Mäntylälle historiallinen voitto

MXD-luokassa ajettiin historian ensimmäisistä SM-pisteistä.
Kuva
Jani Hovi
Melissa Mäntylä voitti historian ensimmäisen naisten motocrossin SM-osakilpailun. MXC/A-luokassa SM-voitto meni Eemil Pesoselle

Motocrossin Suomen mestaruussarjassa ajetaan tällä kaudella kuusi osakilpailua. Ensimmäinen osakilpailu ajettiin Karkkilan Mansikin radalla. Lauantaina SM-pisteistä ajoivat MXD- ja MXC/A-luokkien kilpailijat. Veteraaniluokissa kilpailtiin puolestaan Suomen Cupissa. Kisapäivä Karkkilassa venyi tänään todella pitkäksi, sillä kahden loukkaantumisen myötä kisapäivä saatiin päätökseen vasta illalla puoli seitsemän aikaan. Mutta vaikka päivä venyi, niin sää helli katsojia ja kuljettajia.

Mäntylälle historiallinen voitto

MXD-luokan historian ensimmäisiä SM-pisteitä lähti tavoittelemaan 16 kilpailijaa. Heti aika-ajossa koettiin pienoinen yllätys kun Melissa Mäntylä pyyhki rataa viime kauden Cup-mitalisteilla ja täräytti ratakierrokselle peräti 3,5 sekunnin pohjat. Ensimmäisessä erässä Mäntylä kuitenkin osoitti, että yksi nopea ratakierros ei syntynyt tuurilla. Kun hän nousi kärkeen toisella kierroksella, ei voittajasta ollut sen jälkeen epäselvyyttä. Mäntylä voitti erän reilun puolen minuutin marginaalilla ennen Noora Uroa ja viime kauden Cup-mestaria Ria Virtasta.

Myös toinen erä oli lähdöstä maaliin Melissa Mäntylän täydellistä dominointia. Voitto kirjattiin KTM-kuljettajalle vielä reilummalla erolla kuin ensimmäisessä erässä, joten SM-sarjan avaus meni Mäntylälle täysin SM-pistein. Noora Uro piti erän kakkospaikan maaliin asti, vaikka Ria Virtanen nousikin lopussa vajaan neljän sekunnin päähän sijoittuen kolmanneksi. Päivän yhteispisteissä Uro oli siis Mäntylän jälkeen toinen ja Virtanen kolmas.

- Aika-ajossa minulla oli teknisiä ongelmia ja jouduin keskeyttämään sen, mutta minulla on hyvä tiimi, joka sai pyörän kuntoon. Ensimmäisessä erässä valitsin starttipaikan hiukan liian ulkoa ja kaaduinkin vielä ensimmäisellä kierroksella, mutta pääsin kuitenkin kärkeen aivan omalla ajollani. Toinen erä olikin sitten paljon helpompi, Mäntylä selvitti.

MXC/A-luokassa SM-pistejahtiin starttasi 20 kilpailijaa. Viisi ensimmäistä kierrosta ajettiin järjestyksessä Jan Köiv, Viktor Leppälä ja Eemil Pesonen. Kuudennella kierroksella Pesonen ohitti Leppälän ja nousi toiseksi. Kahdeksannella kierroksella oli Köivin vuoro taipua Pesosen vauhdissa. Pesonen ajoi lopulta erän voittoon reilut kymmenen sekuntia toiseksi sijoittunutta Köiviä nopeampana. Kolmantena maaliin ehti Leppälä.

Toisessa erässä Köiv vei joukkoa kolme kierrosta, kunnes Pesonen tuli takaa ja puristi ohi. Köiv ei kuitenkaan antanut periksi vaan kyttäsi aivan Pesosen tuntumassa mahdollista ohituspaikkaa. Jahti jatkui maaliin saakka, mutta Pesonen ei virheeseen sortunut, vaan ajoi jälleen erävoittoon. Köiv ajoi maaliin reilun sekunnin Pesoselle jääneenä. Kolmantena ruutulipulla oli Rene Nyman. Yhteispisteissä Pesonen ja Köiv olivat kaksi ensimmäistä, kolmantena podiumille nousi ensimmäisessä erässä viidenneksi sijoittunut Nyman.

- Toinen erä oli vaikeampi. Meinasin kaatua aika monta kertaa. Tämä oli kyllä sarjaan paras mahdollinen alku, Pesonen iloitsi.

Veteraanit vauhdissa

MXV55-luokassa starttipuomille asettui 14 kilpailijaa. Pasi Virtanen osoitti jo aika-ajossa, että hän on vaikea voitettava. Ensimmäinen erä kirjattiinkin selkeästi Virtaselle. Toiseksi parhaasta vauhdista vastasi Juha Koirikivi ja kolmanneksi kiireisin oli Sakari Hyväri. Toinen erä sujui ensimmäisen malliin. Maaliin tultiin samassa järjestyksessä kuin ensimmäisessäkin. Näin myös podiumille noustiin järjestyksessä Virtanen, Koirikivi ja Hyväri.

MXV45-luokan Suomen Cupissa oli 25 osallistujaa. Avauserässä parhaasta vauhdista vastasi Alexander Wiik. Hän sai Jarno Mattilasta alussa tiukan vastuksen, mutta Mattilan vauhti ei aivan riittänyt vastaamaan Wiikin menoon. Mattila oli erän toinen ja Lari Lehtiö kolmas. Toinen erä ei kärkikolmikon järjestystä muuttanut. Wiik ajoi voittoon hieman helpommin kuin ensimmäisessä erässä ja Mattila oli selkeästi toinen ennen Lehtiötä. Järjestys oli luonnollisesti sama myös päivän yhteispisteissä.

MXV35-luokassa kisaan lähti 22 kilpailijaa. Ensimmäisessä erässä Kimmo Laakso ei aivan onnistunut lähdössä, mutta nousi kohti kärkipaikkaa kierros kierrokselta. Kuudennella kierroksella hän ohitti kärjessä olleen Janne Metsämäen ja ajoi erän voittoon. Metsämäki oli erän kakkonen ja kolmanneksi ajoi Matti Korkeamäki. Toisessa erässä Laakso onnistui myös lähdössä ja otti kärkipaikan jo erän alkuvaiheessa. Erän voitto takasi Laaksolle ykkössijan myös yhteispisteissä. Kun Metsämäki oli jälleen erän toinen ja Korkeamäki kolmas, oli tämä myös päivän yhteistulos.

SML AMOQ SM-motocrosssarja jatkuu huomenna MX125-, MX2- ja MX1-luokkien kilpailuilla.

Alla päivän luokkavoittajien kuvat.

Melissa Mäntylä
Eemil Pesonen
Kimmo Laakso
Alexander Wiik
Pasi Virtanen