Sixin suosikit

Kuva
Dario Agrati
International Six Days Enduro käynnistyy ensi maanantaina Italiassa. Luvassa on jälleen mahtava taistelu kolmesta maailmanmestaruudesta.

International Six Days Trial ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 1913 Englannissa ja kilpailu kulkikin tuolla nimellä aina vuoteen 1981 asti, jolloin nimi muuttui International Six Days Enduroksi. Historian aikana kilpailu on jäänyt ajamatta vain maailmansotien aikaan ja lisäksi viime vuonna koronavirusepidemia esti sen järjestämisen. Näin ollen tämän vuoden kilpailu on järjestyksessään 95. Tänä vuonna kilpailu ajetaan jälleen Italiassa, joka onkin isännöinyt tapahtumaa 11 kertaa. Vuonna 2019 USA vei maailmanmestaruuden itselleen aikuisten ja naisten luokissa. Australia oli puolestaan mestari nuorissa. Tämän vuoden kilpailu käynnistyy ensi maanantaina Lombardian ja Piemonten alueella, Voghera-Rivanazzano Termen lentokentän toimiessa kisakeskuksena.

Suosikit

Kilpailun suosikit löytyvät tänäkin vuonna tutuista maista. USA:n kahden vuoden takaisesta mestarijoukkueesta tänäkin vuonna mukana ovat Ryan Sipes ja Taylor Robert, jotka ovat molemmat voittaneet myös aiemmin Sixin yleiskilpailun. Layne Michael oli mukana vuoden 2016 mestarijoukkueessa, joten ainoastaan joukkueen neljäs kuljettaja, Jonathan Girroir, ei ole juhlinut mestaruutta aiemmin. Italia saa jalkeille kotikilpailuunsa todella kovan joukkueen, jossa ajavat MM-sarjasta tutut Andrea Verona, Davide Guarneri, Thomas Oldrati ja Matteo Cavallo. Paperilla joukkue ei ole niin kova kuin USA:n, mutta Italia jos kuka osaa ottaa kaiken hyödyn irti kotikilpailustaan ja tulee olemaan todella vahva.

Ennakkoon mietittynä mestaruustaistelu tullaan käymään kahden edellä mainitun maan välillä, mutta kun keskeytyksiä ei kilpailussa sallita, voi myös moni muu maa nousta kärkitaistoon mukaan. Espanjan Josep Garcia on todella vahvoilla yleiskilpailun voiton suhteen, mutta joukkueena Espanja ei ole USA:n tai Italian tasolla. Jaume Betriu, Marc Sans ja Cristobal Guerrero muodostavat loput Espanjan joukkueesta. Theo Espinasse ja Antoine Basset johtavat Ranskan joukkuetta, mutta David Abgrall ja Hugo Blanjoue eivät ole tarpeeksi vahvoja, jotta Ranska taistelisi mestaruudesta. Ruotsi ja Portugali ilmoittautuvat myös varmasti mukaan mitalitaistoon.

Yllätysjoukkueita etsiessä huomio kiinnittyy Kanadaan, joka saattaa hyvänä päivänä olla lähellä viiden parhaan joukkoa. Nykyisin Italiassa asuva ja MM-sarjassa ajava Kade Tinkler-Walker tuntee varmasti maaperän hyvin ja pärjäsi kohtuullisen hyvin talvella Italian mestaruussarjan kilpailuissa. MM-sarja on mennyt loukkaantumisen vuoksi hänen osaltaan penkin alle, mutta nyt on näytön paikka. Lisäksi joukkueessa ajaa Tyler Medaglia, joka on tänä vuonna myös maansa MXoN-joukkueessa. Medaglia on parin viime vuoden ajan niittänyt menestystä myös enduron parista. Heidän kanssaan joukkueessa ajavat Philippe Chaine ja Jared Stock.

Suomen joukkueessa ajavat Pyry Juupaluoma, Eetu Puhakainen, Eemil Pohjola ja Roni Salin. Joukkueemme ei ennakkoon mietittynä taistele sijoituksista viiden parhaan joukossa, vaan realistisesti ajateltuna sijat 6 - 8 ovat niitä, missä tasomme on. Mutta kuten jo aiemmin on mainittu, pitkässä kilpailussa voi sattua mitä tahansa.

Mainittakoon vielä, että kilpailussa ei tänä vuonna nähdä Australiaa eikä Iso-Britanniaa, jotka taistelisivat normaalisti mestaruudesta.

Suomen nuorilla mahdollisuus mitaleille

Nuorten luokassa Italia on kisan ylivoimainen suosikki. Lorenzo Macoritto ja Matteo Pavoni ovat nuorten MM-huippuja ja joukkueen kolmas kuljettaja Manolo Morettini on tarpeeksi hyvä, joten Italia ottanee mestaruuden. USA:lla on myös nuorissa hyvä joukkue, samoin Espanjalla, joka on nuorten kestomenestyjiä. Kärkijoukkueisiin kuuluvat myös Ranska ja Ruotsi, joskaan Italiaa nekään eivät pysty haastamaan. Suomen joukkueessa ajavat Samuli Puhakainen, Hermanni Haljala ja Peetu Juupaluoma. Mitaleille ajaminen on todella vaikeaa, mutta muutaman muun joukkueen pienen epäonnen myötä kaikki on mahdollista.

Naisten kilpailuun mukaan lähtee kahdeksan maata. Iso-Britannian joukkue Jane Daniels, Rosie Rowett ja Nieve Holmes on ennakkoon ehkä kovin ennakkosuosikki. Kovan haasteen heittää kuitenkin Espanja, jonka väreissä ajavat hard enduron puolelta tuttu Sandra Gomez, MM-sarjassa toisena oleva Mireia Badia ja Julia Calvo. MM-sarjaa johtava Laia Sanz ei ole mukana kilpailussa ja se pudottaakin Espanjan osakkeita todella paljon. Portugalilla on myös hyvä joukkue jonka kuljettajat Joana Goncalves, Rita Vieira ja Bruna Antunes mahtuvat kaikki MM-sarjassa tällä hetkellä kahdeksan parhaan joukkoon ja lähtevät taistelemaan mestaruudesta. USA voitti mestaruuden viimeksi ja tuosta joukkueesta mukana on tänäkin vuonna Brandy Richards. Hänen lisäkseen mukana ovat Rachel Gutish ja Britney Gallegos. Mitalitaistelusta ei kannata unohtaa myöskään Ruotsin kolmikkoa Hanna Berzelius, Emma Wennbom ja Emelie Borg Nilsson.

Kommentit

Lähettänyt Heikki Savonen : To, 08/26/2021 - 21:11

Hyvä ennakkospekulointi. Mutta…..kisa on pitkä ja mitä vaan voi sattua kenelle vaan. Teknikka, kilpailijat ja huolto ovat kovalla koetuksella. Voittajat selviää 6 päivän jälkeen joka luokassa, toivottavasti rehdillä kilpailulla. Onnea kaikille kilpailuun! 

Kieli
suomi