Puhakainen jälleen podiumille

Teksti
Andrea Verona vei nimiinsä myös toisen kisapäivän Italiassa.
Kuva
Tiedote
Italian EM-enduron toinen kisapäivä ei tarjonnut yllätyksiä. Yleiskilpailun kuittasi nimiinsä Andrea Verona. Samuli Puhakainen oli puolestaan jälleen paras suomalainen.

Andrea Verona hallitsi odotetusti myös EM-enduron toista kisapäivää Italiassa. Tällä kertaa ero muihin ei ollut kuitenkaan niin suuri kuin ensimmäisenä päivänä. Nyt Verona tyytyi vajaan puolen minuutin voittomarginaaliin. Toinen oli eilisen tapaan Samuele Bernardini ja kolmantena podiumille nousi J1-luokan voittaja Kevin Cristino.

E1-luokan kärkikolmikko oli täysin sama kuin lauantainakin, tosin järjestys vaihtui. Davide Sorecan voitto ei ollut missään vaiheessa uhattuna, kuten ei ollut eilenkään, mutta kakkossijasta käytiin tiukkaakin tiukempi kamppailu. Tällä kertaa Jacobo Traini käänsi sen edukseen 0,7 sekunnin turvin ennen kolmanneksi jäänyttä Davide Meitä. 

Helander pusikkoon

Eemil Helander aloitti paremmin kuin lauantaina ja kun ensimmäinen kierros oli ajettu, Helander oli  seitsemäntenä vajaan sekunnin päässä kuutospaikasta. Toisen kierroksen extremellä Helander hukkasi parikymmentä sekuntia ja se pudotti sijoituksen yhdeksänneksi. Vaikka Helander ei enää virheitä tehnyt, eivät niitä tehneet muutkaan, joten kolmas kierros ei enää sijoitusta muuttanut, vaan Helanderille kirjattiin yhdeksäs sija.

- Ajo oli vähän parempaa kuin eilen, mutta sitten tuli vähän virheitäkin. Toisen kierroksen extremellä kaaduin ja siinä jäi etujarru vähän päälle koko loppupätkän ajaksi. Ensimmäisen kierroksen endurotestillä myös vähän lipsahti pyörä pusikkoon ja piti repiä se sieltä pois. Se oli vielä sellaisessa mäessä, niin jouduin työntämään sen ylös kun ei ajamalla päässyt. Muuten ok päivä, mutta virheet olisi pitänyt jättää pois, Helander totesi.

Väinö Santamäki oli ensimmäisen kierroksen jälkeen sijalla 27 ja Aleksi Alanne sijalla 32. Toisella kierroksella kumpikin paransi sijoitustaan hieman. Santamäki lähti viimeiselle kierrokselle sijalta 25 ja Alanne sijalta 31. Samoilla sijoilla kaksikko tuli myös maaliin.

E2-luokan vei luonnollisesti nimiinsä yleiskilpailun voittanut Andrea Verona. Samuel Bernardini oli jälleen toinen ja Daniel Mundell kolmas.

Peetu Juupaluoma takoi koko ensimmäisen kierroksen tasaisia aikoja kymmenennen sijan paikkeille ja oli avauskierroksen jälkeen yhdeksäntenä. Toisella kierroksella Juupaluoma jatkoi samaan malliin. Mitään huippuonnistumista ei tullut, mutta ei rajuja takaiskujakaan. Sijoitus oli nyt 11. Viimeinen kierroskaan ei enää Juupaluoman sijoitusta muuttanut.

- Ei tässä paljon kertomista ole, ei kyllä lähtenyt tänäänkään. Kyllä se selkeästi painaa, että on ajanut 50 tuntia piikkirenkailla ja 2 tuntia kesäpyörillä. Ei tämä missään tapauksessa mennyt niin kuin olisi pitänyt. Tulen nyt Suomeen ja lähden viikon kuluttua koko huhtikuuksi Espanjaan treenaamaan, niin josko sitten seuraavassa kisassa San Marinossa löytyisi vauhtia vähän paremmin, Juupaluoma arveli. 

Enjala ei pysty istumaan

J1-luokassa Kevin Cristino jätti tänään AT-minuutit ottamatta ja ajoi selkeään voittoon vajaan minuutin erolla ennen eilistä voittajaa Killian Lunieria. Kolmantena podiumille nousi David Guillemot Scheid.

Tiitus Enjalan ensimmäinen kierros sujui tasaisissa merkeissä ja uudelle kierrokselle Enjala lähti sijalta kymmenen. Toinen kierros sujui samaan malliin sijoituksen säilyessä ennallaan. Kolmannellakaan kierroksella ei mitään mainittavaa tapahtunut ja näin Enjalalle kirjattiin tältä päivältä kymmenes sija.

- Oli kyllä melkoista selviytymistä koko viikonloppu. Suoraan sanottuna ei meinannut perse kestää millään. Minulla tuli Päitsillä joku mätäpaise pakaraan ja se aukesi silloin lauantaiaamulla, sitten siihen meni joku bakteeri ja minulla on ollut antibioottikuuri päällä. Oli aika haasteellista ajaa, kun mutkissakaan ei pystynyt istumaan lainkaan. Extremetesti oli ainoa, jota pystyi jollain lailla ajamaan, koska siellä ei tarvinnut istua missään. Vaikka tämä nyt meni näin, niin vauhdista en ole huolissani. Kyllä se sieltä tulee, kunhan saan hanurin kuntoon ja pääsen ajamaan vähän enemmän, Enjala uskoi.

Puhakainen tuskaili lähtöpaikan kanssa

J2-luokassa Matej Skuta ei virheitä tehnyt ja eilinen kakkossija kirkastui tänään voitoksi. Toiseksi ajoi Diego Haution. Samuli Puhakainen aloitti vahvasti ja oli kahden maastokokeen jälkeen toisena. Crossitestillä sijoitus putosi yhdellä, mutta kakkospaikka oli vain sekunnin päässä, eikä kärkipaikkakaan ollut kaukana. Toisella kierroksella Puhakainen taisteli tiukasti kakkospaikasta, mutta ohitettavien kanssa oli ongelmia ja kakkossija alkoi karata. Kolmannella kierroksella Puhakainen teki sen, minkä pystyi, mutta tyytyminen oli jälleen kolmanteen sijaan.

- Oli aika lailla samanlainen päivä kuin eilenkin. Meni hermot jo heti ensimmäisellä pätkällä kun sain kaverin kiinni, eikä se päästänyt millään ohi. Sitten kaaduin vielä viimeiseen kurviin ennen maalia. Yritin sitten jättää pidempää lähtöväliäkin, mutta lähettäjät tiuskivat, että lähde nyt jo siitä. Italialaiset saivat kyllä odottaa ihan niin kauan kuin halusivat. Crossitestillä vedin toisella kierroksella myös kerran lipat. Nyt tietää kuitenkin, että MM:iä varten pitäisi löytää vielä lisää vauhtia. Jotenkin treeneissä ajaminen tuntuu paljon helpommalta, Puhakainen kummasteli.

Eilen kaatumisesta aiheutuneen keskeytyksen jäljiltä Niko Puotsaari oli onneksi ajokuntoinen. Ensimmäisen kierroksen jälkeen matka jatkui sijalta 14. Toisen kierroksen jälkeen sijoitus oli parantunut yhdellä ja sijalla 13 Puotsaari ajoi myös maaliin.

- Onneksi ei siinä eilisessä lipassa hajonnut mitään, vaikka hartiat, olkapää ja kyynärpää aika iskun saivatkin. En yhtään käsitä lähtikö se jostain kivestä tai patista. Yhtäkkiä vain lähti keula alta ja sitten mentiin. Nyt päätin lähteä ajamaan, koska lääkkeet auttoivat niin hyvin. Eiliseenkin päivään olin tyytyväinen siihen kaatumiseen asti ja tämä päivä sujui paremmin. Ajo parani joka kierroksella ja extreme sujui oikeinkin hyvin. Luokka on kuitenkin tosi kova ja tällä ajolla olin kuitenkin noinkin korkealla, niin olen tyytyväinen. Toivottavasti seuraavissa kisoissa olisi parempi lähtöpaikka, niin sekin auttaisi paljon, koska nyt oli aika lailla ongelmia ohitettavien kanssa, Puotsaari selvitti.

Tasainen veteraanikolmikko

Seniorluokan voittoon ajoi jälleen Maurizio Micheluz ja vauhti vain kasvoi. Nyt ero toiseksi sijoittuneeseen Nico Rambowiin lähenteli jo neljää minuuttia. Kolmas oli tänäänkin Martin Gottwald.

Suomalaiskolmikko Juha Puotsaari, Mika Paavola ja Janne Rantanen teki lauantaina tasaista työtä päätyen maaliin peräkkäisillä sijoilla 7-9. Tänään alku sujui tismalleen samaan tahtiin, vain järjestys avauskierroksen jälkeen oli toinen. Nyt jatkettiin järjestyksessä Rantanen, Puotsaari, Paavola. Toisella kierroksella kolmikko oli vaihtunut järjestykseen Puotsaari, Paavola, Rantanen. Sijoitukset olivat nyt 6-8 ja keskinäinen kisa jatkui todella tiukkana, sillä Puotsaari oli 2 sekuntia Paavolan edellä ja Rantanen puhalsi Paavolan niskaan 10 sekunnin päässä. Viimeisellä kierroksella suomalaiset panivat vielä kertaalleen järjestyksen uusiksi. Mika Paavola oli kolmikon nopein ja sijoittui viidenneksi, Juha Puotsaari oli kuudes ja Janne Rantanen seitsemäs. 

Youth-luokassa italialaiset miehittivät nyt peräti kuusi ensimmäistä sijaa. Voiton otti eilen kolmanneksi ajanut Valentino Corsi, toinen oli eilinen voittaja Riccardo Pasquato ja kolmanneksi ehti Simone Cagnoni. 

Juho Ahokas ajoi lauantaina kahdeksanneksi ja samaa luokkaa tarjosi myös sunnuntain avaus. Ensimmäisen kierroksen jälkeen Ahokas oli juuri kahdeksantena. Kisa jatkui tiukkana ja toisen kierroksen aikana Ahokas oli välillä jo kuudentenakin, mutta tiukassa sekuntitaistelussa kolmaskin kierros käynnistyi sijalta kahdeksan. Viimeisellä kierroksella extremetesti sujui Ahokkaalta mallikkaasti, mutta endurotestillä eroa muihin tuli sen verran, että maalissa sijoitus oli 11.

Naisten luokan voitti eiliseen tapaan Tanja Schlosser, toiseksi ajoi Sara Tarini ja kolmanneksi Mauricette Brisebard.

EM-sarja jatkuu kesäkuun puolivälissä, jolloin on vuorossa San Marinon osakilpailu.