Savasteelle uran ensimmäinen MX1-luokan erävoitto

Kim Savaste otti ensimmäisen erän voiton.
Kuva
Jani Hovi
Imatran SM-erät olivat täynnä tapahtumia. MX1-luokassa nähtiin uusi erävoittaja, kun Kim Savaste otti uransa ensimmäisen erävoiton.

MXC/A-luokan ensimmäisen erän startin otti nimiinsä Saku Mansikkamäki, ennen Nico Stenbergiä ja Eelis Viemeröä. Pistekärki Kasimir Hindersson oli startin jälkeen seitsemännen sijan tuntumassa, mutta nousi jo toisella kierroksella Mansikkamäen perään kakkoseksi. Neljännellä kierroksella Viemerö yritti ohittaa Stenbergiä, mutta kaksikko osui toisiinsa ja Viemerö kaatui, pudoten kymmenennen sijan tuntumaan. Kärjessä Mansikkamäki repi lisää eroa ja 15 minuutin kohdalla hänen johtonsa oli jo 9 sekuntia Hinderssoniin, Stenbergin ollessa jo puolen minuutin päässä kärjestä. Erän lopussa ei kärjessä enää tapahtunut muutoksia, vaan Mansikkamäki ajoi voittoon ennen Hinderssonia ja Stenbergiä.

Haavisto otti omansa

MX2-luokan ensimmäisen erän startin nappasi nimiinsä Matias Vesterinen, Aleksi Kurvista, Kimi Koskista, Jere Haavistoa, Mauno Niemistä ja Roni Kytöstä. SM-pistekärjessä ennen erää ollut Emil Silander oli vaikeuksissa ensimmäisellä kierroksella, kun hänen pyöränsä sammui pari kertaa. Kierroksen lopussa Silanderin pyörä pysähtyi kokonaan ja hänen eränsä oli ohi.

Kärjessä Haavisto nousi nopeasti toiseksi Vesterisen tuntumaan. Kytönen jäi puolestaan kärkiporukasta kaaduttuaan kolmannella kierroksella.  Viidennellä kierroksella Haavisto viimein ohitti Vesterisen. Nieminen oli tuossa vaiheessa kolmantena, 9 sekuntia kärjestä. Kurvinen oli neljän sekunnin päässä neljäntenä ja Koskinen viidentenä. Erän loppuosalla Haavisto ajoi vakuuttavasti ja otti erävoiton viiden sekunnin erolla Vesteriseen. Nieminen pääsi jo lähes iskuetäisyydelle Vesteriseen, mutta kierroksella ohitettavat sotkivat hänen suunnitelmat toiseksi viimeisellä kierroksella. Nieminen oli kolmas, Kurvinen neljäs ja Koskinen viides. Kytönen nousi kaatumisen jälkeen lopulta kuudenneksi. 

Erän jälkeen Nieminen kertoi, ettei pysty ajamaan toista erää kovien vatsakramppien vuoksi. Niiden johdosta Niemisellä ei pysynyt neste enää sisällä vatsassa, jonka takia ajaminen olisi ollut mahdotonta.

Savasteelle ensimmäinen voitto

MX1-luokan ensimmäisen erän startin otti nimiinsä Sami Aaltonen, juuri ennen Kim Savastetta. Savaste nappasi johtopaikan kuitenkin jo toisessa kurvissa. Kolmas oli Santeri Kinnunen ja neljäs Juuso Matikainen. Kahden täyden kierroksen jälkeen Savaste johti parilla sekunnilla, ennen toiseksi noussutta Kinnusta ja kolmanneksi noussutta Matikaista. Erän ensimmäistä puoliskoa varjosti Waltteri Koskisen paha kaatuminen maalihyppyrissä. Koskinen makasi monta kierrosta maassa liikkumattomana, ennen kuin hänet saatiin kannettua pois radalta. Koskinen kuljetettiin suoraan Lappeenrannan sairaalaan tilanteen jälkeen. Ensimmäisten tietojen mukaan Koskinen sai kovan osuman alaselkäänsä ja häntäluuhunsa, mutta kaikeksi onneksi kaikki raajat toimivat täysin ja lisäksi Koskisella on täysi tunto tallella.

15 minuutin ajon jälkeen Savasteen johto oli 10 sekuntia ennen Matikaista. Karel Kutsar oli noussut tuossa vaiheessa kolmanneksi, ollen viitisen sekuntia Matikaisen takana. Indrek Mägi oli neljäntenä ja Santtu Tiainen viidentenä. Hyvin erän alun ajaneen Aaltosen kisa meni pilalle kaatumisen seurauksena. 

Matikainen ajoi Savasteen eron jo viiteen sekuntiin, mutta sitten Savaste iski takaisin ja kuroi eron lopulta 11 sekuntiin. Savaste voitti näin ollen uransa ensimmäisen MX1-luokan SM-erän. Kutsar oli maalissa kolmas, jääden seitsemän sekuntia Matikaiselle. Mägi oli neljäs ja Tiainen viides.