Olli Koskelalle vakava selkävamma

ATV-uransa lopettanut Olli Koskela loukkaantui moottoripyörän ohjaimissa vakavasti.
ATV-motocrossin EM-mitalisti ja moninkertainen Suomen mestari, lajin jo lopettanut Olli Koskela mursi vakavin seurauksin kaksi selkänikamaansa kaksipyöräisellä reilu viikko sitten. Koskela aloittaa kuntoutusurakkansa tällä viikolla.

Koskela, 27, oli ollut huvikseen "neppailemassa" motocrosspyörällään hiekkakuopalla, kun hän oli kaatunut siten, että hänen pyöränsä oli kaatunut hänen päälleen selän puolelle. Koskelalta murtui rytäkässä varsin keskeltä selkää kaksi nikamaa, joista L1 meni sirpaleiksi ja vaurioitti selkäydinkanavaa. TH11-nikama murtui.

Koskelan selkä leikattiin vielä samana lauantaina, ja nikamat L2-TH12 jäykistettiin metallilla. Tällä hetkellä Koskela pystyy liikuttamaan osittain jalkojaan.

- Nilkoissa ja varpaissa ei ole mitään liikettä. Tunto on osittain palautunut, mutta on outo. Oikea jalka oli alkuun tosi huono. Se oli holtiton, kontrollia ei ollut, mutta nyt molemmat jalat ovat suht' ok nilkkoihin asti, sairaalasta Seinäjoelta tavoitettu Koskela kuvailee. 

Koskelalla katkesi kaatumisessa lisäksi kaksi kylkiluuta, mikä aiheutti ilmarinnan. Siitä ei ole ollut enää varsinaisesti vaivaa.

Koskela leikattiin sairaalassa Tampereella, mistä kauhajokelainen siirrettiin viime perjantaina sairaalaan Seinäjoelle. Keskiviikkona tie vie takaisin Tampereelle, missä alkaa neurologinen kuntoutus.

- Päivä kerrallaan tässä mennään, ja opitaan uuteen tilanteeseen. Tämä pysäytti niin suuresti, että muut asiat ovat sivuseikkoja. Olen asennoitunut vahvasti edessä olevaan kuntoutukseen. Se vie varmasti pitkään, mutta olen valmis tekemään töitä sen eteen. Sinänsä oloni on henkisesti jopa yllättävän hyvä, Koskela toteaa.

Koskela päätti ATV:n EM-uransa kauteen 2014, minkä jälkeen hän vielä jäähdytteli SM-sarjassa seuraavan kauden. Koskela voitti EM-tasolla hopeaa ja pronssia sekä kotimaassa kolme Suomen mestaruutta. Kaksipyöräisellä hän on ajellut sen jälkeen jonkin verran.

Apu lähellä ja liikennevakuutus voimassa

Koskela oli ainoana kuljettajana ajamassa onnettomuuden sattuessa, mutta hänellä oli pari kaveriaan seurana.

En koskaan mene ajamaan yksin. Nyt se osoittautui todella tärkeäksi, ja tilanteesta selvittiin nopeasti. Ilmarinnan takia en saanut kunnolla hengitettyä, ja muuten en oikeastaan pystynyt liikkumaan. Iso kiitos kuuluukin Eetu Kananojalle ja Matti Yli-Harjalle, jotka ottivat homman haltuun tilanteessa.  Lisäksi jo nyt on tullut vastaan asioita, joissa on korostunut se, että pyörässä oli todellakin syytä olla liikennevakuutus voimassa, Koskela muistuttaa. 

Koskela myös hymähtelee vakavan aiheen äärellä siinä mielessä, että "höntsäily" ei kannata.

- Sen jo päätin, etten enää koskaan aja hiljaa, vaan aina täysillä. Nyt kävi näin, ja Oulussa vuonna 2009 menetin ensimmäisen ATV:n SM-palkintosijani siksi, että ajoin viimeisen kierroksen varmistellen ja vetäisin mutkasta pihalle. Tuurin Miljoonakelkkakisassa puolestaan johdin ylivoimaisesti, ja tuuletin yhdessä hyppyrissä ennen maalia. Kelkkani sammui alastulossa enkä edes päässyt maaliin, Koskela muistelee.

SVH:n avajaiset viime viikolla

Koskela työskentelee Kauhajoella Suupohjan Varaosa ja Huollossa (SVH) pienkoneasentajana. SVH:lla juhlittiin viime viikon perjantaina ja lauantaina uudistuneen myymälän avajaisia, mutta Koskela joutui ymmärrettävästi jättämään tilaisuuden väliin.

- Kuulemani mukaan porukkaa oli käynyt hyvin vauvasta vaariin, mikä oli tavoitteemmekin. Muun muassa lapsia varten paikalla oli taikuri, Koskela kuvailee.

Uudistuksen myötä varaosamyymälä muutti liiketilan toiseen päähän ja sen entiselle paikalle valmistui autokorjaamotila. SVH:sta löytyy nyt myös TwinBusch-tuotteiden Show Room. Lisäksi SVH myy offroad-pyörien varaosia ja tarvikkeita.

SVH:llä on myös kilpatiimi. Siinä ajavat SM-motocrossia Jere Haavisto, Harri Yli-Villamo ja Alex Tapio sekä MXB-luokassa Simon Finne ja Jere Vähä-Karvia sekä MX65-luokassa Veetu Salminen. Supermotossa SVH:n värejä puolustaa Tuomas Harhala.