Niskala ja Forsell snowcrossin SM-viikon Suomen mestareiksi

Teksti
Onni Niskala vei snowcrossin Suomen mestaruuden.
Kuva
Tuomas Tenho
Onni Niskala nappasi moottorikelkkailun snowcrossin Suomen mestaruuden, kun laji oli ensikertaa mukana monilajitapahtuma SM-viikolla Jyväskylässä lauantaina. Naisissa SM-kultaa pokkasi Saga Forsell.

Snowcross oli ensimmäistä kertaa osa laajaa lajikirjoa valtakunnallisella SM-viikolla, jolla ratkaistaan usean eri lajin Suomen mestaruudet Jyväskylässä tällä viikolla. Moottorikelkkojen estradina toimi Hippoksen vanha pesäpallostadion, missä ratkaistiin snowcrossin SM-viikon Suomen mestaruus yhdessä kilpailussa kahdessa luokassa: avoin (Pro ja Pro Lite) ja avoin naiset.

Tavallisesti Pro- ja Pro Lite -luokka kilpailevat omissa lähdöissään SM-sarjassa, mutta SM-viikolla luokat oli yhdistetty samaan. Lauantaisen finaalin ja Suomen mestaruuden vei Pro Lite -luokan tulokaskuljettaja, Lapin Moottorikelkkailijoiden Onni Niskala. Seuraavat mitalit matkasivat Pro-luokkalaisille, kun SM-hopean vei Vuokatti Racing Teamin Aleksi Rehu ja -pronssin Päijät-Hämeen Moottorikelkkailijoiden Roy Ylä-Onnenvuori.

- Ajoni kulki ja kelkkani toimi mahdottoman hyvin. Kelkkani uusi alusta sopi käteeni todella hyvin. Rata oli tavallista lyhyempi, mutta kisa oli hienosti järjestetty. Annan arvoa tälle Suomen mestaruudelle, ja fiilis on tosi hyvä. Yllätyin voitostani, koska olin sairastellut ja minulla on ollut vähän ongelmia keuhkojen kanssa. Mutta olihan se mukavampi ajaa kärjessä, kun ei tarvinnut syödä muiden lennättämää lunta, Niskala kertoi iloisena.

SM-viikon nelospaikan lunasti itselleen Polar Cross Moottorikerhon Aleksi Juntunen ennen Ylä-Lapin Moottorikelkkailijoiden Aki Pesosta.

Tuloslista oli jopa yllätyksellinen, sillä Pesonen on Pro-luokan SM-sarjassa toisena ja Juntunen neljäntenä, kun puolestaan SM-viikon mitalisteista Rehu löytyy SM-sarjasta vitospaikalta ja Ylä-Onnenvuori hänen perästään. SM-viikon Suomen mestari Niskala on Pro Lite -luokan SM-sarjassa viidentenä. Pro Liten SM-sarjaa suvereenisti tänä vuonna hallinneen Rovaniemen Moottorikerhon Topi Rinteen SM-viikon finaalin lähtö meni täysin pieleen ja hän jäi lopulta sijalle 11.

Pelisilmä toi kultaa Forsellille

Naisten avoimessa luokassa SM-viikon Suomen mestariksi kruunattiin Tuupovaaran Moottorikerhon (TuupoMK) Saga Forsell, joka myös johtaa perinteistä naisten SM-sarjaa.

- Suomen mestaruus maistuu hyvältä, kun nyt oli tämänlainen kerrasta poikki -kilpailu. Ei saanut tulla virheitä eikä voinut loistaa tuurilla. Oma ajoni ei ollut niin hyvää, mutta sain silti pidettyä ykkössijan finaalissa. Rata oli lyhyt ja ohittaminen vaikeaa, mutta varma ajoni ja hyvä pelisilmäni lähdössä ratkaisivat voiton, Forsell sanaili onnellisena.Saga Forsell. (Kuva: Tuomas Tenho)

SM-viikon naisten Suomen mestaruushopeaa vei Marjanpoimijat-Racingteamin Emma Laamanen, joka myös löytyy SM-sarjan kakkospaikalta. SM-viikon pronssia otti Porvoon Moottorikerhon (P-BMK) Victoria Laine. Neljäs oli TuupoMK:n Mila Nevalainen ja viides Pohjois-Karjalan Moottorikerhon Noora Turunen. SM-sarjassa kolmantena oleva, Lapin Moottorikelkkailijoiden Venla Kauvosaari keskeytti SM-viikon finaalin.

SM-viikon välilähtönä nähtiin 9-11-vuotiaiden Mini Junior -luokan kansallinen kilpailu. Finaalin voitti P-BMK:n Valter Laine. Toinen oli Mikkelin Moottorikerhon Aarni Pöntinen ja kolmas Heinäveden Moottorikelkkailijoiden Topi Järvenpää. Seuraavilta sijoilta löytyivät Kauhajoen Moottorikelkkailijoiden Jose ja Jimi Sorila, joista Jose kuittasi nelospaikan puolen sekunnin etumatkan turvin.

SM-viikon lauantainen snowcrosskilpailu on katsottavissa Yle Areenassa, kuten myös niin ikään Suomen Moottoriliiton alaisiin lajeihin lukeutuvan moottoripyörien X-trialin perjantainen SM-viikon kilpailu:
https://areena.yle.fi/1-4108949

Snowcrossin Suomen mestaruuskausi jatkuu päätöksen merkeissä 26.-27. huhtikuuta. Sitä ennen Joensuussa järjestetään maailmanmestaruussarjan toinen osakilpailu 13.-14. huhtikuuta. MM-avaus on tänä viikonloppuna käynnissä Turkissa, missä suomalaisista ovat mukana hallitseva maailmanmestari, Lapin Moottorikelkkailijoiden Aki Pihlaja sekä saman seuran Myrsky Rissanen.

---

Tulokset
SM-viikko / SML Jyväskylä Snowcross 2024, Jyväskylä, lauantai 9.3.2024
- SM: Avoin, avoin naiset
- Kansallinen: Mini Junior

Avoin (Pro ja Pro Lite):
1. Onni Niskala, LaMK, Lynx, 8:55.269
2. Aleksi Rehu, VRC, Lynx, +4.592
3. Roy Ylä-Onnenvuori, PHMKK, Lynx, +6.585
4. Aleksi Juntunen, PCMK, Ski-Doo, +7.609
5. Aki Pesonen, YLM, Ski-Doo, +8.680

Avoin Naiset:
1. Saga Forsell, TuupoMK, Polaris, 8:40.532
2. Emma Laamanen, Marjanpoimijat, Lynx, +1.424
3. Victoria Laine, P-BMK, Lynx, +21.342
4. Mila Nevalainen, TuupoMK, Ski-Doo, +33.387
5. Noora Turunen, P-KMK, Polaris, +2 kierrosta

Mini Junior:
1. Valter Laine, P-BMK, Yamaha, 5:45.671
2. Aarni Pöntinen, MMK, Arctic Cat, +8.497
3. Topi Järvenpää, HeinMK, Yamaha, +9.245
4. Jose Sorila, KauhMK, Lynx, +19.094
5. Jimi Sorila, KauhMK, Arctic Cat, +19.634