Motocrossin SM-finaalin avauspäivä takana

Eeka Laaksonen ajoi kaksi erävoitooa Orimattilassa ja se nosti hänet SM-hopealle.
Kuva
Pasi Järviö
Motocrossin SM-finaalin ensimmäisenä kisapäivänä saatiin selville MXC/A-luokan mitalistit. Järjestys on Vilho Vehviläinen, Eeka Laaksonen ja Aleksi Pirinen.

SML AMOQ SM-Motocross -sarjan finaali ajetaan tämän kauden osalta tänä viikonloppuna Orimattilassa. Lauantaina ratkaistiin mitalistit luokasta MXC/A. Lauantaina ei ajettu muita SM-luokkia, vaan radalla nähtiin lisäksi kansallisen MX TOP250 Open -luokkien kilpailuja.

MXC/A-luokassa mestaruuden varmisti jo edellisessä osakilpailussa Vilho Vehviläinen, joten jaossa olivat enää SM-hopea ja -pronssi, joissa tiukimmin kiinni olivat Aleksi Pirinen ja Eeka Laaksonen. Kaksikolla oli vain viiden pisteen ero toisiinsa, joten odotettavissa oli tiukka kilpailu.

Ensimmäisessä erässä nähtiin heti dramatiikkaa kun Eeka Laaksonen ja Aleksi Pirinen kolaroivat toisessa kurvissa keskenään ja Pirinen meni nurin. Laaksonen selvisi tilanteesta pystyssä ja alkoi vetää joukkoa. Tuore mestari Vilho Vehviläinen ohitti ensimmäisellä kierroksella Onni Kämärin ja nousi kakkospaikalle. Tämän jälkeen ei kärjessä enää muutoksia tapahtunutkaan, joten Laaksonen otti erästä täydet pisteet. Kun sarjan pistekakkonen Aleksi Pirinen jäi lähdössä sijalle 23, eikä nousu onnistunut yhdeksättä sijaa korkeammalle, kääntyi tilanne SM-hopean suhteen kahdeksalla pisteellä Laaksosen eduksi kun lähdettiin kauden viimeiseen erään.

Toinen erä käynnistyi avauserän tapaan Eeka Laaksosen johdolla. Vilho Vehviläinen ajoi kakkospaikalla ja Onni Kämäri kolmantena. Tässä järjestyksessä ajettiin erän puolivälin paikkeille, kunnes Kämäri menetti kolmospaikkansa Nico Bystedtille. Erän lopulla vielä Aleksi Pirinenkin ohitti viidentenä maaliin ajaneen Kämärin.

Päivän voiton otti puhtaasti kahdella erävoitolla Eeka Laaksonen ja samalla hän varmisti itselleen myös SM-hopean. Päivän kakkonen oli Vilho Vehviläinen ja kolmas eräsijoilla 4 ja 3 Nico Bystedt. Aleksi Pirinen ehti maaliin erän neljäntenä ja SM-sarja päättyi hänen kohdallaan pronssimitaliin.

MX TOP250 Open -luokat

A-luokassa ei Pekka Nissinen jättänyt muille mitään mahdollisuuksia, vaan kuittasi päivän voiton hallitsemalla kumpaakin erää lähdöstä maaliin. Jere Rönkkö oli yhtä selkeästi molemmissa erissä toinen ja luonnollisesti päivän kakkonen. Päivän kolmoseksi ajoi Hermanni Koskinen oltuaan kummassakin erässä kolmas.

B-luokkaa hallitsi kahdella erävoitolla tuore Suomen Cupin MXV35-luokan mestari Eemi Mutikainen. Podiumin kakkospaikalle nousi eräsijoilla 2 ja 3 Teemu Mutikainen ja kolmospaikan podiumilta miehitti Antti Palmgren. Hän ajoi eräsijat 3 ja 4.

C-luokan hoiteli nimiinsä eräsijoilla 3 ja 2 Markus Ruohola. Michael Malmlund ylsi tasapisteisiin, mutta vaikka hän voitti avauserän, niin toisen erän nelossija pudotti hänet päivän kakkoseksi. Kolmantena podiumille nousi eräsijoilla 2 ja 5 Joonas Seppänen.

D-luokassa voiton kuittasi Aatu Anttila. Hän voitti ensimmäisen erän ja oli toisessa kakkonen. Toiseksi sijoittui Marko Salokoski eräsijoilla 2 ja 3. Päivän kolmonen oli eräsijat 3 ja 5 ajanut Tuomas Vulkko.

Kilpailut Orimattilassa jatkuvat sunnuntaina, jolloin selville saadaan SM-mitalistit luokissa MXD, MX125, MX2 ja MX1. Ensimmäinen kisaerä starttaa kello 11.00.

Päivän kaikki tulokset: https://tulosarkisto.fi/races/view/659