Ruprecht voitti avauspäivän Skövdessä

Kuva
Pole Position / Dario Agrati
Enduron Ruotsin MM-osakilpailun avauspäivä päättyi Australian Wil Ruprechtin voittoon. Voitto oli TM-kuljettajalle kauden toinen.

Skövde on enduroväelle tuttu paikka, onhan täällä ajettu aiemmin enduroa niin MM- kuin EM-tasollakin. Tällä kertaa MM-kisaa ajetaan kuitenkin hieman totutusta poiketen, sillä kisa käynnistyi jo torstai-iltana perinteisellä supertestillä. Tänään perjantaina oli sitten vuorossa ensimmäinen varsinainen kisapäivä. Suomalaiskuljettajia kisa ei suuremmin kiinnostanut, sillä yhteensä vain viisi suomalaista lähti Skövdeen MM-pistejahtiin.

EnduroGP-luokassa parhaiten aloitti Brad Freeman, mutta erot olivat todella pienet. Sitten Freemanin vauhti alkoi hieman hiipua ja kärkipaikan otti toista GP-voittoaan jahdannut Wil Ruprecht. Virossa molemmat päivät voittanut Josep Garcia oli myös huippuvauhdissa, mutta oli kahden ajetun kierroksen jälkeen jäänyt kuitenkin jo 10 sekuntia kärkimiehestä. Freeman jatkoi kolmantena, mutta kärkikaksikon vauhtiin ei Beta-kuljettajalla ollut enää asiaa. Ruprecht ei lähtenyt varmistelemaan mitään, vaan pamautti vielä viimeiselle maastokokeelle kuin malliksi reilun seitsemän sekunnin pohjat ja otti kauden toisen yleiskilpailun voittonsa. Garcia oli maalissa kakkosena ja Freeman sijoittui kolmanneksi. Eero Remeksen sijoitus oli kahdestoista.

- Päivän tavoite oli pysyä pystyssä, ajaa hyvin, eikä sortua yliyrittämiseen. Onnistuin siinä mielestäni aika hyvin, totesi Ruprecht maalissa voittonsa jälkeen.

Luokittain

Enduro1-luokassa Davide Guarneri ei antanut kilpakumppaneilleen mitään mahdollisuuksia vaan ajoi pohjat jokaiselle maastokokeelle. Voitto oli Guarnerille kauden toinen. Samuele Bernardini ajoi maaliin kakkosena ja italialaisten kolmoisvoiton varmisti pistejohtaja Andrea Verona.

Enduro2-luokan voitti yleiskisankin voittanut Wil Ruprecht. Josep Garcia teki sen, minkä pystyi, mutta tällä kertaa oli tyytyminen kakkossijaan. Kolmanneksi parhaat MM-pisteet kuittasi Hamish Macdonald. Eero Remeksen päivään mahtui vaikka mitä. Kaikesta huolimatta tuloksena oli jälleen viitossija.

- Oli aika tapahtumarikas päivä. Toisella endurotestillä vedin lipat ja viimeisellä crossitestillä vedin myös lipat viimeisessä kurvissa juuri ennen maalia. Sitten kolmannella endurotestillä ohjuri osui johonkin kiveen ja lähti vielä ketjut pois päältä. Siinä mielessä harmittaa, että tuli kuitenkin muuten ihan hyviä aikoja ja mahdollisuudet selkeästi parempaan sijoitukseen EnduroGP:ssä olisi ollut ilman näitä tapahtumia. Siinä oli kuitenkin monta sijaa ihan muutaman sekunnin päässä, Remes laskeskeli.

Luokan toinen suomalainen, Eemil Pohjola, ei vieläkään löytänyt omaa tuttua vauhtiaan. Tuloksena oli 13. sija, eikä se varmasti ole sitä, mitä Pohjola lähti Skövdestä hakemaan.

Enduro3-luokassa ei Brad Freemanille pysäyttäjää löydy. Kauden seitsemäs voitto tuli lopulta melkoisen helposti, vaikkakaan ei totutun ylivoimaisesti. Nyt voittomarginaali oli ”vain” vajaan minuutin. Jaume Betriu ajoi toiseksi ja kolmanneksi sijoittui Jamie McCanney.

Macoritton vuoro voittaa

Juniorien parhaasta vauhdista vastasi tällä kertaa Lorenzo Macoritto. Matteo Pavoni varmisti kaksoisvoiton Italiaan. Max Ahlin ajoi nyt sarjan parhaan kisansa ja kiirehti maaliin kolmantena.

Macoritto voitti luonnollisesti myös J1-luokan. Seurakseen podiumille hän sai toiseksi ajaneen Jed Etchellsin ja kolmanneksi sijoittuneen Ruy Barbosan. Hermanni Haljala ajoi maaliin seitsemäntenä.

- Endurotesti oli minulle vaikea. Se meni joka kerta mielestäni hyvin, eikä tullut mitään isompia virheitä, mutta sijoitukset eivät olleet vain sellaisia kuin odotin. Extreme ja crossi tuntuivat taas hyviltä, mutta sitten taas kaaduin kummallakin. Viimeisellä kierroksella viimeisellä maastokokeella tuli käyntihäiriö pyörään. Se ei tahtonut käydä kuin kaasu pohjassa, niin se verotti aikaa, koska se sammui useamman kerran. Oli oikeastaan tuollainen peruspäivä. Täytyy huomenna yrittää tästä parantaa, Haljala suunnitteli.

J2-luokassa podiumin ykköspaikan miehitti Matteo Pavoni ja toinen oli Max Ahlin. Kauden ensimmäisen podiumpaikkansa ottanut Luc Fargier sijoittui kolmanneksi. Yhden AT-minuutin rasittama Eetu Puhakainen oli maalissa 14.

Puhakaisella tasapainovaikeuksia

Youth-luokassa sarjan pistejohtaja Albin Norrbin oli odotetun kovassa vauhdissa myös kotikisassaan ja voitti lähes minuutin marginaalilla. Toiseksi ajoi kauden parhaaseensa yltänyt Kevin Cristino ja kolmas oli Harry Edmondson. Samuli Puhakainen antoi tiukan vastuksen, mutta joutui kuitenkin tyytymään nelossijaan. Puhakainen oli kisan alkupuolella kakkospaikallakin, mutta sitten alkoi olla ohjelmaa enemmän kuin tarpeeksi.

- Ei tällä ajolla oikeastaan parempaa voinut odottaakaan, kun aloin kaatuilla oikein urakalla. Kaaduin ainakin seitsemän kertaa päivän aikana. Ei se mistään yliyrittämisestä kyllä johtunut. Endurotestillä kajautin johonkin kiveen tai kantoon ja sitten muutaman kerran puski vallista yli ja siitä lipsahti aina keula alta. Viimeisellä kierroksella kaaduin vielä extremelläkin kaksi kertaa, Puhakainen muisteli.

Naiset ajoivat Skövdessä sarjan toisen osakilpailunsa. Mitään yllätyksiä kisa ei tarjonnut ja kolmen kärki oli odotetunlainen. Podiumille nousi kolmikko Laia Sanz, Jane Daniels ja Mireia Badia.