan aikaan tuhkalannoittamalla metsiä. Kompensaation ostajalle merkitään kompensaatiometsä, jonka lisähiilinielut sitovat ilman hiilidioksidia kompensaatiotarpeen verran 15 tai 20 vuodessa.

- Haluamme olla osa ilmastonmuutoksen ratkaisua ja toimia vastuullisesti. On hienoa, että voimme tehdä yhteistyötä pohjoissuomalaisen toimijan kanssa, jolla on luotettava menetelmä kasvattaa ja säilyttää arvokkaita hiilinieluja päästöjen kompensoimiseksi, sanoo Aitto-oja.

Tapahtumaan odotetaan jopa 150 kuljettajaa Suomesta, Ruotsista ja Norjasta.