Mukavasti EM-menestystä

Roni Kytönen oli yleiskilpailun toinen Heinolassa perjantaina.
Kuva
Henri Salminen
Suomalaiset menestyivät hienosti, vaikka yleiskilpailusta ei voittoa tullutkaan. Luokkavoittoja tulikin sitten reilusti.

Rankat sadekuurot kastelivat Heinolan enduroreitin aamulla ennen kisaa, mutta sen jälkeen sää parani huomattavasti ja ensimmäinen kierros saatiin viedä läpi mukavan lämpimässä auringon paisteessa. Kaikille ei kuitenkaan aurinko paistanut, sillä yleiskilpailun ja oman luokkansa mestaruudesta tiukasti taistellut Albin Elowson lipsahti ensimmäisellä siirtymällä nurin ja loukkasi kätensä. Näin ruotsalainen joutui keskeyttämään jo ennen ensimmäistä maastokoetta. Suomalaisittain tilanne näytti oikein hyvältä, sillä kisan kärjessä ajoi Roni Kytönen. Jed Etchells oli toisena 12 sekunnin päässä ja kolmantena ajoi Oskar Ljungström.

Toisella kierroksella keli muuttui pilviseksi, mutta pelättyä rankkasadetta ei onneksi tullut, vaikka vettä taivaalta tihkuttikin. Roni Kytösellä oli epäonnea toisella maastokokeella, kun kaatuminen verotti viitisentoista sekuntia. Näin kärkipaikka vaihtui kakkostilaan ja kärkeen nousi Etchells. Kierroksen päättyessä eroa oli kuitenkin vain sekunti, joten tiukkaa oli. Kolmanneksi oli noussut Eemil Pohjola.

Viimeisellä kierroksella saatiin sitten sadetta runsaammin ja se teki maastokokeista entistä liukkaampia. Ratkaisu saatiin kierroksen toisella, eli kahdeksannella maastokokeella, kun Kytönen hävisi Etchellsille 14 sekuntia. Tuota eroa ei enää kiinni ajettu ja näin Etchells otti kauden ensimmäisen yleiskilpailun voittonsa. Kytönen sijoittui toiseksi ja kolmas oli Oskar Ljungström. Eemil Pohjola joutui tyytymään neljänteen sijaan vain sekunnin kymmenyksen erolla Ljungströmiin.

Juniorit hyvässä vauhdissa

Juniorien U21-luokassa voittoon ajoi odotetusti tällä kaudella pelkkiä voittoja ajanut Max Ahlin. Pyry Juupaluoma ajoi loistokisan ja sijoittui toiseksi. Kolmas oli Albin Norrbin.

- Tämä oli minulle sarjan paras sija. Tuossa kakkospätkällä tuntui, ettei oikein kulkenut, mutta tulosten mukaan kulki ihan hyvin sielläkin, Juupaluoma iloitsi.

Pyry Juupaluoma

Samuli Puhakainen ajoi myös hyvän kisan ja sijoittui neljänneksi.

- Toisella kierroksella jäin aika paljon Juupaluoman veljeksille tuossa kakkospätkällä, muuten meni ihan hyvin. En kaatunut päivän aikana kertaakaan, Puhakainen kertoi.

Peetu Juupaluoma oli kolmospaikassa kiinni aina kahdeksannelle maastokokeelle asti, mutta sitten alkoi tapahtua. Juupaluoma menetti tapahtumissa ainakin minuutin verran aikaa.

- Vedin kahdet aika rajut lipat ja sitten ajoin vielä keulan kahden puun väliin. Siinä meni ajo aivan sekaisin, Juupaluoma selvitti.

Juniorien E1-luokka oli suomalaisten näytöstä, tuloksena hienosti kolmoisvoitto. Voittoon ajoi Roni Kytönen.

- Luokkavoitto oli pääasia ja ero yleiskisassakin pahimpiin kilpakumppaneihin kasvoi, niin ei se yleiskilpailun kakkossija juuri harmittamaan jäänyt. Kai se ratkesi siinä viitospätkällä jossa menin nurin kalliolla, kun keula luisti alta. Se olikin päivän ainoa virhe, Kytönen kertasi päivän kulkua.

Toiseksi sijoittui Antti Hänninen, jolle kakkossija oli jo kauden viides.

- Ensimmäinen kierros tuntui hankalalta ja liukkaalta, mutta sitten sain parannettua ja kaksi muuta kierrosta tuntuivat jo ihan hyviltä, Hänninen totesi.

Kolmantena maaliin kiirehti sarjaan vierailun tehnyt Hugo Svärd, joka normaalisti nähdään kiertämässä MM-sarjaa.

- Olihan tänne pakko tulla, kun kisa on melkein kotikulmilla. Muutamat lipat tuli päivän aikana ja kakkospätkää en saanut kulkemaan ollenkaan. Olen silti ihan tyytyväinen, Svärd myönsi.

Juniorien E2/3-luokkaa dominoi yleiskisan voittaja Jed Etchells. Toiseksi parhaat EM-pisteet kuittasi Oskar Ljungström ja kolmanneksi sijoittui Noa Largen. Parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Roni Salin. Hän oli neljäs.

- En tiedä pitäisikö olla tyytyväinen vai ei. Kerran kaaduin ja pari kertaa olin jumissa tuossa kakkosella. Siellähän ne kaikki tapahtuivat. Se pätkän loppu oli minulle tosi vaikea. Huomiselle pitäisi löytää jotain lääkettä siihen, Salin pohti.

Luokkavoittoja Suomeen

Isommassa kaksitahtiluokassa ei mukana ollut kuin yksi suomalaiskuljettaja, Mika Tamminen. Mutta eihän voittoon tarvitakaan kuin yksi suomalainen, joka on riittävän nopea, ja sitä Tamminen todellakin oli. Toiseksi ajanut Jiri Hadek hävisi reilut kolme ja puoli minuuttia. Kolmas oli Lukasz Kurowski.

- Eivät näköjään nuo ulkomaan miehet pääse Suomen metsissä oikein mihinkään. Olen treenannut Kytösen Ronin kanssa paljon yhdessä ja jos siinä vauhdissa pysyy mukana, niin tuleehan siinä tulosta, Tamminen naurahti.

Eemil Pohjola

Isommassa nelitahtiluokassa Eemil Pohjola oli pitelemätön ja otti askelen lähemmäs Euroopan mestaruutta.

- Luokkavoitto tuli, mutta yleiskisan kolmossija meni 0,1 sekunnilla. Pienestä se jäi kiinni. Kakkospätkä oli minulle tänään vaikea. Siinä tuli aika paljon eroa kärkeen, vaikka sen olisi kyllä pitänyt sopia minulle, Pohjola ihmetteli.

Henry Olenius varmisti suomalaisten kaksoisvoiton ottamalla luokasta toiseksi parhaat EM-pisteet. Kolmanneksi ajoi Mattias Ojanperä.

- Aamulla ajoin tosi huonosti. Ei vain kulkenut yhtään. Viimeinen kierros tuli sitten paremmin. Päivän ainoa kaatuminen tuli viimeisellä pätkällä ja sinne ajoin kuitenkin oman parhaan aikani. Ilmeisesti pitäisi kontata joka pätkällä niin tulisi paremmat sijoitukset, Olenius vitsaili.

Janne Mukkala

Senioriluokassakin suomalaiset ajoivat kaksoisvoittoon. Janne Mukkala ja Marko Leponiemi kävivät tiukan kisan voitosta maaliviivalle saakka. Mukkala oli lopulta reilun sekunnin kilpakumppaniaan nopeampi. Kolmas oli EM-sarjaa johtava Sebastian Krywult. Santeri Enjala oli neljäs ja Mika Paavola viides.

- Meillä oli viisi sekuntia eroa kun lähdettiin viimeiselle pätkälle. Vähän könysin siellä ja ajattelin, että se oli siinä, mutta Markolla (Leponiemi) oli vähän ohjelmaa siellä myös. Tarkalle se meni, Mukkala laskeskeli.

- Aamulla jäin tuossa toisella pätkällä jumiin, kun siinä oli ruuhkaa ja lentelin sitten itsekin siinä vähäsen. Viimeisellä pätkällä yritin vähän hyökätä kun olin viisi sekuntia Mukkalaa perässä. Sitten hajosi takajarru ja tulin loppupätkän etujarrulla. Siinä se sekunnin tappio tuli, Leponiemi arveli.

Naisten luokassa kolmoisvoitto meni Ruotsiin järjestyksessä Hanna Berzelius, Martina Reimander ja Emilia Reimander. Suomalaisten parhaasta suorituksesta vastasi Marita Nyqvist. Hän sijoittui seitsemänneksi, mutta käveli kisan jälkeen kainalosauvoja käyttäen. Jalka oli saanut kipeää ja kisan jatkaminen huomenna ei todennäköisesti enää onnistu.