Juupaluoma vei SM-avauksen nimiinsä

Peetu Juupaluoma vei yleiskilpailun voiton Mäntsälässä.
Jani Hovi
Kytönen Motorsport-tiimin Peetu Juupaluoma vei enduron SM-sarjan yleiskilpailun nimiinsä kuuden sekunnin turvin ennen Eemil Pohjolaa.

Enduron SM-sarja käynnistyi tänään Ramirent SM-Enduron merkeissä Mäntsälässä. Kisa-aamuna vallitsi varsin raikas pakkanen, kun elohopea oli reilusti 20 asteen pahemmalla puolella. Kuljettajien onneksi pakkanen lauhtui päivän mittaan, auringon lämmittäessä. Yleiskilpailun osalta kuljettajat ajoivat kaksi kierrosta, kierroksen pitäessä sisällään kolme maastokoetta. Kärjelle maastokoeaikaa kertyi reilut puolitoista tuntia ja useampi kuljettaja kertoikin kilpailun jälkeen, että viimeisellä maastokokeella tunsi päivän mitan.

Yleiskilpailun osalta kisa käynnistyi Peetu Juupaluoman merkeissä. Husqvarna-kuljettaja kellotti kuuden sekunnin pohjat avauspätkälle, ennen Eemil Pohjolaa. Albert Juhola jäi Pohjolalle kaksi sekuntia ja oli kolmas. Koko viikon sairaana ollut Aleksi Jukola jäi sekunnin Juholalla ja oli neljäs, ennen Eemil Helanderia. Toisella maastokokeella Juupaluoma ja Pohjola ajoivat samalle sekunnille, Jukolan jäädessä heille kuusi sekuntia. Antti Hänninen tuskaili liukkauden kanssa ja otti pari ensimmäistä maastokoetta hieman rauhallisemmin, mutta oli toisella maastokokeella kuitenkin neljäs, jääden 13 sekuntia pohjista.

- Rengas ei pure ollenkaan ja on aivan perhanan liukasta. Oli pakko ottaa vähän rauhallisemmin, etten olisi kaatuillut koko ajan, Hänninen kertoi.

Jukola keskeytti

Kierroksen kolmas maastokoe oli vajaan puolen tunnin mittainen ja se olikin luonnollisesta tärkeässä roolissa. Juupaluoma kellotti nyt seitsemän sekunnin pohjat Hänniseen, jolle useampaan kertaan kaatunut Pohjola jäi 10 sekuntia. Jukola oli neljänneksi nopein, mutta jäi peräti minuutin Juupaluomalle. Jukolan osalta kilpailu jäikin tähän, sillä miehen kurvatessa huoltoon, laittoi hän myös pyörän suoraan autoon.

- Olen ollut pari viikkoa taas kipeänä ja lähdin tänne hammasta purren. Yksinkertaisesti voimat loppuivat täysin tuolla kolmannella maastokokeella, enkä pystynyt enää jatkamaan. Sairastin joulukuussa koronan ja sen jälkeen minulla on ollut neljä jälkitautia, eikä putki mene millään poikki. Harmittaa aivan vietävästi, kun Päitsiin ei ole enää paljoa aikaa. Tulin tuossa hetki sitten kotiin ja mittasin juuri kuumeen, joka on taas noussut, Jukola kertoi myöhään iltapäivällä.

Ensimmäisen kierroksen jälleen Juupaluoma johti kisaa jo 24 sekunnin erolla Pohjolaan, Hännisen ollessa puolestaan 10 sekunnin päässä Pohjolasta. Kärkikolmikko olikin karkumatkalla, sillä Helander oli jo vajaan minuutin päässä Hännisestä. Juhola oli yleiskilpailussa viides, 24 sekuntia Helanderin takana.

Juupaluoma voittoon

Tilanne tasoittui neljännellä maastokokeella, kun Juupaluoma jäi 20 sekuntia pohjista. Pohjat meni Hänniselle, mutta vain 0,11 sekunnin erolla Pohjolaan. Juhola kavensi Helanderin etumatkaa viidellä sekunnilla, kaksikon ollessa kolmas ja neljäs maastokokeella. Viidennellä maastokokeella Pohjola tutki jälleen Mäntsälän lunta, Juupaluoman onnistuessa ja ajaessa 12 sekunnin pohjat. Hänninen oli kolmas, jääden 22 sekuntia Juupaluomalle. Raskas kisa ja vähäiset ajotunnin rupesivat näkymään Helanderin vauhdissa ja hän menetti neljännen sijan kokonaiskilpailussa Juholalle.

Viimeiselle maastokokeelle lähdettäessä Juupaluoman johto oli 16 sekuntia. Pohjola lähti maastokokeelle Juupaluoman edelle ja tilanne näyttikin jo selvältä, kun Pohjola kaatui kaksi kertaa, Juupaluoman ajaessa hänet lähes kiinni. Sen jälkeen kaatui puolestaan Juupaluoma. Kun Juupaluomalla oli vielä ongelmia ohitettavan kanssa, niin kaikki oli mahdollista. Kun Juupaluoma saapui maastokokeen maaliin, otti hän voiton 5,8 sekunnin turvin.

- Ajo tuntui hyvältä ja jouhealta, mutta en uskonut, että näin hyvin tuli. Viimeisellä pätkällä rupesi jo kramppaamaan paikat, Juupaluoma kertoi.

Pohjolan loppukiri ei näin ollen aivan riittänyt, mutta mies ei sitä asiaa murehtinut kisan jälkeen.

- Ei se voitto tuossa viimeisellä pätkällä mennyt, vaan kaikilla muilla. Keulani oli aivan liian jäykkä, eikä oikeastaan toiminut kunnolla. Sen takia olin sitten nurin jatkuvasti, Pohjola kertoi.

Hänninen oli kilpailun kolmas, mutta jäi reilun minuutin voitosta. Juhola oli yleiskilpailun neljäs, jääden tasan kolme minuuttia voitosta. Kaikkensa antanut Helander oli viides, jääden 16 sekuntia Juholasta.

Puolitoista minuuttia Helanderille jäi Ville Meisola, joka oli yleiskilpailun kuudes. Eetu Puhakainen jäi 15 sekuntia Meisolalle ja oli seitsemäs. Jiri Leino oli kahdeksas, Jussi Arvaja yhdeksäs ja Tiitus Enjala 10.

Yleiskilpailun kärkikolmikon mietteet hetken kuluttua, kuten myös luokkakohtaiset kisaraportit.