Rainio sai Karkkilan SM-pisteet

Sampo Rainio on todella lähellä Suomen mestaruutta.
Kuva
Jani Hovi
Suomen Moottoriliiton vetoomusistuin palautti Sampo Rainiolle Karkkilan SM-kilpailun ensimmäisen erän pisteet ja nyt hän on sinettiä vaille mestari.

Sampo Rainio ajoi Karkkilan SM-motocrossin avauserässä puomia päin, jonka jälkeen toimitsija auttoi hänet puomista irti. Erän aikana Rainio nousi tuon tapahtuman jälkeen lopulta viidenneksi. Rainiota vastaan tehtiin kuitenkin protesti erän jälkeen ja tuo protesti meni myös kilpailun jälkeen läpi. Sen perusteella Rainio hylättiin ulkopuolisesta avusta.

Rainio teki kilpailun jälkeisellä viikolla asiasta vetoomuksen Suomen Moottoriliittoon, jossa vedottiin siihen, ettei hän pyytänyt apua ja tuli autetuksi tahtomattaan. Viime viikolla vetoomusistuin käsitteli asian ja päätti asian Rainion eduksi. Näin ollen Rainiolle palautettiin hänen menettämät SM-pisteet.

Vetoomusistuimen ratkaisun perustelut olivat:

Vetoomusistuin ottaa huomioon, että Rainio oli yrittänyt kieltää toimitsijaa auttamasta häntä ja että asiassa ei ole esitetty, että toimitsija olisi tilanteessa koskenut Rainion pyörään. Toimitsijan ei myöskään ole esitetty olleen Rainion lähipiiriin kuuluva henkilö.

Vaikka Rainio olisi mahdollisesti ajanut kiinni puomiin kiinni oman virheensä takia, niin vetoomusistuin toteaa, ettei tätä seikkaa ole mainittu tuomariston päätöksen perusteluissa. Näin ollen tuomariston päätös ei perustu ensisijaisesti siihen, että Rainio olisi toiminut virheellisesti ajaessaan kiinni puomiin. Ei myöskään ole esitetty, että Rainio olisi yrittänyt varaslähtöä tilanteessa. Selvittämättä on siten jäänyt se, miksi Rainio ajoi kiinni puomiin niin, että jäi siihen kiinni.

Vetoomusistuin ottaa huomioon myös MX lajisääntöjen kohdan 031.10.2, yhdeksännen kappaleen, jonka mukaan ”Mikäli kilpailijalle tulee lähtöalueella teknisiä ongelmia, voivat avustajat mennä lähtöalueelle lähdön tapahduttua ja kilpailija voi edelleen osallistua erään.”

Tämä sääntökohta, joka on otsikon ”Lähtö” alla, luettuna yhdessä edellä mainitun sääntökohdan 031.11.5 kanssa, joka on otsikon ”Kilpailu” alla, ilmentää sitä, että kielletty ulkopuolinen apu tulee tapahtua ensisijaisesti kilpailun aikana. Vetoomusistuin huomioi tässä sen, että Rainion saama apu tapahtui juuri lähdön tapahduttua, mutta ei kilpailun varsinaisen ratakierroksen aikana.

Edelleen vetoomusistuin toteaa, ettei tässä tapauksessa ole esitetty Rainion saaneen urheilullista etua kyseisestä avusta.

Edellä olevan perusteella vetoomusistuin toteaa, että Rainio on joutunut tilanteeseen tahtomattaan eikä myöskään ole saanut urheilullista etua tapahtumasta. Tämän takia vetoomusistuin katsoo, että tilanne on ollut anteeksiannettava tapahtuma ja siksi harkitsee oikeaksi hyväksyä Rainion vetoomus ja kumota tuomariston Rainion tuloksen hylkäävä päätös.

Selvä SM-pistejohto

Rainio sai takaisin menettämänsä 16 SM-pistettä. Tämä tarkoittaa sitä, että Rainion johto SM-sarjassa on nyt 45 pistettä toisena olevaan Matias Vesteriseen. Kolmantena oleva Mauno Nieminen on puolestaan jo 52 pistettä Rainion takana. Kun SM-sarjassa jäljellä on enää sunnuntaina ajettava Orimattilan SM-kilpailu ja jaossa on 50 pistettä, on Rainio hyvin lähellä mestaruutta.

Vetoomusistuimen pöytäkirja asiasta.