Vesterinen nousi toiseksi SM-sarjassa, suuntaa tiimitesteihin Italiaan

Teksti
Kuva
Marko Vihriä
Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen otti motocrossin MX2-luokan SM-sarjan kakkospaikan haltuunsa, kun toinen osakilpailu ajettiin Karkkilassa sunnuntaina. Tällä viikolla Vesterinen suuntaa Italiaan tutustumaan mahdolliseen ensi kauden tiimiinsä.

Vesterinen, 16, saapui Karkkilaan SM-avauksen jälkeen MX2-luokan pistekolmosena. Rankkasateiden jäljiltä aamun aika-ajot menivät mutapainiksi, ja Vesterinen kellotti viidenneksi nopeimman ajan.

Ensimmäisessä startissa tärähti kunnolla, sillä Vesterinen nappasi lähdön nimiinsä ja veti letkaa hetken aikaa KTM:nsä kanssa. Harmittavasti pari kaatumista sotkivat ajorytmin, ja ruokolahtelainen saapui maaliin seitsemäntenä.

Vesterisen toinen startti oli heikompi, mutta hän nousi nopeasti kärkiryhmään. Jo toisella täydellä kierroksella Vesterinen oli kolmantena, millä sijalla hän myös saapui ruutulipulle. Yhteistuloksissa irtosi näin nelospaikka.

- Kaaduin ensimmäisen erän alussa nopeasti, mutta ajoni säilyi vielä asiallisena. Sitten kaaduin uudestaan mäen pohjalla olleeseen mutaliejuun. Mutaa oli reilusti ja minun piti myös kauhoa sitä pois kypäräni päältä. Silti se painoi paljon ja siirsi ajolasejani alaspäin, Vesterinen kuvaili suomalaisessa motocrossmaailmassa harvinaisen saviradan "hienouksia" vesisateen jäljiltä.

- En tiedä, miksi ajorytmini katosi niin pahasti. Ajoni oli aika kauheaa toisen kaatumisen jälkeen. Kärkipaikka ei puolestaan jännittänyt yhtään. Se lyhyt hetki oli tosi hieno ajaa keulilla.

Osakilpailun voitti  Jämsän Seudun Moottorikerhon Roni Kytönen ja toinen oli Espoon Moottorikerhon Emil Silander, joka johtaa SM-sarjaa. Kolmanneksi ajoi sarjassa vieraillut, virolainen Priit Rätsep, jolla on kokemusta aina MM-tasolta saakka. Rätsep voitti ensimmäisen erän ja oli toisessa Vesterisen takana neljäs.

- Kun Rätsep pääsi Mauno Niemisen ohi, olin jo useamman sekunnin karkumatkalla. Sitten minulla oli isompi tilanne kierroksella jääneen kanssa, koska ajolinjamme yhdistyivät samaksi. Ajoin ulos radalta ja Rätsep sai minut melkein kiinni. Tein vielä toisen virheen, ja hän oli aivan kannassani. Sain kuitenkin puristettua ja hän jäi minusta lopulta viitisen sekuntia.

Tampereen Motocrossin Jere Haavisto oli SM-pisteissä toisena ennen Karkkilan osakilpailua, mutta hän jätti sen väliin osallistuttuaan samaan aikaan Venäjällä ensimmäistä kertaa urallaan MM-sarjan osakilpailuun. Ratkaisu auttoi Vesteristä hänen omien vahvojen otteiden lisäksi nousemaan SM-sarjassa toiseksi. Ero sarjakärki Silanderiin on epävirallisten laskutoimitusten perusteella 15 pistettä. Yhdestä erävoitosta kuittaa 25 pistettä. Jäljellä on vielä neljä osakilpailua, eli kahdeksan erää.

- Pistetilanne on erittäin hyvä. Koitan taistella mestaruudesta.

Maltti tärkeää märällä saviradalla

Aivan Karkkilan keskustan tuntumassa sijaitsevalla Mansikin saviradalla on useita ylä- ja alamäkiä. Rata kuivui yöllisten vesisateiden jäljiltä aurinkoisen ja tuulisen sunnuntain aikana hyvin, ja oli toisessa erässä jopa kuiva. Radalle oli kuitenkin ehtinyt muodostui useita, pitkiä ajouria.

- Rata oli tosi vaikea sateiden takia. Sinne tuli paljon vaikeita ajolinjoja. Toisessa erässä rata oli jo ajettavampi, ja käytettäviä ajolinjoja oli enemmän kuin aiemmin, Vesterinen kertoi.

- Ja kyllä minä aamullakin pääsin rataa ympäri, vaikka lopussa jäinkin melkein jumiin. Tuollaisessa kelissä on tärkeintä, ettei hätäile. Moni kaatui siellä, ja toki siis minäkin ensimmäisessä erässä.

Tiimitestiin Italiaan

Vesterisen kilpailukausi jatkuu vajaan kahden viikon kuluttua EMX125-luokan EM-sarjan viidennellä osakilpailulla Saksassa. Sitä ennen Vesterinen piipahtaa Italiassa, minne hän matkustaa viikon ajaksi keskiviikkona.

- Lähden katselemaan yhden tiimin toimintaa ensi kautta ajatellen. Ei siitä nyt tässä kohtaa sen enempää, Vesterinen vinkkaa iloisena.

Tällä kaudella Vesterinen edustaa KTM-pyörämerkin Suomen maahantuojan KTM Motorsport Finland -tiimiä.

Vesterisen vauhdissa ovat mukana Imatran kaupunki, KTM Nordic, Motopalvelu Niemitalo, Kuusitunturi, Premekon, Bark, Natusen leipomo, Myllymäki, Sopemäen Mansikka, Taksi Matti Vallius, Mäkisen Liikennekoulu, R-Lattiat, Toniteippi, Imatran Logo-paino, Kalakontti, Saimaan Tilaustaksi, Alpinestars, Scott, Mobius, Dunlop, Kone Uosukainen ja FSpec.