Takaisin Portugaliin

Hermanni Haljala lähtee hyvillä mielen Portugalin MM-kisaan.
Kuva
Costa Ligure TM Junior Team Boano
Enduron MM-sarjan neljäs kisaviikonloppu tarkoittaa samalla sitä, että sarja on ehtinyt jo puoliväliinsä.

Sarjan toinen kisaviikonloppu ajettiin Portugalissa ja välillä käytiin vain Italiassa, kun jälleen palataan Portugaliin. Nyt ajetaan reilun 10 kilometrin päässä Coimbran pohjoispuolella sijaitsevan 3 000 asukkaan Souselasin ympäristössä. Kilpailu käynnistyy perjantaina perinteisellä supertestillä, jossa ensimmäiset kilpailijat pääsevät näyttämään taitojaan Suomen aikaa kello 19:30 alkaen.

Lauantaina ja sunnuntaina ajetaan kolme kierrosta ja kierroksella on kolme maastokoetta. Reitillä on pituutta noin 55 kilometriä. Ensimmäiseksi ajetaan endurotesti, jonka jälkeen vuorossa on extremetesti. Kierroksen viimeisenä ajetaan crossitesti. Kaikki luokat huomioiden kilpailijoita on ilmoittautunut mukaan 106, joista suomalaisia on yhteensä seitsemän.

Suosikit

EnduroGP-luokassa Italian osakilpailu pudotti yhden ennakkosuosikeista katsojan rooliin, kun Josep Garcia kaatui rajusti toisena kisapäivänä ja mursi vasemman peukalonsa. Näin sarjaa johtava Wil Ruprecht pääsee yhtä vastustajaa helpommalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Ruprecht voisi vain varmistella voittoa, siitä pitää huolen ainakin pistekakkosena Portugaliin tuleva Andrea Verona. Myös Tomas Oldrati ja Nathan Watson ovat nimiä, jotka haluavat varmasti kisapäivän päätteeksi podiumille.

Enduro1-luokassa Andrea Verona etenee kuin juna. Kuusi kisaa, kuusi voittoa, eikä kukaan ihmettele, vaikka voittoja olisi sunnuntai-illalla jo kahdeksan. Tomas Oldrati on ollut yhtä vakuuttava kakkossijojen poimija, vaikka ei olekaan mahtanut kärkimiehelle mitään. Kolmossijalle onkin sitten jo monta ehdokasta, kuten Antoine Magan, Loic Larrieu ja Theophile Espinasse.

Enduro2-luokan ykkössuosikiksi jäi Garcian loukkaannuttua Wil Ruprecht. Nathan Watson on luokan selkeä kakkosnimi, mutta muut sijat menevätkin pelkäksi arvailuksi. Jos joku pitäisi nimetä, niin se joku voisi olla vaikkapa Hugo Blanjoue.

Enduro3-luokassa Brad Freeman aloitti kauden kolmella voitolla, mutta sen jälkeen Mikael Persson on poiminut parhaat pisteet, voittaen viimeksi Italiassakin molemmat päivät. Freeman on toki sarjassa toisena, mutta vain viiden pisteen päässä vaanii Matteo Pavoni.

Juniorit

Juniorluokassa yksi on ollut tällä kaudella selkeästi yli muiden ja hän on Zach Pichon. Sherco-kuljettaja on voittanut kaikki kuusi kisaa ja on ykkössuosikki myös täällä. Luc Fargier oli Portugalin aiemmassa kisassa kumpanakin päivänä toinen, joten ainakin siinä mielessä kova tulos on odotettavissa myös nyt. Jed Etchells on puolestaan ajanut viisi kolmossijaa tällä kaudella ja on vain pisteen päässä sarjan kakkospaikasta, selkeästi siis podiummiehiä. Roni Kytösellä meni edellinen yritys Portugalissa sunnuntaina aivan alle odotusten, joten nyt on revanssin paikka. Joko nyt tulisi se kauden avausvoitto? Peetu Juupaluoma otti Italiasta ensimmäiset sarjapisteensä ja tavoittelee varmasti täältä lisää. Samoin tekee Hermanni Haljala, jolla on pisteitä neljästä kisasta.

- Aamuisin on alle 20 astetta lämmintä, mutta kyllähän keli taas päiväksi lämpiää. Ja kisaanhan on ennustettu lämpimämpää. Kaikki pätkät on kävelty kahteen kertaan ja hyvältä vaikuttaa. On sellaista selkeää, jonka oppii jo oikeastaan yhdellä kävelykerralla. Ei ole mitään hirveän teknistä, eikä sellaista, että pitäisi muistaa joitain tiettyjä linjoja. Paikoitellen on nopeaa ja välillä hitaampaa, mutta ei mitään selkeästi hidasta paikkaa, oikeastaan aika helppoa maastoa. Extremekin taitaa olla tämän vuoden helpoin. Ei siellä ole yhtään sellaista paikkaa, mihin voisi ajamalla jäädä kiinni. Se oli yllättävänkin vauhdikasta. Kaikki on tässä vaiheessa ihan hyvin. Seuraavaksi mennään vähän testiradalle ja sitten vielä vähän kävelyä päälle. Huomenna on katsastus ja illalla sitten pääseekin taas antamaan kaasua, Haljala jutusteli.

Youth-luokassa Harry Edmondson on puolustanut hyvin suvun enduromainetta. Kaksi voittoa ja kolme kakkossijaa kuudesta kisasta antavat odottaa menestystä myös Portugalista. Kevin Cristinon pisterasitteena on yksi keskeytys, samoin myös Samuli Puhakaisella, mutta tässä ovatkin luokan tähän asti selkeimmät kärkinimet. Kovia uhkaajia tulee kuitenkin myös takaa, kuten Leo Joyon ja Thibault Giraudon. Mielenkiintoista nähdä myös mitä tekee Pyry Juupaluoma. Italiasta tuli sunnuntaina sarjan paras sija ja mies kertoi ajon paranevan koko ajan, kun pyörä on nyt saatu käteen sopivaksi. Pistetilin avaamista lähtevät yrittämään myös Juho Ahokas ja Niko Puotsaari.

Molemmat päivät alkavat kello 11:00 ja maaliin ensimmäisiä kilpailijoita odotellaan noin kello 18:00 aikoihin.