SML:n ohjeistus harjoittelemiseen

Teksti
Kuva
Jani Hovi
Suomen moottoriliitto on julkaissut ohjeita moottoriradan ja harjoittelualueen ylläpitäjille ja harjoittelijoille koronavirustilanteen osalta.

Tällä hetkellä elämme poikkeuksellista aikaa koko Suomessa. Kaiken huolen keskellä on tärkeää, että meillä on edelleen mahdollisuus löytää arkeemme iloa rakastamamme moottoriurheilun parissa. On vain löydettävä ne toimintamallit, joiden myötä voimme edelleen nauttia moottoriurheilutoiminnasta ja samalla kunnioittaa annettuja määräyksiä. Huolelliset toimenpiteet ovat tärkeitä läheistemme ja kanssaihmistemme terveyden varmistamiseksi.

Kerhotoiminta ja ajamisen tuoma hyvä olo sekä mahdollisuus irtautua hetkellisesti arjen rutiineista, on nyt koronaepidemian keskellä entistäkin tärkeämpää. Epidemia ja valmiusajan tuomat vaikeudet poistuvat kevään edetessä kohti kesää ja SML:n lajiryhmät ovat jo aloittaneet kesän kilpailukalenterien valmistelut ajalle, jolloin rajoitukset vihdoin puretaan. Kesän kilpailukausi 2020 on se, mitä me kaikki odotamme!

Tämän ohjeen myötä SML pyrkii antamaan ohjeistusta radalla tapahtuvan oma-aloitteisen harjoittelun mahdollistamiseksi vallitsevat määräykset ja tartuntariskit huomioiden. Radat voivat siis toistaiseksi olla auki, mutta tapahtumia ja kokoontumisia ei saa järjestää. Omaehtoinen ja vastuuntuntoinen harjoittelu on avainsana.

Koronaepidemiaan tulee suhtautua vakavasti ja määräykset on huomioitava niiden vaatimalla vakavuudella. SML:n tulee toiminnassaan kuitenkin myös pyrkiä edistämään lajiemme harrastamista ja sitä tällä ohjeella tavoitellaan.

Olympiakomitea ja urheiluyhteisö ovat linjanneet, että ulkona tapahtuva omaehtoinen harjoittelu on toistaiseksi edelleen sallittua ja suotavaa ihmisten hyvinvoinnin varmistamiseksi. Valtioneuvoston ja THL:n ohjeistuksia on kuitenkin noudatettava tarkasti. Radoilla voi toistaiseksi harjoitella omaehtoisesti ja ratojen ylläpitäjien on huomioitava vallitseva tilanne, annetut määräykset ja kiellot. Rata-aluetta käyttäviä harjoittelijoita on myös tiedotettava poikkeustilanteen olosuhteista ja määräyksistä.

Nämä ohjeet ovat voimassa toistaiseksi elleivät viranomaiset muuta ilmoita ja niitä päivitetään SML:n verkkosivuille sitä mukaa, kun uutta tietoa on saatavilla.

SML suosittelee alla olevia toimenpiteitähuomioitavaksi moottoriratojen ja harjoittelupaikkojen ohjeistuksissa COVID-19-viruksen leviämisen estämiseksi. Radan ylläpitäjät voivat laatia omat ohjeet radantarpeiden ja lajin näkökulmasta SML:n suosituksethuomioiden:

Moottorirata-alueen tai -reitin ylläpitäjille

 • Radan käyttöaikana paikalla on hyvä ollavalvoja, joka ohjeistaa kaikkia paikalle saapuvia oikeista toimintatavoista. Ohjeistaminen tulee tehdä varoetäisyys huomioiden.
 • Muista huomioida rajoitukset 10 hengen kokoontumisista. Alueella voi harjoitellaomatoimisesti, kunhan kokoontumiset vältetään jaTHL:nhenkilöiden välisiävaroetäisyyksiä noudatetaan.
 • Tarvittaessa alueelle saapuvia harrastajamääriä on rajoitettava määräysten noudattamiseksi.
 • Poistakaikki yleisessä käytössä olevat tai vuokrattavat tavarat, pesulaitteet tai huoltoon tarkoitetut työkalut alueelta. Jokaisen tulee käyttää omia välineitä.
 • Varikolla olevien ajajien huoltopisteiden välillä suositellaanvähintään 5-10m tyhjäävaroaluetta.
 • Huolehdi, että saippuaa ja käsidesiä onWC-tiloissatarjolla riittävästi ja mahdollisimman monessa paikassa.
 • Kerhotalo tai yleiset oleskelutilat on suositeltavaasulkea yleiseltä käytöltäkokoontumisten välttämiseksi.
 • Hyödynnä maksuissaetämaksua, ennakkomaksua, mobiilimaksamistaja muita vastaavia maksutapoja.Moottoriradalla tai -reitilläharjoittelevalle
 • Jos sinulla on pieniäkin hengitystieinfektion oireita, pysy kotona ja vältä muita ihmisiä. Älä lähde moottoriradalle harjoittelemaan.Noudata THL:n ohjeita.
 • Selvitä aina etukäteen radan ylläpitäjältä radalla vallitsevat käyttäytymissäännöt ja ohjeet.
 • Harjoittele maltilla ja rauhallisesti loukkaantumisten välttämiseksi.
 • Vältä kaikkea kontaktia muiden rata-alueella liikkuvien kanssa.Muista THL:n määrittelemät varoetäisyydet.
 • Älä lainaa varusteita tai työkaluja muille harrastajille tai muilta harrastajilta.
 • Aina tarpeen vaatiessa pese kädetvedellä ja saippualla.Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.
 • Voit epäillä koronavirustartuntaa, jos sinulla on kuumetta, yskää, kurkkukipua, päänsärkyä tai hengenahdistusta. Jos taudin oireet ovat lieviä etkä kuulu riskiryhmiin, lääkärintekemään taudin määritystä ei pääsääntöisesti tarvita, vaan taudin voi sairastaa kotona.
 • Terveydenhuollon yksiköihin ja Päivystyspalveluun tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää. Päivystysapu-palvelun ja terveyskeskusten turhaa kuormittamista tulee välttää, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin.
 • Lisäohjeita ja tietoa saa THL:n sivuilta www.thl.fi