Kruunataanko Pohjolasta mestari Sipoossa?

Eemil Pohjola saattaa juhlia Suomen mestaruutta lauantaina Sipoossa.
Kuva
Jani Hovi
Enduron SM-sarja jatkuu lauantaina Sipoossa, jossa saattaa ratketa jo kauden ensimmäinen Suomen mestari.

Endurokauden viides SM-osakilpailu kaasutellaan lauantaina Sipoossa, jossa ensimmäiset kuljettajat starttaavat reitille 9 aikaan aamulla. Kilpailukeskuksena toimii Sipoon motocrossrata (Öljytie 618, Sipoo) ja sen välittömässä läheisyydessä ajetaan myös kierroksen kaksi ensimmäistä maastokoetta. Kierroksen aluksi kaasutellaan motocrosstesti, jonka jälkeen kuljettajat ajavat noin 20 minuutin mittaisen siirtymän, ennen kuin palaavat takaisin motocrossradalle. Kierroksen toinen maastokoe ajetaan motocrossradan ympäristössä kulkevalla Sipoon endurolenkillä. Näin ollen katsojat pystyvät seuraamaan helposti kahta maastokoetta, ilman että heidän täytyy siirtyä autolla paikasta toiseen. Toisen maastokokeen jälkeisen huollon jälkeen kuljettajat suuntaavat Pornaisiin, jossa Iso-Helson Tilalla ajetaan kierroksen kolmas maastokoe. Molemmissa paikoissa on katsojille myös kioskipalvelut. SM-luokat ajavat kolme kierrosta ja muut luokat kaksi kierrosta, joten tapahtumia riittää koko päiväksi.

Kierroksen kokonaiskesto on kaksi tuntia ja viisi minuuttia. Ensimmäiset kuljettajat ovat ensimmäisellä maastokokeella heti pari minuuttia startin jälkeen. Toisella maastokokeella kuljettajat ovat noin puolen tunnin kuluttua startista. Puolestaan kolmannella maastokokeella ensimmäiset kuljettajat ovat noin tunnin kuluttua kierroksen startista.

Kruunataanko Pohjolasta jo Suomen mestari?

Sipoossa tullaan luultavasti juhlimaan jo kauden ensimmäistä Suomen mestaria, vaikka lauantain jälkeen on ajamatta vielä kaksi SM-kilpailua. E3-luokassa Eemil Pohjolan pistejohto Antti Hänniseen on 40 pistettä ja 55 pistettä kolmantena olevaan Teemu Lehtimäkeen. Hänninen on parasta aikaa Romaniassa ajamassa Red Bull Romaniacs-kilpailua, joten hän ei pistetiliään tule kartoittamaan Sipoossa lauantaina. Kun Sipoon jälkeen jaossa on vielä 50 pistettä, tulee Pohjola varmistamaan normaalilla suorituksella Suomen mestaruuden jo tulevan lauantaina.

Muissa luokissa mestaruudet eivät vielä luultavasti varmistu, vaikka piste-erot kärjessä ovatkin jo suuria. E1-luokassa Hugo Svärd johtaa sarjaa 26 pisteen erolla Antti Ahtilaan. Kolmantena oleva Roni Salin on vain neljän pisteen päässä Ahtilasta. E2-luokassa Peetu Juupaluoma on sarjan kärjessä 23 pisteen turvin ennen Eetu Puhakaista. Niklas Laankoski on sarjassa kolmantena, vain pisteen päässä Puhakaisesta. U20-luokan pistekärjessä Sipooseen tulee Tiitus Enjala. Samuli Puhakainen on sarjassa kakkosena, 11 pistettä Enjalan takana. Pyry Juupaluoma on sarjassa kolmantena, vain pisteen päässä Puhakaisesta.

SM-pisteissä kärjessä olevien kuljettajien lisäksi Sipoossa kannattaa kiinnittää huomiota luonnollisesti Eero Remeksen menoon, joka joutui keskeyttämään Jämsän osakilpailun teknisen vian vuoksi. Jämsän kilpailun tavoin lauantaina mukana nähdään myös EJ-luokassa MM-sarjaa kiertävä Hermanni Haljala.