Nurmiosta uusi trialmestari

Teksti
Kuva
Jani Hovi
Niko Nurmio varmisti trialin tämän kauden Suomen mestaruuden jo ennen sarjan päätöskilpailua.

Trialin SM-sarjassa ajetaan tällä kaudella viisi osakilpailua. Sarjan neljäs osakilpailu taituroitiin viime lauantaina Salon Kavilannummella. Salossa ratkesi myös Suomen mestaruus jo ennen tulevana sunnuntaina sarjan päättävää Kirkkonummen osakilpailua.

Vuosikaudet trialjaksoja hallinnut Timo Myöhänen ei Salossa ajanut, joten pistejohtajana Saloon tulleella Niko Nurmiolla oli edessään mielenkiintoinen tilanne. Voitolla varmistuisi Suomen mestaruus. Nurmio ei asiasta paineita ottanut, vaan ajoi kaikilla kolmella kierroksella pienimmät virhepisteet ja varmisti näin voitollaan uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden.

Nurmio aloitti kauden hyvin kun Tervakoskelta tuli heti voitto. Talven aikana tehty työ näytti nyt selkeästi tuottavan tulosta.

- Treenasin talvella paljon enemmän kuin aiempina vuosina, jolloin en ollut aina edes pyörän päällä koko talvena. Nyt tuli ajettua Lahden hallissa 4-5 kertaa viikossa. Lähdin kyllä voittoa hakemaan, mutta koska minulla ei ollut mitään tietoa, miten muut ovat talven aikana harjoitelleet, niin olihan se silti pienoinen yllätys, Nurmio muistelee.

Sarjan toinen osakilpailu ajettiin Puujaassa ja siellä Nurmio joutui tyytymään Timo Myöhäsen ja Jussi Haapasen perässä kolmossijaan.

- Ajo ei vain lähtenyt luistamaan. Liukas keli tuotti minulle koko ajan haasteita, enkä vain saanut irti sellaista omaa, parasta ajamistani. Viimeinen kierros meni jo tosi huonosti, Nurmio kertoo.

Sarjan kolmannessa kilpailussa Nokialla Nurmiolla oli pientä alkukankeutta, mutta jatko sujui hyvin. Hallitseva mestari kukistui jo toisen kerran kuluneella kaudella.

- Jo ennen kisaa olin jutellut sekä ”kopparini” että monen ystäväni kanssa siitä, että jos mestaruuden haluaa, niin Nokialla on ajettava voittoon. Alku Nokialla oli aika haastavaa, mutta ajoni parani koko ajan loppua kohti ja voitto tuli lopulta yhden pisteen turvin. Siinä vaiheessa kieltämättä hiukan jo mestaruusajatukset alkoivat vilkkua silmissä, Nurmio myöntää.

Sarjan neljäs osakilpailu ajettiin Salossa, eikä hallitseva mestari Timo Myöhänen tullut paikalle. Nurmio tiesi, että nyt mestaruus oli pelkästään omissa käsissä ja voitolla sen saisi varmistettua jo Salossa. Voisi kuvitella, että tuollainen tilanne aiheuttaa paineita, mutta Nurmiolle ei niin käynyt.

- Ei siinä mitään paineita ollut, paremminkin päinvastoin. Se antoi minulle vain lisäpotkua ja rentoutta ajamiseen. Ei sielläkään alku paras mahdollinen ollut. Vedin heti alussa oikein kunnon lipat, jossa hajosi kytkimen nestesäiliökin. Onneksi sain Hindrenin Joalta uuden ja pääsin jatkamaan kisaa. Sain aika nopeasti rauhoitettua ajamista niin, että alkoi tulla hyviä suorituksia ja viimeinen kierros olikin sitten jo tosi hyvä, Nurmio toteaa.

Vaikka mestaruus on jo varmistettu, Nurmio lähtee ajamaan myös viimeisen osakilpailun Kirkkonummelle. Tavoitteena on joka tapauksessa kisan voitto.

- Kyllähän siellä pitäisi voittaa, kun mestaruuskin tuli. Sillähän se tulisi kruunattua ja näyttäisihän se kuvissakin paremmalta, Nurmio naurahtaa.

Suomen mestaruuden Nurmio arvostaa todella korkealle, sillä se on ollut haaveena aina siitä lähtien kun hän on trialia harrastanut.

- Minulla on ollut pikkupojasta lähtien haaveena, että ainakin yksi Suomen mestaruus on lajin harrastamisen aikana saatava. Tämä on oikeastaan ensimmäinen kausi kun olen panostanut tähän tosissani. Aiemmin se on ollut vain sellaista harrastamista ja ajelua. Nyt on ollut mukava, kiva ja itsevarma fiilis ajaa, kun ajokuntokin on ihan eri luokkaa talvitreenien ansiosta, Nurmio tietää.

Nurmion ura on kuitenkin ollut selkeästi nousujohteinen. Vuonna 2020 hän oli SM-sarjassa neljäs, vuonna 2021 kolmas, viime vuonna palkintokaappiin tuli SM-hopeaa ja nyt siis ensimmäinen Suomen mestaruus. Ensi vuoden suunnitelmissa on luonnollisesti mestaruuden uusiminen, mutta maailmallekin tekee mieli.  

- Tavoitteena olisi ajaa ensi kaudella myös koko EM-sarja. Tänä vuonnahan se jäi sormen loukkaantumisen takia vähän vaiheeseen. Ensi kaudella yritetään panostaa vielä vähän enemmän tähän, jos vain saadaan rahoitus kuntoon, Nurmio lupaa. 

Trialin SM-sarja päättyy ensi sunnuntaina Kirkkonummella ajettavaan kilpailuun. Mestaruus on siis jo ratkennut, mutta muista mitaleista käydään tiukka kisa, sillä Nurmion jälkeen pistetaulukon kakkossijan jakavat Timo Myöhänen, Max Parkkonen ja Anton Parkkonen. Kilpailu Kirkkonummen Vuohimäessä käynnistyy kello 10.00.