Hyvä määrä suomalaisia EM-avauksessa

Teksti
Eemil Helander, Tiitus Enjala, Niko Puotsaari ja Peetu Juupaluoma odottavat jo innolla kisan alkamista.
Kuva
Annamaria Helander
Enduron Euroopan mestaruussarja käynnistyy tulevana viikonloppuna Italiasta. Tänä vuonna mukaan on ilmoittautunut jälleen myös ihan hyvä määrä suomalaiskuljettajia.

Enduron EM-sarjassa ajetaan tälläkin kaudella neljä kaksipäiväistä osakilpailua. Sarja käynnistyy lauantaina Italiasta. Kesäkuun puolivälissä kilpailijat pääsevät tutustumaan San Marinon maisemiin. Elokuun puolivälissä karavaani saapuu Suomeen ja Sipooseen ja sarja päättyy marraskuun alussa Saksassa ajettavaan osakilpailuun. 

Sarja käynnistyy siis Italiasta, jossa kilpailun keskuspaikkana on jo entuudestaan EM-sarjastakin tuttu Castiglion Fiorentino. Vuoden 2009 EM-sarjan viimeinen osakilpailu ajettiin juuri täällä. Kaupunki on pieni, asukkaita on noin 13 000 ja se sijaitsee Arezzon maakunnassa vajaat 100 kilometriä Firenzestä kaakkoon. 

Reitti

Kilpailun reitin pituus on 54 kilometriä ja se kierretään kolmeen kertaan. Kierroksella on kolme maastokoetta. Kallioinen ja kivikkoinen extremetesti on pituudeltaan noin 1,5 kilometriä. Endurotesti on kaikkein pisin. Sillä on pituutta noin 8 kilometriä ja se on myös kivikkoinen sekä aluskasvillisuuden peittämä. Crossitesti on tehty nurmikentälle ja se on pituudeltaan noin 3 kilometriä. Kilpailu käynnistyy kumpanakin päivänä kello 9.30 Suomen aikaa.

Crossitesti on varsin vauhdikkaan näköinen. KUVA: Annamaria Helander.

Suosikit

Lähtöluettelo on kerännyt tänä vuonna mukavan määrän ilmoittautuneita. 186 nimeä ei ole lainkaan huono määrä nykyisessä maailmantilanteessa. 

Youth-luokassa ilmoittautuneita on kaikkiaan 27. Tästä luokasta ei kannata edes yrittää lähteä nimeämään ennakkosuosikkeja, mutta melkoisella varmuudella voi veikata, että podiumilla seisoo kisan jälkeen ainakin italialainen kuljettaja. Luokkaan on nimittäin ilmoittautunut peräti 16 isäntämaan edustajaa. Suomalaisvärejä luokassa lähtee edustamaan Juho Ahokas.

J1-luokassa on 16 ilmoittautunutta. Luokasta löytyy myös ehdoton ennakkosuosikki, ainakin mikäli vanhoihin meriitteihin on luottaminen. Mukaan on ilmoittautunut nimittäin hallitseva Youth-luokan maailmanmestari Kevin Cristino. Suomalaisväriäkin luokasta löytyy, sillä mukaan lähtee hienosti Päijänteen ympäriajossa yleiskilpailun kahdeksanneksi ajanut Tiitus Enjala.

J2-luokka on kilpailun suurin. Lähtölistalla on kaikkiaan 38 nimeä. Yksi suurimmista suosikeista on varmasti Riccardo Fabris, joka voitti viime kaudella J1-luokan Euroopan mestaruuden maksimipistein. Myös koko viime vuoden mitalikolmikko Lucas Bergström, Matyas Chlum ja Matej Skuta on jälleen mukana mitalijahdissa. Paikalla on myös viime vuoden EM-nelonen Diego Haution. Tähän joukkoon lähtevät kiilaa lyömään suomalaisista Samuli Puhakainen ja Niko Puotsaari.

E1-luokka on kilpailun toiseksi suurin. Ilmoittautuneita on 35, joista kannattaa ainakin kiinnittää huomio viime vuonna luokan EM-pronssille ajaneeseen Alessandro di Gregorioon. Myös viime vuonna hyviä otteita MM-sarjassa esittänyt Davide Soreca on selkeä suosikki podiumpaikkoja jaettaessa. Suomalaismenestystä lähtee tästä luokasta hakemaan kolme kuljettajaa. Eemil Helander on yksi luokan suomalaiskuljettajista. Tavoitimme miehen kävelemässä crossikokeelta. 

- Nyt on ihan mukava keli niin kelpaa kävellä, lämmintä on parikymmentä astetta ja aurinko paistaa. Olen ollut täällä reilun viikon ja aika paljon on satanut. Tämä crossikoe on tällainen aika tasainen pelto. Endurotesti on enempi sellaista perus kärrypolkua, vähän kivisempää ja välillä vähän metsää. Jonkun verran mennään myös mäkiä ylös ja alas. Extreme on aika lyhyt pyöritys kalliota, kivikkoa ja välillä vähän ojanpohjaa. Se on aika tekninen pätkä. Ehkä tämä crossipelto on minulle tutuinta maastoa. Enduro ja extreme ovat vaikeampia, siellä on niin teknisiä paikkoja. Tavoitteista en osaa sanoa ollenkaan, täällähän on nyt tosi paljon kuskeja, joiden vauhdista ei ole mitään tietoa. Toivottavasti saisin ajettua oman hyvän suorituksen. Se vaikuttaa myös siihen ajanko koko sarjan vai en. Seuraava kisahan on San Marinossa, jonne lähteminen on vähän hankalampi järjestää. Suomen ja Saksan kisat ovat taas paljon helpompia, Helander pohdiskeli. 

Luokan muut suomalaiskuljettajat ovat Aleksi Alanne ja Väinö Santamäki.

E2-luokassa on 27 nimeä, joista vahvin ennakkoon ajatellen on viime kaudella MM-sarjasta kaksi mitalia ottanut Andrea Verona. Vahvoja nimiä ovat myös David Abgrall, Alex Walton ja Dietger Damiens. Kolmikko kuittasi viime vuonna tuossa järjestyksessä EM-mitalit yleiskilpailusta. Killian Irigoyen on puolestaan viime vuoden totaalin nelonen sekä E2-luokan EM-hopeamitalisti. Suomalaismenestys on Peetu Juupaluoman varassa ja jos Päijänneajosta voi jotain päätellä, niin vauhdin pitäisi ainakin olla kohdillaan.

E3-luokan 13 osanottajan joukosta on melko vaikea nimetä ketään ykkössuosikiksi, eikä joukossa ole myöskään suomalaista kuljettajaa.

Seniorluokassa mestaruusjahtiin lähtee 20 kilpailijaa ja ainakin jos mestaruuksien määrän ottaa huomioon, niin ennakkosuosikin viitan voi huoletta heittää 13 Euroopan mestaruutta tähän mennessä voittaneen Maurizio Micheluzin harteille. Nico Rambow on varmasti myös varteenotettava mitalikandidaatti. Rambow oli viime vuonna jokaisessa kisassa Micheluzin jälkeen kakkonen. Viime vuonna neljänneksi jätetty Thomas Zych haluaa varmasti mitalin tänä vuonna, mutta niin haluavat suomalaisetkin. Mitalijahtiin lähtevät Mika Paavola, Juha Puotsaari ja Janne Rantanen.

Naisten luokassa ei 10 ilmoittautuneen joukossa suomalaiskuljettajia ole. Hallitseva mestari Tanja Schlosser lienee vahvoilla tänäkin vuonna, mutta mestariksi tähyävät varmasti myös viime vuoden pronssimitalisti Audrey Rossat sekä aikanaan motocrossia MM-tasollakin ajanut Nina Klink.