Mukava päivä Vantaalla

Teksti
Henri Salminen
Black7 Raceday -sarjan toinen osakilpailu ajettiin Vantaalla. Nuoria kilpailijoita oli paikalla toistasataa, joka on hyvä osoitus siitä, että Racing for fun -formaatilla ajettavat kilpailut ovat tulleet jäädäkseen.

Aiemmin yksipäiväisenä järjestetty Black7 Raceday -kilpailu koki muodonmuutoksen tälle kaudelle, kun nyt ajetaan sarjamuotoisena. Neljän osakilpailun mittainen sarja käynnistyi tammikuussa Imatralta. Nyt ajettiin Vantaan Vauhtikeskuksessa ja seuraavaksi mennään Lohjalle. Sarja päättyy Imatralle Kurkvuoren radalle lokakuussa. Sarja ajetaan uudella SML:n Racing for fun -formaatilla, joka on hieman varsinaisia kisoja keveämpi.

- Ideahan on nimenomaan siinä, että tämä olisi ikään kuin syöttöluokka kovempiin kilpailuihin, kuten SM-tasolle ja MX-liigaan, joihin moni ei uskalla lähteä. Hyvä asia on myös hinta, josta kiitos Moottoriliitolle. Nyt 20 euron lisenssillä pääsee ajamaan nämä kaikki kisat. Tämä tuo joka luokkaan ensikertalaisia mukaan ja sitä myötä he voivat olla jatkossa pian mukana myös vaikkapa ensi vuoden MX-liigassa tai kerhojoukkekisassa. Kaikille on palkintoja. On holeshot-palkintoa ja vaikka mitä. Motopalvelu tukee meitä palkinnoilla, Leatt tarjoaa sarjavoittajille ajovaatteet, kyllä tässä on annettava iso kiitos Black7:lle ja Leattille, ja kaikille muille, että ovat lähteneet tähän mukaan, sarjan järjestelyissä mukana oleva Aleksi Halen kiittelee.

Vantaan kisassa oli mukana toistasataa kilpailijaa, joka oli Halenin mielestä juuri sopiva määrä.

- Jos haluamme tehdä laadukkaita ja hyviä kisoja, niin määrän on pysyttävä tietyissä rajoissa. Meillä oli eilen täällä treenit, jossa kaikki pääsivät tunnin harjoittelemaan. Tänään aamulla meillä oli lämmittelyt, mitä ei ole missään muualla. Tämä on tässä juuri se juttu, että kaikki pääsevät ajamaan, koska tänne tullaan sitä varten, Halen selvittää.

Homma käyntiin

Päivän kilpailuerät käynnistyivät kello 12:30, jolloin radalle pääsivät 50-kuutioisten luokan kuljettajat. He ajoivat oman 10-minuuttisen + yhden kierroksen mittaisen kilpailunsa lyhennetyllä radalla. Jo ensimmäisessä osakilpailussa Imatralla luokan parasta vauhtia ajanut Viron Gregor Lootus otti kärkipaikan haltuunsa heti lähdöstä ja piti sen ruutulipulle asti. Toiseksi ajanut Joonatan Nikkilä hävisi hänelle 12 sekuntia. Kärkikaksikko erottuikin selkeästi muista, sillä kolmanneksi sijoittunut Johann Hansman jäi kärkikaksikolle jo minuutin verran. Dennis Eriksson oli ensimmäisen kierroksen jälkeen vasta kymmenentenä, mutta nousi kierros kierrokselta ja ajoi lopulta maaliin neljäntenä. Viidentenä ruutulipulle kiiruhti Jare Nikkilä.

Gregor Lootus

Toisessa erässä Gregor Lootus johti niin ikään lähdöstä maaliin, mutta nyt ei voitto tullut helpolla. Leo Peltola ajoi kakkospaikalla kierroksen verran, mutta toisella kierroksella Joonatan Nikkilä nousi kakkospaikalle ja ajoi tiukasti takaa Lootusta. Mikään ei kuitenkaan auttanut, vaan Nikkilä joutui tyytymään kakkossijaan puolitoista sekuntia voittajalle jääneenä. Peltola ajoi maaliin kolmantena. Dennis Eriksson oli jälleen neljäs ja viidenneksi sijoittui Felix Lind.

Yhteispisteissä Gregor Lootus oli päivän voittaja. Toiseksi parhaat sarjapisteet kuittasi Joonatan Nikkilä. Podiumin kolmoskorokkeelle nousi Dennis Eriksson. Päivän neljäs oli Felix Lind ja viides Jare Nikkilä.

Paljon kuskeja 65-kuutioisissa

MX65-luokassa oli kilpailijoita niin paljon, että ensin ajettiin B-finaalit ja sen jälkeen A-finaalit. Nyt ajettiin myös pitkää rataa ja ajoaikaakin lisättiin parilla minuutilla sekä sen päälle luonnollisesti vielä yksi kierros. B-finaalin avauserässä neljän kärki ajoi samassa järjestyksessä lähdöstä maaliin. Voiton otti Tomas Laihanen, toinen oli Julius Vierikka, kolmas Aaro Aaltonen ja neljäs Jimi Pasanen. Viidenneksi nousi hieman huonon alun jälkeen Retu Laaksonen.

Santtu Igo

Santtu Igo

Toinen erä ajettiin Santtu Igon hallitessa sitä lähdöstä maaliin. Sebastian Sahila ajoi kakkospaikalla kaksi kierrosta, mutta joutui kolmannella kierroksella päästämään avauserän voittajan, Tomas Laihasen ohitseen. Laihanen oli siis erän kakkonen ja Sahila kolmas. Retu Laaksosen toinen starttikaan ei ollut paras mahdollinen, mutta nousu oli jälleen hyvää ja maaliin hän ajoi neljäntenä. Erän viidenneksi sijoittui pitkään nelospaikalla ajanut Oliver Lind.

Päivän totaalin voittaja oli Tomas Laihanen, podiumin kakkospaikan miehitti Santtu Igo ja kolmospallille kapusi Sebastian Sahila. Neljänneksi sijoittui Retu Laaksonen ja viidenneksi Jimi Pasanen.

Mannila hallitsi A-finaalia

A-finaalin avauserässä Miko Mannila hoiti homman kotiin ajamalla kärjessä lähdöstä maaliin. Sarjakärjessä Vantaalle tullut Eeka Laaksonen oli yhtä selkeästi erän kakkonen. Onni Kämäri ja Severi Hytönen kisasivat tiukasti koko erän ajan kolmossijasta. Kämäri menetti kolmospaikan ensimmäisellä kierroksella Hytöselle, mutta kuittasi sen viimeisellä kierroksella takaisin ja oli ruutulipulla sekunnin ennen kilpakumppaniaan. Mio-Onni Rautiainen oli erän viides.

Miko Mannila

Toisessa erässä Miko Mannila syötti menemään aivan tosissaan ja saapui ruutulipulle erävoittajana puoli minuuttia ennen muuta joukkoa. Okko Ollila piti kierroksen ajan hallussaan kakkossijaa, mutta takaa tuli Eeka Laaksonen ja karkasi tämänkin erän kakkoseksi. Ollila oli maalissa kolmantena. Jare Juvonen ajoi koko erän neljäntenä ja viidenneksi sijoittui Justus Nikkilä.

Miko Mannila oli kahdella erävoitollaan päivän ykkönen, toiseksi sijoittui Eeka Laaksonen ja kolmas oli Okko Ollila. Nelossija kirjattiin Jare Juvoselle ja viides oli Severi Hytönen.

Päivän päätös

MXC-luokassa nostettiin ajoaika 15 minuuttiin + kahteen kierrokseen. Ensimmäinen erä kulki Iiro Tofferin johdolla toiseksi viimeiselle kierrokselle asti. Sitten kärkeen nousi Simo Koskinen ja ajoi erävoittoon puolentoista sekunnin turvin ennen Tofferia. Kolmossijan kuittasi Rene Nyman ja neljäntenä maaliin kiirehti Jasper Laine. Startissa hieman jäänyt Aapo Rantanen nousi erän aikana hyvin ja ajoi maaliin viidentenä.

Simo Koskinen

Päivä päättyi luokan toiseen erään. Simo Koskinen johti nyt erää lähdöstä maaliin ja otti näin päivän toisen erävoittonsa. Myös kolme seuraavaa kuljettajaa ajoi koko erän samassa järjestyksessä. Toinen oli Rene Nyman, kolmas Aapo Rantanen ja neljäs Jasper Laine. Erän viidenneksi sijoittui Max Salomaa.

Päivän voittaja oli kahdella erävoitollaan Simo Koskinen. Samalla hän nousi sarjan johtoon. Totaalin toinen oli Rene Nyman ja kolmas Aapo Rantanen. Neljänneksi parhaat sarjapisteet kuittasi Jasper Laine ja päivän viides oli Iiro Tofferi.

Black7 Raceday -sarja jatkuu elokuun lopulla Lohjalla.