Tavoitteena viiden joukkueen SM-sarja

Kuva
Jani Hovi
Speedwayssa on tavoitteena rakentaa ensi kesälle jälleen viiden joukkueen SM-sarja. Lisäksi kansainväliseen arvokilpailuihin on nimetty suomalaisia.

Speedwayn SM-liigan ilmoittautumisaika on jälleen päättymässä. Suomalaisia ratalajikerhoja on hyvissä ajoin jälleen lähestytty ratalajiryhmän toimesta ensi kauteen liittyen. Tahtotilana on saada vuoden -21 sääntökirjan mukainen viiden joukkueen sarja jälleen jalkeille. Kuljettajatilanne ei tällä hetkellä Suomeen suurempaa sarjaa mahdollista, ja toisaalta vuosikausien pienentämisen jälkeen aletaan olla tilanteessa, jossa supistettavaa ei enää juuri ole.

Kuluneella kaudella SM-liigassa oli käytössä korona-klausuuli, jonka perusteella joukkueita ei rangaistu vajaalukuisuudesta otteluissa. Aiemmin syksyllä lajiryhmän käsitys koronasta oli, että se saattaisi olla jo takanapäin. Viime aikojen uutisointi on kuitenkin herättänyt kaikki lajin ihmiset siihen tosiasiaan, että näin ei ole. Näin ollen erilaisten korona-sääntöjen pitäminen tai poistaminen sääntökirjasta tullaan jättämään sarjaan osallistuvien joukkueiden päätettäväksi ensi vuoden kalenterikokouksessa.

Vuoden 2022 kotimaisista arvokisoista maaradan SM ja speedwayn U23 SM ovat hakuajan jälkeenkin edelleen ilman järjestäjää. Halukkaat voivat olla suoraan yhteydessä lajiryhmään oman mielenkiintonsa ilmaistakseen. Ensimmäisenä tulevan vuoden Suomen mestaruuksista ratkaistaan jääspeedwayn henkilökohtainen Suomen mestaruus. Kyseisen kilpailun järjestää Varkaus Racing Team Ry, mutta EM-tason kalenterin puuttuminen vuodelle -22 estää toistaiseksi päivämäärän julkistamisen.

Jääspeedwayn tämän vuoden EM-finaali ajetaan joulukuun alussa Puolassa. Aiemmin nimettyjen Atte Suolammen ja Max Koivulan lisäksi Suomesta kilpailuun osallistuu Aki Ala-Riihimäki. Hän on EM-finaalin ensimmäinen varamies numerolla 17. MM-tasolla Suomella on Ruotsissa ajettavaan henkilökohtaiseen karsintaan edustuspaikkoja, joihin kuljettajat nimetään myöhemmin. Joukkuekilpailua ei jääspeedwayssa ajeta MM-tasolla tulevalla kaudella lainkaan. Ruotsissa ajetaan talven aikana jääspeedwayn henkilökohtainen PM-finaali.

Maaradalla ensi vuoden MM-sarjan kuljettajakaarti on nimetty hiljattain. Ainoana suomalaisena mukaan pääsi Tero Aarnio, joka on sarjan varakuljettaja. Aarnion debyytti maaradan MM-tasolla tapahtui viime syksynä, kun hän osallistui Tsekin Pardubicessä ajettuun, osaltaan MM-sarjapaikat ratkaisseeseen Challengeen. Suoraa paikkaa sarjaan ei tullut, mutta varakuljettajan paikalta pääsy mukaan kilvanajoon on ensi kaudella täysin mahdollista.