Savaste koronaosaston helvetissä Italiassa

Tässä "putkessa" Savaste kuljetettiin sairaalasta pois eristykseen.
Kim Savaste joutui sairaalaan viikko sitten lauantaina, kaaduttuaan Italian EM-kilpailussa. Koronaosastolle sairaalassa joutunut Savaste on yhä jumissa Italiassa.

Kim Savaste kaatui kauden viimeisen EM-kilpailun aika-ajoissa Italiassa viime lauantaina. Ensimmäisen diagnoosin mukaan Savasteelta murtui tilanteessa solisluu ja kylkiluita. 137 Motorsport -kuljettaja meni sairaalaan lisätutkimuksiin, jossa selvisikin vielä lisää vammoja. Savaste sai tilanteessa myös aivotärähdyksen ja hänen päästään löytyi pieni verenvuoto. Lisäksi hänellä diagnosoitiin ilmarinta. Savasteen piti jäädä tarkkailuun yön yli, jonka jälkeen hänen piti päästä lähtemään sunnuntaina sairaalasta pois ja autolla kohti Suomea.

- Sunnuntaina lääkäri sanoi, etten voi lähteä kotiin, koska hänen mukaansa olisin saattanut kuolla matkalla. Päätin luonnollisesti jäädä vielä sairaalaan ja siitä show sitten alkoikin, Savaste kertoi.

Koronaosastolle

Pian tämän jälkeen Savasteelle ilmoitettiin, että hänellä oli myös koronavirus ja hänet siirrettiin koronaosastolle. Missään vaiheessa Savasteelle ei kuitenkaan näytetty testituloksia, eikä hän kokenut itseään sairaaksi. Savastetta kierrätettiin sunnuntaista torstaihin neljässä eri huoneessa, joissa koronapotilaita hoidettiin. Hänen kanssaan samoissa huoneissa oli vakavasti koronaan sairastuneita ihmisiä, kun taas Savasteella ei ollut koko aikana mitään oireita. Hänelle ei myöskään tehty uutta koronatestiä, vaikka hän sitä itsekin vaati.

- Ilmoitimme asiasta vakuutusyhtiölle, joka oli valmis maksamaan minulle lennon kotiin ja lääkärin saattamaan minua lennolle ilmarinnan takia. Koronan vuoksi minua ei kuitenkaan päästetty sairaalasta pois. Sairaalasta oli ilmoitettu myös vakuutusyhtiölle, että minulle tehtiin tiistaina uusi koronatesti, joka oli myös positiivinen. Tosiasiassa mitään testiä ei koskaan tehty, Savaste kertoi.

- Olin siellä kahden tai kolmen ihmisen huoneissa, joissa ei ollut omia vessoja, eikä mitään mahdollisuutta pestä hampaita tai peseytyä muutenkaan. Viimeisessä huoneessa minun kanssani oli yksi 81-vuotias vanha herra, joka olikin todella mukava. Kolmas potilas oli todella huonossa kunnossa, eikä ollut tajuissaan oikeastaan lainkaan. Molemmilla oli lähemmäs 40 astetta kuumetta ja hoitajat kierrättivät meillä samaa kuumemittaria kainalosta toiseen. Yritin itse koko ajan huolehtia hygieniasta ja olin maski päässä kaiken aikaa, Savaste jatkoi.

Karanteeniin remontissa olevaan asuntoon

Koko sairaalassaolonsa aikana Savaste kävi kaksi kertaa kerroskuvauksessa vammoistaan ja lopussa hän sai antibioottilääkityksen. Lopulta Savaste kuljetettiin torstaina koronapotilaiden eristysputkessa pois sairaalasta. Savasteen italialaiset ystävät järjestivät hänelle tyhjän asunnon, johon hänet kuljetettiin karanteeniin suoraan sairaalasta. 

- Olen yrittänyt päästä uudelleen koronatestiin, jotta pääsisin pois täältä. Mutta jonot testiin ovat vähintään kolme päivää ja sitten tuloksissa menee toiset kolme päivää. Jos vain saisin negatiivisen testituloksen, niin pääsisin lentämään täältä pois lääkärin saattamana. Karanteenini loppuu 22. marraskuuta ja silloin tulee täyteen myös 15 päivää siitä, kun sain ilmarinnan. Sen jälkeen saan lentää ilman lääkäriä täältä kotiin, Savaste totesi.

Tämän hetken tiedon mukaan Savaste joutuu viettämään vielä yli viikon aikaa yksin karanteenissa, puoliksi remontissa olevassa asunnossa. Savasteen ystävät toimittavat hänelle ruokaa, mutta tekemistä ei juurikaan ole. Mukanaan nuorukaisella on puhelin, passi, lompakko ja hieman vaatteita.

- Minun olisi pitänyt aloittaa työt eilen, mutta ne nyt menivät tietysti siinä. En tiedä vieläkään, miten oikein pääsen täältä lentokentälle, mutta kyllä se jotenkin järjestyy. Vakuutusyhtiön pitäisi hoitaa matkani kotiin, mutta asiat ovat vielä vähän auki. Jälkiviisas on hyvä olla, eikä olisi koskaan pitänyt edes mennä sairaalaan. Kun alun perin menin sinne, olin odotusaulassa pari tuntia ja aivan siinä vieressä oli koronateho-osaston vastaanottopiste. Siinä vaiheessa viimeistään olisi pitänyt lähteä pois, Savaste päätti.