Kahro, Kinnunen ja Rainio mestarit 2018

Kuohujuoma pisaroi Erki Kahron ympärillä mestaruuden varmistuttua.
Kuva
Sami Salonen
Crossin Suomen mestaruudet ratkottiin tänään Orimattilassa kauden viimeisessä osakilpailussa.

Motocrossin SM-sarjan päätöskilpailu Orimattilassa tarjosi jälleen viihdyttävät kisat kaikissa luokissa. Rankka sadekuuro kasteli alueen MX2-luokan ensimmäisen erän aikana ja kuuivassa kelissä alkanut päivä muuttui kuraiseksi. Keli teki radasta entistä vaativamman ja sen myötä erityisesti MX2-luokassa nähtiin alati vaihtuvia tilanteita.

Ison luokan, eli MX1:n mestaruuteen ajoi odotetusti Viron Erki Kahro. Jo kauden avauksesta Hyvinkäältä asti isoa luokkaa hallinnut Kahro varmisti mestaruutensa Orimattilan ensimmäisen erän voitolla ja kuin varmistukseksi mies nappasi ykköspokaalin vielä päivän toisestakin erästä. Kahro hävisi erävoitot tällä kaudella vain kahdessa osakilpailussa, Siilinjärvellä ja Alavudella, kun Harri Kullas kävi napsimassa niistä ykköspaikat.

MX2-luokassa Suomen mestari on Santeri Kinnunen. Jämsäläiselle mestaruus on ensimmäinen ja sitä voi sanoa työvoitoksi. Kinnusen ura on kulkenut välillä vuoristorataa ja kun mies ilmoitti tämän kauden tavoitteekseen mestaruuden, sitä pidettiin mahdollisena muttei lainkaan varmana. Santtu Kinnunen on kuitenkin uuttera työmies, joka puursi herkeämättä kohti suurta tavoitettaan. Mestaruus irtosi lopulta ilman yhtään erävoittoa mutta Santeri ajoi pisteille kauden kaikissa erissä. Pienet kaatumiset ja virheet verottivat tulosta monessa erässä kauden aikana ja vielä päätöskisassakin pikku lipsahdukset olivat koitua kohtalokkaiksi. Niistä huolimatta periksiantamattomalla asenteella edennyt Kinnnunen kuitenkin nappasi mestaruuden itselleen.

MXC/A on ollut koko kauden Sampo Rainion hallintaa. Vain yksi kaatumisen vuoksi heikommin mennyt erä on kauneusvirhe nuorukaisen taulukossa, jossa kaikki muut erät päättyivät Rainion voittoon. Ajollisesti ja tuloksellisesti kauden päätöskisa meni kuten odotettiin. Kaksi voittoa vahvalla ajossa kruunasivat kauden ja siitä palkinnoksi Rainio kruunattiin MXC/A:n Suomen mestariksi.

Päätöskisan tulokset löytyvät TÄSTÄ

Santtu Kinnunen oli silminnähden helpottunut, kun kauden viimeisen erän tulos riitti mestaruuteen. MX2-luokka on ollut tiukan taistelun vuoksi jatkuva jännitysnäytelmä, punakilpi kauden päätteeksi on hieno suoritus.
Sampo Rainio piti C/A-luokkaa koko kauden niin tiukasti hallinnassaan, ettei mestaruus tainnut tulla kenellekään yllätyksenä.
Juuso Matikainen onnitteli ensimmäisten joukossa ison luokan uutta mestaria erän jälkeen. Matikainen ajoi jälleen vahvan kauden ja oli Kullaksen ohella oikeastaan ainoa vakavampi uhka Erki Kahrolle. SM-hopealle noussut Matikainen ansaitsi mitalin tasaisen hyvällä ajolla.
Roni Kytöseltä jäi yksi osakilpailu väliin enduron MM-sarjan vuoksi mutta siitä huolimatta Rolle kipusi loppupisteissä hopealle. Jännittävässä pikkuluokassa Kytösellä oli jopa mahdollisuus mestaruuteen mutta avauserän ykköspaikalta tippuminen viidenneksi sulatti mahdollisuuden. Syy tähän oli harmittavan pieni, Kytösen pyörän tangosta kahvakumit alkoivat luistaa paikaltaan kesken erän.
Kasper Kangasniemi miltei ainoana pystyi haastamaan Sampo Rainiota C/A:ssa. Kangasniemelle luokan hopeaa tasavahvojen suoritusten jälkeen. Hänen sarakkeessaan erien kakkossijat ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.
Viime kauden mestari Santtu Tiainen päätyi nyt ison luokan pronssille. Myös Tiaisen suorituksissa oli varmuutta, pisteille ja hiville sijoituksille hänkin ajoi kaikissa erissä. Kauden puolivälissä oli tuloksellisesti vaisumpi jakso ja siksi nyt tyytyminen SM-pronssiin.
MX2:n SM-kolmonen, Aleksi Kurvinen osoitti että vauhti on kohdallaan. Hän johtikin sarjapisteissä välillä mutta muutama tuloksellisesti heikompi erä ja Alavudelta yksi nollaerä tiputtivat miehen mestaruustaistosta. Muutama kaatuminen pois niin Kurvinen ajaa varmasti mestaruudesta ensi kaudella.
Jere Harju otti C/A:n pronssin. Kauden ensimmäinen ja viimeinen erä menivät huonosti, muuten Harju nakutti joka erässä podiumille. Jere Harju kuvassa oikealla kaatui päätöskisan toisessa erässä starttimutkaan ja kisa jäi kesken.
Kuva
Sami Salonen