Reittimerkkien noudattaminen ja niiden kunnioitus

Tässä yksi monista esimerkeistä, joissa pallomerkit on kierretty molemmilta puolilta, kun tarkoitus on ajaa niiden välistä.
Lahden SM-endurossa rikottiin joukolla sääntöjä ja ajettiin pallomerkeistä huolimatta mistä sattuu. Tämän takia Päitsillä ei ajeta perinteistä Nuuttilan maastokoetta.

Lauantaina ajetun Lahden SM-enduron jälkeen puheenaiheeksi nousi reittimerkkien noudattaminen ja reitillä pysyminen. Juha Nuuttila, yksi kilpailun maanomistajista ja itsekin enduromies henkeen ja vereen, piti ennen palkintojenjakoa kuljettajille puheen, jossa hän kävi kyseistä asiaa läpi. Kisapäivän aikana Lahdessa oli suuri joukko kuljettajia ajanut toistuvasti pallomerkkien väärältä puolelta ja levittänyt näin ollen reittiä. Samoin monessa paikassa oli suorilla poluilla haettu uusia ajolinjoja sieltä ja täältä.

- Täytyy vain ihmetellä kuljettajien ajatusmaailmaa ja reittimerkkien kunnioittamista. Jos reitti on selvästi merkitty pallomerkein, niin siitä huolimatta ajetaan kurvit puiden toiselta puolelta, olivatpa merkit mitä tahansa, Nuuttila pohti sunnuntaina illalla.

Iso ongelma Lahdessakin oli lauantaina reitin kuluminen, eivätkä maanomistajat halunneet sen takia reitin leviävän monen metrin levyiseksi. Tämän takia useita paikkoja oli merkitty selvästi pallomerkein, sillä reitin ulkopuolista metsää ei haluttu tuhottavan. Tämäkään merkkaus ei kuitenkaan auttanut, vaan kuvien mukaan useissa paikoissa pallomerkeistä ei välitetty.

- Reitti oli täysin ajettava kaikissa paikossa, missä pallomerkit olivat. Useat tällaiset paikat olivat kalliolla ja niissä oli paikoin 20 sentin syvyisiä vesilätäköitä. Niihinkään ei kuitenkaan haluttu ajaa, vaan lähdettiin kiertelemään paikkoja reitin ulkopuolelta. Kaikkien olisi hyvä miettiä, miksi pallomerkit on laitettu. Siihen on varmasti syynsä, ettei maanomistaja halua reitin leviävän. Kannattaa joskus vähän miettiä näitäkin asioita, sillä jos maanomistajat suututetaan, ei kohta ole mitään ajopaikkoja, Nuuttila jatkoi.

Suorien sääntörikkomusten lisäksi Nuuttila näkee kuljettajien ajokäyttäytymisessä isoja ongelmia reittiin liittyen.

- Jotenkin tuntuu siltä, että pätkiä kävellään nykyisin vain sen vuoksi, että etsitään oikaisupaikkoja. Reittien merkkaus menee todella vaikeaksi, jos kaikki polunpohjat joudutaan reunustamaan pallomerkein, ettei kukaan lähde oivaltamaan ja ajelemaan omia polkujaan. Se ei ole tietenkään suoraan sääntöjen rikkomista, mutta en tiedä onko se moraalisesti ihan oikein. Tämäkin asia iskee lopulta enduroharrastajan omaan nilkkaan. Kun reitti vain leviää laajemmalle alueelle, niin lopulta maanomistaja ei enää anna lupaa maillaan ajamiseen.

Päitsiä ei ajeta Nuuttilassa

Lahden SM-kilpailun tapahtumat muokkasivat myös Päijänteen ympäriajon reittiä. Perinteistä Nuuttilan maastokoetta ei tulla ajamaan tämän vuoden kilpailussa, vaikka se oli vielä ohjelmassa mukana viime viikolla. Nuuttilan maastokokeen reitti on normaalisti kulkenut Nuuttilan ja Lehtimäen mailla.

- Meidän on mahdotonta merkata reittiä Päitsille niin, ettei sama toistuisi siellä. Maasto on sen verran pehmeää, että joutuisimme etsimään uusia polkuja Päitsille. Ja kun kuljettajat eivät kunnioita merkkausta, menee reitti monin paikoin todella leveältä osin huonoon kuntoon. Tämän takia Päitsillä ei ajata tätä pätkää, Nuuttila päätti.

Kommentit

Lähettänyt Mika Kaipiainen : Ti, 02/18/2020 - 15:22

Täyttä asiaa.

T: Mika Kaipiainen

 

Language
suomi

Lähettänyt aku mannila : Ti, 02/18/2020 - 17:13

Olen samaamieltä että sääntöjä tulee noudattaa .Olisi silti varmastikkin järkevää pohtia mitkä syyt johtivat tällaiseen käyttäytymiseen ja päästäänkö sääntöjen noudattamisessa paremmalle tasolle tällä menettelyllä minkä maanomistaja päätti .Esim hylkäykksiä ei ainakaan tuloslistoissa ole yhtään .Ja lyödään vähän lisää löylyä siellähän väläyteltiin että olisi mahdollista ajattaa siten että olisi nastarengas vain edessä tällä menettelyllä rikomme jälleen yhdessä määriteltyjä sääntöjä .

Language
suomi