Mitalit ja pokaalit jakoon Heinolassa

Mestarien pytyllä on näköä ja kokoa.
Kuva
Henri Salminen
Enduron EM-sarja saatiin päätökseen tämän kauden osalta Heinolassa, kun sunnuntaina ajettiin sarjan päättävä loppucrossi.

Päivä käynnistyi naisten luokan kilpailulla, jonka vei nimiinsä Nina Klink. Nieve Holmes oli toinen ja Rosie Rowett kolmas. Päivän paras suomalainen oli eiliseen tapaan Janette Mielonen. Euroopan mestariksi ajoi Hanna Berzelius. Hopea meni Nieve Holmesille ja pronssia sai Martina Reimander.

Naiset startti

Seuraavaksi radalle pääsivät seniorit, jossa suomalaiskuljettajilta odotettiin kahta mitalia. Lähdöstä kärkeen meni Sebastian Krywult, joka sai peräänsä Janne Mukkalan ja Santeri Enjalan. Kärkikolmikosta tuli kuitenkin kaksikko jo avauskierroksella, kun Enjala lipsahti nurin ja tippui viidenneksi. Krywult meni lopulta menojaan ja voitti lähdön. Mukkala ajoi maaliin toisena ja samalla EM-hopealle.

- Vaikka se mitali ei kultainen olekaan, niin kyllä se hyvälle maistuu. Tämä oli minulle neljäs EM-kausi. Kisat olivat hyviä ja onhan tässä vähän tulostakin parannettu. Kaksi päivävoittoakin sentään tuli. Ensi kaudesta en osaa sanoa mitään, voi olla että en EM-sarjaan enää lähde, Mukkala pohti.

Enjala olisi viitossijallakin saanut EM-pronssin, mutta taisteli tosissaan loppuun asti ja nousi toiseksi viimeisessä mutkassa kolmanneksi.

Santeri Enjala

- Mitali oli tavoitteena kun sarjaan lähdin ja tavoite täyttyi, niin olen kyllä tyytyväinen. Tuossa loppucrossilla oli pakko puristaa maaliin asti, vaikka sillä ei ollutkaan merkitystä mitalin suhteen. Nyt ollaan kuitenkin Suomessa niin olisi ollut nolo hävitä. Nyt järjestys oli oikea, kun se oli mitalijärjestys, Enjala nauroi.

Päivän kolmannessa lähdössä ajoi isompi nelitahtiluokka, jossa Eemil Pohjola oli varmistanut jo Euroopan mestaruuden. Håkon Engan Karlsen vei päivävoiton Norjaan, vaikka Eemil Pohjola ajoi kakkospaikalla tosissaan mahdollisimman kovaa aikaa. Pohjolalla oli vielä mahdollisuus ottaa yleiskisasta EM-mitali. Kolmantena maaliin ehti koko viikonlopun hyvin ajanut Henry Olenius. Sarjassa Pohjolan jälkeen hopealle ajoi Kevin Olsen ja pronssille Mattias Ojanperä.

- Tämäkin kauden tavoitteista täyttyi, kun tuli Euroopan mestaruus. Muut olivat Päitsivoitto ja Suomen mestaruus. Ainoa mikä jäi saavuttamatta oli superenduron mestaruus ja se jäi vähän kaivelemaan, Pohjola vitsaili.

Lisää mitaleita

Seuraavana oli vuorossa juniorien U21-luokka, jossa Peetu Juupaluoma oli jo varmistanut EM-pronssin. Mies ei kuitenkaan lähtenyt vain ajelemaan, vaan näytti crossiradalla parasta osaamistaan, johtaen kisaa lähdöstä maaliin. Albin Norrbin oli lähdön kakkonen ja Samuli Puhakainen hienosti kolmas. Euroopan mestariksi ajoi Max Ahlin ja hopeaa sai Albin Norrbin. Peetu Juupaluomalle siis EM-pronssia.

Peetu Juupaluoma

- Kyllähän tämä EM-pronssikin maistuu etenkin tämän loppucrossin ansiosta. Tämä oli paras päiväni sarjassa, kun sain päivävoiton. Tähän asti paras päiväsijoitus sarjassa on ollut kolmas. Mestaruus oli kyllä tavoitteena tänä vuonna, mutta katsotaan ensi vuonna uudestaan. Pitää vielä miettiä sitä, ajanko tässä samassa luokassa, vai nousenko E1-luokkaan, Juupaluoma suunnitteli.

Päivän viidennessä lähdössä radalle pääsi juniorien E1-luokka, jossa Roni Kytönen varmisti mestaruuden jo ennen päätöspäivää. Kytönen näytti, että mestaruudesta huolimatta löysäilemään ei ruveta, vaan ajoi heti lähdöstä muilta karkuun. Näin mestaruus kruunautui tyylikkäästi kauden viimeisenkin päivän voitolla. Kytönen voitti siis kaikki kisapäivät.

- Tämä oli hieno ja nousujohteinen kausi tämän sarjan osalta. Ensimmäinen kisa ei mennyt yleiskilpailun osalta huippuhyvin, mutta koko ajan pääsin lähemmäs kärkeä. Lopulta mestaruus tuli myös yleiskilpailusta, joten oli hyvä kausi. Vielä on kuitenkin muita kisoja jäljellä. Ensi viikonloppuna ajan MM-osakilpailun Tshekissä, sitten ajan WESS-sarjan kisan Englannissa, sen jälkeen on MM-sarjan päätös Ranskassa, sitten viimeinen SM-kisa Suomessa ja vielä pitäisi Portugalin Sixikin ajaa, Kytönen selvitti loppukauden kiireitään.

E1 juniorit startti

Toisena maaliin ehti Marcus Göthenberg ja kolmantena Antti Hänninen, joka otti Kytösen jäljessä EM-hopeaa. MM-pronssi meni Göthenbergin palkintokaappiin.

- Tuloksellisesti kausi oli EM-sarjan osalta aika hyvä. Yleiskisassa olisi pitänyt olla korkeammalla, mutta onneksi tuli luokasta EM-hopeaa. Ensi kaudesta en osaa sanoa vielä mitään. EM-sarjaa tuskin ajan, mutta extreme-kisat kiinnostaisivat, Hänninen paljasti.

Roni Salin

Juniorien E2/3-luokan kisa oli seuraavana vuorossa. Roni Salin hallitsi kisaa lähdöstä maaliin ja esitti yleisön riemuksi todella näyttäviä linkutuksia. Salin otti sarjan päätteeksi kauden ensimmäisen päivävoiton. Jed Etchells ajoi ruutulipulle toisena ja kolmas oli Isaac Devoulx. Mestaruuden oli jo varmistanut Etchells, EM-hopeaa sai Oskar Ljungström ja pronssia Noa Largen.

Pienemmässä kaksitahtiluokassa päivävoittoon ajoi Adam Tomiczek ja se toi samalla puolalaiselle EM-pronssia, kakkossijan ja EM-hopean otti Thomas Hostinsky ja päivän kolmanneksi ajoi Euroopan mestaruuteen viime vuoden tapaan yltänyt Maurizio Micheluz.

Isommassa kaksitahtiluokassa päivän kiireisin oli Luke Parker, toiseksi sijoittui tiukan väännön jälkeen Lukasz Kurowski. Kaksi edellistä päivää voittanut Mika Tamminen joutui nyt tyytymään kolmanteen sijaan. Euroopan mestaruuden kuittasi Jiri Hadek, hopeaa otti Elaru Taly ja pronssia Luke Parker.

Pienin nelitahtiluokka sai päättää kilpailun. Päivävoiton otti Robert Friberg, toiseksi ajoi jo ensimmäisenä kisapäivänä mestaruuden varmistanut Patrik Markvart ja kolmantena ruutulipulla oli Gints Filipsons. Markvart on siis Euroopan mestari, hopeaa sai Edgars Silins ja pronssia Maciej Giemza.

Yleiskilpailussa mestari oli selvillä jo eilen, mutta muut mitalistit saatiin selville vasta kun kaikki luokat olivat ajaneet. Mestarin nimi on Roni Kytönen, Hopeinen mitali ripustettiin Jed Etchellsin kaulaan ja pronssia otti kuin ottikin Krystof Kouble. Toivottavasti se lämmittää edes hiukan mieltä, kun kausi katkesi kesken ja tshekki viettää pitkän aikaa toipilaana reisivamman jäljiltä.

Joukkueet menestyivät

Euroopan mestaruuksista ajettiin myös joukkueina. Mestaruudet ratkaistiin pelkästään Heinolan kilpailussa. Suomalaisittain menestys oli loistavaa.

Suomi otti mestaruuden joukkueella Roni Kytönen, Antti Hänninen, Mika Tamminen ja Eemil Pohjola. Hopeaa sai Slovakia ja pronssia Ruotsi.

Senioreissa mestaruus tuli myös Suomeen nelikolla Janne Mukkala, Santeri Enjala, Mika Paavola ja Marko Leponiemi. Hopealle ajoi Ruotsi. Luokassa oli mukana vain kaksi joukkuetta.

Naisten luokassa mestaruuden vei Ruotsi ennen Suomea. Suomen joukkueessa ajoivat Iina Turkki, Marita Nyqvist, Janette Mielonen ja Pauliina Sievänen. EM-pronssille ajoi Englanti.

Myös junioreissa mestaruus meni Ruotsiin, mutta suomalaisnelikko ajoi hienostti hopealle. Joukkueessa ajoivat Peetu Juupaluoma, Pyry Juupaluoma, Hugo Svärd ja Roni Salin. EM-pronssia sai Ranska.
 

Tiimien mestaruuksista ajettiin puolestaan kaikissa osakilpailuissa. Heinolan osakilpailu nosti suomalaistiimit kaksoisvoittoon. Mestariksi nousi Kytönen Motorsport, hopeaa otti Gradia 1 ja pronssille putosi Heinolaan johdossa tullut Team Sweden Enduro 2.