Suomalaisille luvassa mitalisadetta Heinolassa

Eemil Pohjola johtaa luokkaansa EM-sarjassa.
Kuva
Kari Salminen
Enduron EM-sarja päättyy tulevana viikonloppuna Heinolassa ajettavaan kolmipäiväiseen kilpailuun. Mielenkiintoisin kysymys onkin, montako Euroopan mestaruusmitalia Suomeen tulee tänä vuonna.

Enduron EM-sarjassa ajetaan tällä kaudella neljä kisaviikonloppua. Kolme on jo takana, eli yhteensä kuusi osakilpailua on ajettu. Heinolassa ajettavassa kauden päätöksessä on tarjolla vielä pisteet kolmelta päivältä, joten mitään ei ole vielä ratkaistu.

Yleiskilpailun johdossa ennen Heinolaa on Krystof Kouble, mutta tshekki ei aja Heinolassa, murrettuaan harjoituksissa reitensä. Kouble jännittää näin sairaalan vuoteella, putoaako kokonaan mitalien ulkopuolelle, joka vaikuttaa valitettavan todennäköiseltä. Yleiskisan kakkospaikalla on Roni Kytönen. Viime kaudella omasta luokastaan Euroopan mestaruuden ottanut Kytönen haluaa varmasti nyt myös yleismestaruuden ja mahdollisuudet siihen paranivat melkoisesti Koublen epäonnen takia. Kytösen takana kolmantena on Albin Elowson, joka ajaa varmasti myös kovaa. Ruotsalaisen pistesaldoa haittaa yksi nollapäivä ja silti ero Kytöseen on vain 10 pistettä. Hyvässä mitalijahdissa on myös Eemil Pohjola. TM-kuljettaja pitää hallussaan pistetaulukon nelossijaa vain kahdeksan pisteen päässä Elowsonista. Unohtaa ei voida myöskään Jed Etchelesiä ja Max Ahlinia. Tästä joukosta todennäköisesti löytyvät sunnuntaina mitalistit.

Juniorit

Juniorien U21-luokassa Max Ahlin on ollut murskaavan kova. Hän on voittanut kaikki tähän asti ajetut päivät ja johtaa sarjaa maksimipistein. Lähes yhtä vahva on ollut Albin Norrbin, joka on ollut joka kerta toinen. Ruotsalaiskaksikon takana lähes vastaavaa työtä on tehnyt Peetu Juupaluoma. Hän on ollut viidesti kolmas ja kerran neljäs ja vahvasti kiinni EM-pronssissa. Hopea on ennen Heinolaa 14 pisteen päässä, joten siihenkin on hyvät mahdollisuudet, eikä kultakaan vielä teoriassa menetetty ole. Samuli Puhakaisen, Pyry Juupaluoman ja Eetu Puhakaisen mitalimahdollisuudet ovat niin ikään vain teoreettisia.

Juniorien E1-luokassa pitää olla todella huonoa tuuria, mikäli Suomeen ei tule kahta mitalia. Roni Kytönen johtaa luokkaa maksimipistein ja toisena on Antti Hänninen 24 pistettä Kytösestä jääneenä. Suurin uhka suomalaisten kaksoisvoitolle on Ruotsin Marcus Göthenberg, joka on sarjassa kolmantena. Eroa Hänniseen on 13 pistettä. Tulee olemaan myös mielenkiintoista nähdä sekoittaako nyt mukaan tuleva Hugo Svärd tilannetta. Tähän astihan Svärd on viihtynyt vain MM-sarjassa.

Juniorien E2/3-luokan kärjessä on yleiskilpailun ykkösmies Krystof Kouble. Hän on voittanut yhtä lukuun ottamatta kaikki päivät. Kuten todettua, Kouble ei aja Heinolassa, joten todennäköisesti häneltä karkaa myös luokan EM-mitali. Jed Etchelles on pistekakkosena, 14 pistettä kärjestä. Kolmospaikalla on Ruotsin Oscar Ljungström. Suomalaisista Roni Salin pitää hallussaan sarjan viidettä sijaa, mutta EM-mitali edellyttäisi vielä ainakin yhden kilpakumppanin totaalista epäonnea.

Muut luokat

Alle 250-kuutioisten 2t-luokassa hallitseva Euroopan mestari Maurizio Micheluz näyttäisi menevän jälleen kohti mestaruutta. Vaikka alla on yksi nollapäiväkin, italialainen johtaa luokkaa 11 pisteen turvin. Thomas Hostinsky on toisena ja kolmospaikkaa pitää hallussaan Adolf Zivny.

Isommassa 2t-luokassa pistejohdossa on Jiri Hadek, joka hieman epäonnistui Latviassa, mutta voitti neljä ensimmäistä kisaa. Hopeasta taistellaan tiukasti, sillä Elaru Taly on 20 pistettä Hadekista jäljessä ja kolmospaikalla on Jakub Hrones vain viiden pisteen päässä. Tasapisteissä Hradekin kanssa on Luke Parker.

250-kuutioisten 4t-luokassa Patrik Markvart on voittanut kaikki kuusi päivää ja käytännössä vain keskeytys voi viedä Tshekiltä mestaruuden. Tässäkin luokassa hopeasta tulee tiukka taistelu, sillä toisena oleva Edgars Silins on jo 34 pistettä jäljessä kärkimiehestä, mutta viiden pisteen päässä puhaltaa niskaan Alex Gunnerheim, josta puolestaan Maciej Giemza on vain pisteen päässä.

Näissä kolmessa luokassa ei suomalaisväriä nähty. Isommassa 4t-luokassa sentään Eemil Pohjola lähti mukaan sarjaan ja hyvä niin. Kolme voittoa, kaksi kakkossijaa ja yksi kolmossija pitävät Pohjolan luokan EM-johdossa, kun tullaan Heinolaan. Eroa toisena olevaan Albin Elowsoniin on 15 pistettä. Kolmantena on Kevin Olsen. hän on 10 pistettä jäljessä kakkossijasta. Ilman kenenkään epäonnea tämä tulee olemaan myös mitalikolmikko.

Senioriluokassa Sebastian Krywult on karannut 21 pisteen johtoon ja mestaruus menee Puolaan ilman Krywultin epäonnea. Kakkossijasta kisaavatkin sitten suomalaiset. Santeri Enjala ja Janne Mukkala lähtevät ratkomaan mitalin väriä tasapisteistä. Kiilaa kaksikon mitalihaaveille yrittää varmasti lyödä James Jackman, joka on 15 pistettä suomalaisia jäljessä. Mika Paavola on sarjassa viidentenä, mutta mitali edellyttää muiden epäonnea, sillä eroa mitaliin on jo 38 pistettä.

Naisten luokassa kärkikaksikon muodostavat Hanna Berzelius ja Nieve Holmes, jotka todennäköisesti ratkaisevat kullan ja hopean kohtalon. Berzelius on ennen Heinolaa 7 pistettä edellä. Pronssissa on vahvimmin kiinni Audrey Rossat.