Italia dominoi Sixillä

Italia oli murskaava kotikilpailussaan.
Kuva
Pole Position
Italia oli odotetusti omaa luokkaansa tämän vuoden Sixillä. Sekä trophyssa että junioritrophyssa maailmanmestaruus meni kotijoukkueille.

Six Days Enduron viimeinen kilpailupäivä huipentuu perinteisesti loppucrossiin, jossa joskus on nähty dramaattisiakin tilanteita mitaleita ajatellen. Tällä kertaa näin ei käynyt, sillä Italian trophyjoukkue lähti viimeiseen päivään lähes viiden ja puolen minuutin johtoaseman turvin. Italia otti homman varman päälle ja hoiteli mestaruuden kotiin. Voittomarginaali hieman kutistui, mutta sillähän ei merkitystä ole, voittaako kisan yli vai alle viidellä minuutilla. Espanja ajoi MM-hopealle ja MM-pronssia sai edellisen Sixin voittanut USA. Suomen nelikko Pyry Juupaluoma, Eetu Puhakainen, Eemil Pohjola ja Roni Salin päätyi sijalle 12. 

Junioritrophyssa Italian kolmikko Lorenzo Macoritto, Manolo Morettini ja Matteo Pavoni sai myös startata viimeiseen päivään ilman paineita, sillä johto toisena olleeseen Ranskaan oli yli seitsemän minuuttia. Italian nuoret eivät kuitenkaan lähteneet varmistelemaan, vaan venyttivät eron toiseksi sijoittuneeseen Ranskaan kahdeksaan ja puoleen minuuttiin. MM-pronssi ripustettiin ruotsalaiskolmikon kaulaan. Ero Ranskaan oli vajaat puolitoista minuuttia. Suomen miehistö Samuli Puhakainen, Hermanni Haljala ja Peetu Juupaluoma oli sijalla 14.

- Ei meillä hirveän suuria odotuksia etukäteen ollutkaan, ei etenkään trophyjoukkueen osalta. Mehän olimme liikkeellä tosi nuorella joukkueella. Tänne lähdettiinkin pääasiassa hakemaan oppia ja kokemusta. Tässä on kuitenkin paljon asioita, jotka on koettava ja opittava, vaikka olisi kuljettajana miten hyvä ja nopea. Junioreissa olisi voinut olla mahdollisuuksia, jos kaikki onnistuvat ja muilla on hiukan epäonnea. Nyt se vain kääntyi päinvastoin, kun Peetulta (Juupaluoma) rikkoutui jäähdytin ja sen myötä tuli keskeytys. Sen jälkeen ei ollutkaan enää saavutettavissa muuta kuin kokemusta. Joka tapauksessa meillä oli matkassa oikein hyvä porukka. Meillä oli tosi hyvä henki ja teimme myös yhteistyötä Eestin porukan kanssa. Meillä synkkasi todella hyvin heidän kanssaan ja uskon, että siinä kyllä voittivat molemmat, kertoi Suomen joukkueenjohtaja Pekka Kulju.

Naisten trophyssakin mitalikolmikko oli käytännössä selvillä jo ennen viimeistä päivää. USA johti 14 minuutin turvin kisaa ennen Iso-Britanniaa. Espanja oli kolmantena, mutta eroa kakkossijaan oli vain reilu minuutti, joten mitalijärjestys ei ollut vielä varma. Järjestys säilyi samana loppucrossin jälkeenkin ja mestaruuden kuittasi USA. Joukkueessa ajoivat Brandy Richards, Rachel Gutish ja Britney Gallegos. Britit hävisivät voittajakolmikolle 15 minuuttia ja Espanja jäi puolestaan kakkossijasta vajaan minuutin.

Yleiskilpailun voittoon ajoi Josep Garcia.. Hän voitti toiseksi sijoittuneen Andrea Veronan parilla minuutilla. Kolmanneksi sijoittui Mikael Persson. Parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi koko viikon hienosti ajanut Hermanni Haljala. Hän oli yleiskilpailussa sijalla 34 ja E1-luokassa 10:s.

Koko pakka sekaisin

Vaikka trophyjoukkueiden kisassa ei yllätyksiä enää koettukaan, niin kerhojoukkueiden puolella tilanne oli aivan erilainen. Ruotsalaiskolmikko Team Ostra Enduro 1 lähti loppucrossille 20 sekunnin takamatkalta ja nousi lopulta voittoon runsaan minuutin erolla ennen viiden päivän jälkeen johdossa ollutta italialaista MC Sebinoa. Myös kolmossija vaihtui, kun MC Pavia Seniorin kolmikko nousi ohi kolmantena olleen GTBN:n.

Suomalaisjoukkueista paras on Hot One Racingin kolmikko Tiitus Enjala, Väinö Santamäki ja Jani-Petteri Leino. Loppusijoitus on 32. Old School Club miehistöllä Juha Saarela, Mika Paavola ja Janne Mukkala päätyi sijalle 67. Dynaset Hydraulics Finland kolmikolla Reijo Karppinen, Jorma Kakko ja Tero Riuttamäki löytyy sijalta 123. Hyvinkään Konekerhon sijoitus on 137. Joukkueessa ajoivat Heikki Santala, Jaakko Schildt ja Arto Kallioinen.