Teksti
Eemil Pohjola dominoi Jämsässä ajettua CC-kisaa.
Kuva
Jani Hovi
Kansallinen Gradia Jämsä Urheiluvalmennus CC -kilpailu ajettiin Jämsässä Haaralankankaan maisemissa. Kisa kulki Eemil Pohjolan hallinnassa.

Päivän päälähtö käsitti luokat A, B, U20, V40 ja V50. A-luokan ja yleiskilpailun ennakkosuosikkina matkaan starttasi Eemil Pohjola. Turhaan ei mies myöskään ennakkosuosikin viittaa kantanut, sillä pikku vaikeuksista huolimatta eroa muuhun joukkoon tuli melkoisesti. Roni Salin ajoi kisan kakkoseksi, mutta hävisi Pohjolalle reilut viisi minuuttia. Kolmanneksi sijoittui Niklas Laankoski.

- Oli ihan mukava ajaa pitkästä aikaa cross countryä. Kelikin oli ihan hyvä, kun saatiin ajaa käytännössä koko kisa kuivassa. Siinä alussa vain tuli muutama tippa vettä. Kisa lähti hyvin käyntiin ja johdin ihan mukavasti. Sitten hajosi jäähdyttimen korkki ja alkoi tulla vedet ulos. Jouduin käymään kolme kertaa huollossa, niin siinä meni jonkin verran aikaa. Kun saatiin uusi korkki, niin loppu menikin taas ihan hyvin, Pohjola kertasi päivän kulkua.

B-luokassa kisa oli melkoisen tiukkaa. Voiton otti Riku Harju, mutta toiseksi sijoittunut Ville Venäläinen hävisi vain seitsemän sekuntia. Luokan kolmas oli Otto Tervonen.

U20-luokassa parasta vauhtia piti Niko Puotsaari. Hän oli ruutulipulla reilun minuutin ennen toiseksi ajanutta Olli Heikkilää. Päivän kolmas oli Jalmari Niskanen.

V40-luokan nopeimmasta suorituksesta vastasi Marko Leponiemi. Hän kukisti toiseksi sijoittuneen Tero Mannisen vajaalla minuutilla. Kolmanneksi nopein oli Juha Puotsaari.

V50-luokassa ykköspytyn pokkasi Sami Ikonen. Podiumin kakkospallille nousi Karri Tikkanen ja kolmospytty meni Martti Ståhlin palkintokaappiin.

Aamun avaus

Päivä käynnistyi kilvanajon osalta kuitenkin jo kello 9:00, jolloin tunnin mittaiselle ajorupeamalle pääsivät naisten, nuorten, V60, ja classic-luokkien kilpailijat.

Naisten luokassa oli mukavasti 19 kilpailijaa. Parhaiten aloittivat Riina Lampinen ja Viivi-Maria Mäkinen, jotka saivat ensimmäisellä kierroksella sekunnin eron toisiinsa. Anu Nummela löysi kunnon vauhdin kolmannella kierroksella ja jatkoi samaan tahtiin myös seuraavilla. Vauhti riitti lopulta kisan voittoon puolen minuutin erolla ennen toiseksi ajanutta Riina Lampista. Viivi-Maria Mäkinen hukkasi kolmannella kierroksella puolisen minuuttia ja se oli ratkaisevaa. Lopputuloksena oli kolmas sija, vain pari sekuntia Riina Lampisesta.

Nuorten luokassa yhdeksän kilpailijan joukosta nopeimmaksi osoittautui Ukko Laaksonen. Hän täräytti avauskierrokselle minuutin pohjat, mutta vietti vastaavasti seuraavalla kierroksella maastossa vähintäänkin ylimääräisen minuutin. Loput kierrokset sujuivat kuitenkin mukavasti ja tuloksena oli selkeä voitto lähes puolentoista minuutin marginaalilla. Toiseksi kiireisin päivän reitillä oli Jerry Kätkytniemi ja kolmantena maaliin ajoi Niilo Kinnunen.

V60-luokassa matkaan lähti kuusi kilpailijaa. Juha Piiroinen ei antanut muille mitään mahdollisuuksia. Hän oli nopein kaikilla viidellä kierroksella ja otti selkeästi voiton kolmen minuutin turvin ennen toiseksi sijoittunutta Kari Mikkolaa. Kolmanneksi sijoittui Ari Kannela.

Classic-luokassa voittoa lähti jahtaamaan viisi kilpailijaa. Ylivoimaisesti nopein oli Jouni Ahokas siitä huolimatta, että neljännellä kierroksella kuluikin reilu minuutti ylimääräistä aikaa. Voittomarginaali oli lähes viisi minuuttia. Toisena maaliin ajoi Timo Koivula ja kolmantena Otto Laine.

Toinen lähtö

Päivän toisessa lähdössä tuplattiin ajoaika, eli nyt kilpailijat pääsivät nauttimaan Haaralankankaan maastoista kahden tunnin verran. Samalla reitti myös piteni, joten kierrosmäärä ei sentään tuplaantunut, vaikka ajoaika kaksinkertaistuikin. Reitille lähtivät C- ja kuntoluokan kilpailijat.

C-luokassa matkaan lähti 87 kilpailijaa ja nopein heistä oli Juho Ahokas. Voitto tiesi samalla myös sitä, että seuraavat kisat Ahokas ajaa B-luokassa. Päivän kakkonen oli Einari Sihto ja kolmanneksi kiireisimmästä vauhdista vastasi Aaro Hämäläinen.

Kuntoluokan kuuden kilpailijan joukosta nopein oli Antti Ouni. Toiseksi ajoi Jari Kaapeli ja kolmanneksi Veli-Matti Puuska.