Uskallatko ottaa askeleen uuteen ulottuvuuteen - radikaalisti uudistettu KTM 790 Adventure haastaa uusiin seikkailuihin

Teksti
Kuva
KTM
KTM on laajentanut maailmanlaajuista tuotantoaan. Sen myötä paluun tekevä, radikaalisti uudistettu KTM 790 ADVENTURE avaa seikkailumotoristeille uusia ulottuvuuksia.

2018 esitelty KTM 790 ADVENTURE asetti uudet arvot oman luokkansa seikkailupyörien suorituskyvylle ja monipuolisuudelle. Se oli yhtä kevyt ja ketterä niin kaupungin kaduilla kuin sorateillä ja metsäpoluilla. Suoraviivainen menestys siis. Uusien päästömääräysten vuoksi KTM päätti kuitenkin 2022, että on syytä miettiä kuinka tästä suositusta mallista voisi tehdä vielä paremman ja uusien vaatimusten mukaisen.

Tuloksena on radikaalisti uudistettu, 2023 KTM 790 ADVENTURE. Sen suunnittelu ja kehittely tehtiin KTM:n suunnitteluosastolla Itävallan Mattighofenissa. Valmistus päätettiin kuitenkin ulkoistaa KTM:n läheiselle yhteistyökumppanille, kiinalaiselle CFMOTO:lle. Näin koska yrityksellä on kotimaassaan vaativat eurooppalaiset tuotantostandardit täyttävät tehtaat. KTM:n henkilökunta opasti alusta pitäen CFMOTO:n tuotantoa uuden KTM 790 ADVENTURE valmistuksessa sekä laadunvalvonnassa.

Alkuperäisen KTM 790 ADVENTURE kaksisylinterinen LC8c -moottori sai aikoinaan ansaittuja kehuja vääntövoiman ja kierrosherkän luonteensa ansiosta. Silti KTM:n mielestä uuden mallin moottorin tuli olla luonteeltaan enemmän "ajettava". Tuloksena on uudet Euro 5 -päästömääräykset täyttävä LC8c moottori, joka tuottaa rehevät 95 hevosvoimaa (69,9 kW) 8000 rpm käyntinopeudella ja suurin vääntö, 88 Nm saavutetaan 6500 kierroksella minuutissa.

2023 KTM 790 ADVENTURE on entistä vakaampi etenkin tasavauhtisessa matka-ajossa. Aiempaa tasapainoisemmat kaarreominaisuudet juontavat 20 prosenttia suuremmasta pyörivästä massasta. Tämä muutos ei kuitenkaan ole vaikuttanut ketterään ajettavuuteen, joka on vähintään yhtä hyvä kuin alkuperäisessä mallissa. Keihinin päivitetyt läppärungot vastaavat herkemmin kaasukahvan liikkeisiin. Tämän ja moottorin päivitysten tuloksena saavutetaan polttoaineen parempi hyötysuhde. Moottorin "nakutustunnistimen" ansiosta moottoriohjaus osaa myös säätää sytytystä laadultaan hyvinkin vaihtelevalle polttoaineelle, jollaista voi kohdata etenkin ulkomaan matkoilla. Uudenlaisen ilmanpuhdistinkotelon ansiosta moottori hengittää vapaammin ja sen mehevät käyntiäänet tuottaa uusi, katalysaattorilla ja esivaimentimella varustettu äänenvaimennin. Näillä muutoksilla uusi KTM 790 ADVENTURE täyttää vaativat päästövaatimukset, joten se on järkevä valinta niin kaupunki- kuin matka-ajoon, etenkin kun päivitetty Quickshifter+ vaihdeavustin mahdollistaa sujuvat vaihtamiset ilman kytkintä. Ja mikä parasta, 15 000 kilometrin tai kerran vuodessa oleva huoltoväli pitää ajokauden pakolliset ajotauot minimissä.

Uuden KTM 790 ADVENTURE toimintavarmuutta ja käyttömukavuutta tehostavat päivitetyn Power Assist Slipper Clutch -luistokytkimen uudet kitkalevyt. Pyörässä on myös isompien KTM 890- ja 1290 ADVENTURE -mallien tavoin 6-suuntainen Inertia Management Unit, eli IMU-liiketunnistin. Se ohjaa ja säätää eri antureilta samansa datan pohjalta ajoavustimia kuten TC-pidonhallinta/luistonesto, ABS-toimintaa ja moottorijarrutuksen MS-säätöä sekä moottoriohjauksen ja ajoavustimien Ride ajo-ohjelmia. ADVENTURE -pyörien osalta KTM 790 ADVENTURE on hyvin samanlainen kuin isompi KTM 890 ADVENTURE. Muun muassa ABS-toiminto vaihtelee automaattisesti eri Ride-ohjelmien välillä, joten sitä ei tarvitse säätää erikseen esimerkiksi soratieajoon. 2023 KTM 790 ADVENTURE:n Demo-asetuksella kuljettaja voi käyttää kaikkia ajoavustimia ja -ohjelmia maksutta ensimmäiset 1500 kilometriä. Näin hän voi päättää, jos haluaa ostaa lisävarusteena olevia ominaisuuksia ja ajo-ohjelmia.

Ajotuntumaa ja -mukavuutta tehostavat WP APEX 43 mm etuhaarukan 200 mm joustoliike ja uudet perusasetukset. Säädöiltään päivitetty takapään iskunvaimennin tuottaa myös 200 mm joustoliikkeen ja on nyt varustettu jousen säädöllä. Moottori on CroMo-teräsputkesta ja -valukappaleista kootun keveän rungon kantavana rakenteena. Tuloksena on vankka ja tukeva kokonaisuus, joka kuljettaa notkumatta myös matkustajan ja matkavarat. Lisäksi takapään iskunvaimentimen sijoittelun ansiosta istuinkorkeus on vain 840mm.

Taloudellinen moottori ja 20-litran polttoainesäiliö mahdollistavat jopa 450 kilometrin toimintasäteen, joka on yleensä myös riittävä ajotaukojen välimatka. Kaksipaikkainen istuin säilyttää mukavuutensa pitkilläkin ajoretkillä. Tarpeen mukaan se on helposti vaihdettavissa KTM PowerParts -valikoiman lämpö- tai yksipaikkaiseen istuimeen. Näillä ominaisuuksilla uusi KTM 790 ADVENTURE täyttää vaativankin seikkailumotoristin toiveet.

Polttoainesäiliön muotolinja jatkuu etuosan suojan kautta yhdysrakenteiseen etukatteseen. Tämä kokonaisuus mahdollistaa kuljettajalle esteettömän näkyvyyden sekä tukevan alustan GPS- ja vastaavien laitteiden asennukselle. Uusi, entistä suurempi tuulilasi varmistaa hyvän tuulisuojan. Mittariston ison, 5" TFT-näytön taustavalo säätyy vallitsevan valon mukaan, joten mittariston päivitetyt ohjelmat näkyvät selkeinä ja helppokäyttöisinä valikkoina ja toimintoina vaihtelevissakin valo-olosuhteissa. Lisäksi TFT-näytön ja KTMConnect applikaation parannettu yhteistoiminta mahdollistaa tarkemman navigoinnin ja navigointiohjelman parametrien muutokset ajon aikana. Lisäksi käyttäjä voi laatia oman "Top 10" puhelu- ja yhteystietolistan mittariston muistiin.

Aikaisemman 790 ADVENTURE:n tavoin 2023 versioon on tarjolla kattava valikoima KTM PowerParts lisätarvikkeita ja -varusteita. Näillä on helppo muokata uuden KTM 790 ADVENTURE:n ergnomiaa ja käytettävyyttä sekä ulkonäköä. Uuden 790 ADVENTURE:n vakiovarusteena oleva alumiininen pohjapanssari suojaa tehokkaasti moottoria ja runkoa iskuilta ja kolhuilta, joten tältä osin ei tarvita lisävarustelua. Samoin polttoainesäiliön ja istuimen sivuilla olevat uudenmalliset, kulutusta ja hankausta kestävät, läpivärjätyt muoviosat suojaavat säiliötä ja istuinta oksien ja kivien iskuilta.

2023 KTM 790 ADVENTURE:n kaksi uutta väritys- ja grafiikkavaihtoehtoa korostavat tämän suositun mallin "toista tulemista".

2023 KTM 790 ADVENTURE ominaisuuksia:
// Kilpailijoihin verrattuna erinomainen suorituskyky ja tekniset ominaisuudet sekä hyvä hinta/laatusuhde
// Itävaltalainen suunnittelu ja muotoilu, vaativien standardien mukaisesti valvottu kiinalainen valmistus
// Ajettavuutta ja ajomukavuutta tehostavia muotoilun ja ergonomian yksityiskohtien muutoksia
// Euro 5 hyväksytty, ajossa luonteeltaan sujuva LC8c -moottori
// Mittariston 5" TFT-näytön uusi suojalasi sekä päivitetyt ohjelmat, valikot ja grafiikat
// Uudet, enemmän offroad-ajoon suunnitellut, karkeakuvioiset PIRELLI SCORPION STR -renkaat
// 15 000 km/kerran vuodessa huoltoväli