Olenius päihitti täpärästi Jukolan

Henry Olenius nappasi niukan voiton.
Kuva
Jani Hovi
Henry Olenius voitti lauantaina todella pienellä marginaalilla SE-Team Enduron Keravalla.

Sipoon Moottorikerhon 25-vuotias Henry Olenius ja Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakoplan 22-vuotias Lari Jukola kävivät lauantaina äärimmäisen tiukan kaksinkamppailun kansallisen SE-Team enduron yleiskilpailun voitosta.

Oleniuksen vajaan kymmenen sekunnin etumatka kutistui lopussa 0,41 sekunniksi. Jukola vei yleiskilpailussa neljä viimeistä pätkää.

- Kuulin, että eroa oli hyväkseni ennen viimeistä maastokoetta enää reilut kaksi sekuntia (2,38). Kyllä siinä vaiheessa jännitti kuinka tässä käy. Varmaan sitten tuli ylimääräistä puristusta ja ajo meni pakonomaiseksi, enduro 2-luokan TM-pyörällä kilpaileva Olenius tunnusti.

Yleiskilpailun kolmas oli Espoon Moottorikerhon Roni Salin, joka jäi kärjestä hänkin vain reilut 15 sekuntia.

SE-Team enduron maastokokeet olivat lyhyitä ja hyväkuntoisia.
- Pystyssä pitää pysyä, räpeltämiseen oli tavallista vähemmän varaa. Aikaerot olivat pieniä, kuului yleisin arvio.

Aamun starttiryhmässä D-, C-, V60-luokat ajoivat kaksi kierrosta ja lenkillä oli neljä erikoiskoetta. Kuntoluokka ajoi vain kierroksen ja neljä ek:ta. Aamun viimeisellä pätkällä Hyvinkään Konekerhon Vilma Kivenne kaatui ja katkaisi solisluunsa. Pelastustoimien takia koko pätkä peruttiin. Naisten luokkaan ilmoittautui 14 kilpailijaa (C-luokassa kilpaillut Pauliina Sievinen olisi sijoittunut D-luokassa kahdeksanneksi), starttasi 13 ja läpi pääsi 12 naista. Maaliin päässeiden määrässä ennätys jäi syntymättä.
Naisten cupin osakilpailun voitti ylivoimaisesti Mäntsälän Moottorikerhon Marita Nyqvist. PMK:n  Sanna Sainioon tuli eroa 1.38 minuuttia.

Henri Olenius ja Lari Jukola ovat kärsineet viime vuosina loukkaantumisista.

- Viime heinäkuussa teloin pahasti polveni. Meni etu- ja sivuristisiteet ja kierukka. Vasta huhtikuussa pääsin ajamaan, vaan periksi ei anneta, järvenpääläinen Lari Jukola kertoi. Larin kolme vuotta vanhempi veli ja kova kilpakumppani Aleksi asuu nykyisin myös Järvenpäässä.

Loukkaantumiset ovat haitanneet Larin uran kehittymistä kolmena viime vuonna. Viime vuonna Lari Jukola ajoi noin puolet MM-sarjasta. KTM:llä kilpaileva Jukola valmistuu jouluna amk:sta. Nyt hän työskentelee alaansa liittyen harjoittelijana KTM Nordicin palveluksessa.

- Juhannuksen jälkeen on tarkoitus kilpailla EM-sarjaa Latviassa ja myöhemmin kesällä Heinolassa.

Kilpailun maastokokeet ajettiin Keravan ja Sipoon maastoissa. Ihmeempää hyötyä kukaan ei kotipuolen maastoista saanut. Kaikkiaan maaliin saapui 188 kuljettajaa. Kauden aiempi ennätys kilpailua kohden oli 177, mutta määrät kalpenevat pahasti Suomi-enduron kultavuosille.

- Keravan Energian maastoissa olen jonkin verran treenannut, mutta nyt ajosuunta oli päinvastainen. Kakkospätkä Martinkyläntien varressa oli peltopätkä, mutta sitäkin oli muutettu, Henry Olenius kertoi.

Olenius on SM2-luokan pisteissä toisena.
- Nyt toivoisin vaan, että pysyisin terveenä. Polvi, solisluu, ranne ja peukalo on ainakin operoitu. Viisi vuotta sitten oli vakaa aikomus ajaa MM-sarjaa koko kausi, mutta loukkaantumisiin sekin sortui, Henry Olenius harmitteli.

- Olen kehittynyt hitaasti, mutta olen kyllä nopea ja MM-sarjan maastot sopivat kyllä minulle. Jospa ensi vuonna.

Tänä vuonna Olenius aikoo ajaa ainakin Tshekin MM-osakilpailun.

Marita Nyqvist, 34, voitti naisten cup-kilpailussa kaikki seitsemän maastokoetta. Kotimaisista kärkinimistä olivat poissa vain maailmalla kilpaileva Sanna Kärkkäinen ja terveysongelmien kanssa painiskeleva Jennifer Siekkinen.

Marita Nyqvist aloitti endurossa kilpailemisen 18-vuotiaana.
- Alkuvuosina tyttöjä oli mukana vain 3-5, mutta kun olin 25-vuotias, jo kymmenkunta. Tuohon aikaan kilpailijat olivat kokeneempia, nyt on tapahtunut sukupolven vaihdos, Marita Nyqvist sanoo.

- Nyt on vaan kiinni siitä, että lupaavat nuoret naiset panostaisivat lajiin ammattimaisesti ja tekisivät pitkäjänteisesti kovaa työtä. Vain niin voi päästä pitkälle.

Nyqvist kilpaili MM-sarjassa kauden 2014, vuodet 2012-2013 ja 2015-17 EM-sarjassa. Suomen mestaruuksia on tullut seitsemän, EM-sarjassa kaksi hopeaa ja yksi pronssi, joukkuekilpailussa kaksi mestaruutta ja kaksi hopeaa. Mäntsälän eteläpäässä Hyökännummella asuva Nyqvist on työskennellyt jo vuosia sähköautomaatioasentajana Caverion Oy:ssä, nyt Rajamäessä. Työ heittelee viikoiksi paperi- ym. tehtaille.
 

- Tänä keväänä työ on vienyt ajan, en ole juurikaan ehtinyt ajamaan.

Muiden ero Nyqvistiin kertonee karusti siitä, että muilla on kovasti kurottavaa.

- Tukijoiden hankkiminen on varmaan yhtä työlästä kuin aiemminkin. Mutta naiskilpailijoilla esiintyminen ja hyvän kuvan antaminen itsestä auttaa varmaan sponsorien hankinnassa, Nyqvist painottaa.

Kilpailun täydelliset tulokset.