Holcombe voittoon, vatsavaivat sekoittivat monen päivän

Teksti
Kuva
Future7media
Enduron MM-sarjan toinen kisapäivä Portugalissa päättyi Steve Holcomben voittoon. Suomalaisista maaliin selvisivät vain Hermanni Haljala ja Samuli Puhakainen.

EnduroGP-luokassa Steve Holcombe lähti liikkeelle lauantaista sisuuntuneena ja täräytti pohjat päivän ensimmäiselle maastokokeelle. Josep Garcia kuittasi kuitenkin tilanteen toisella maastokokeella ja nousi johtoon. Extremellä Garcia hukkasi kuitenkin sen verran aikaa, että Holcombe johti ensimmäisen kierroksen jälkeen yhdeksän sekunnin turvin ennen Garciaa. Andrea Verona oli kolmantena vain pari sekuntia Garciasta. 

Toisen kierroksen jälkeen tilanne oli kärkikaksikon kohdalta ennallaan, mutta kolmantena viimeiselle kierrokselle lähti Nathan Watson. Verona puhalsi kuitenkin Watsonin niskaan vain neljän sekunnin päässä, joten kaikki oli edelleen voittoa myöten auki.

Kolmannella kierroksella Steve Holcombe piti kuitenkin paikkansa ja ajoi voittoon neljän sekunnin marginaalilla.

- Nyt tuntuu tietysti tosi hyvältä. Ajoin paljon paremmin eiliseen verrattuna. Taistelu oli tosi tiukkaa. Sekunti siellä ja toinen täällä. Yhtä pientä kaatumista lukuun ottamatta pystyin ajamaan tasaisesti. Reitti oli rajussa kunnossa, joten siihen nähden olen iloinen tasaiseen ja hyvään vauhtiin tänään, Holcombe iloitsi.

Eilen voiton ottanut Josep Garcia joutui nyt tyytymään kakkossijaan. Garcia oli kuitenkin tyytyväinen, sillä matka olisi voinut päättyä jo avauskierrokselle.

- Oli hyvä taistelu tänään Steven kanssa. Vedin ensimmäisellä kierroksella extremellä isot lipat. Siinä meni paljon sekunteja ja Steve pääsi karkumatkalle. Sain kurottua eroa kiinni, mutta se ei riittänyt voittoon. Yleensä ison kaatumisen jälkeen rytmi on hukassa, mutta tänään ajo sujui sen jälkeenkin ja olen siihen tyytyväinen, Garcia kertoi.

Kolmantena miehenä podiumille nousi eilen neljänneksi ajanut Nathan Watson.

- Tämä on loistava alku kaudelle. Tein ison muutoksen talven aikana kun siirryin Betalle. Tunsin oloni hyväksi heti uudella pyörällä, joten olen voinut vain kerätä harjoitustunteja läpi talven. En oikein tiennyt mitä odottaa ensimmäisessä kisassa. Ajo on kuitenkin tuntunut hyvältä harjoituksissa. Upeaa ottaa podium GP-luokasta ja voitto E2:ssa. Taidan nyt johtaa MM-sarjaa ensimmäistä kertaa urallani, Watson myhäili.

Enduro1-luokan kärkikolmikon muodostivat Steve Holcombe, Josep Garcia ja kolmantena miehenä podiumille noussut Jamie McCanney. Luokan suomalaiskaksikosta tuli yksikkö jo ennen starttia, kun Roni Kytönen ei kisaan edes pystynyt starttaamaan. Lauantain aikana alkanut mahatauti äityi niin pahaksi yön aikana, että sunnuntaiaamulla ei kannattanut lähteä metriä kauemmas vessan ovelta. Hermanni Haljala sen sijaan pääsi matkaan, mutta vauhti ei tänäänkään ollut sitä, mitä Haljala odotti. Sijoitus maalissa oli yhdeksäs.

- Extremetesti sujui tänään ajollisesti paljon paremmin, mutta kaikilla kolmella kierroksella jäin kiinni johonkin paikkaan, koska tein virheen ajolinjan valinnassa. Siellä meni aina 20-30 sekuntia ylimääräistä, mikä on paljon päiväaikaan lisää. Kaikkeni yritin, mutta se ei riittänyt eikä ajaminen tyydytä. Paljon parempaan koen pystyväni ja myös pitäisi pystyä. Pyöräni ja tiimini toimivat hyvin. Tästä on otettava hyvät ja huonot asiat, ja nollattava ne ennen ensi viikonloppua, Haljala tietää.

Enduro2-luokassa maaliin tultiin järjestyksessä Nathan Watson, Andrea Verona ja Samuele Bernardini.

Enduro3-luokassa saatiin uusi voittaja, kun ykkössuosikki Brad Freeman oksensi kypäränsä täyteen ensimmäisellä maastokokeella ja totesi, että mahatautia on huomattavasti helpompi sairastaa hotellilla kuin kilpaa ajaen ja keskeytti. Voiton otti Hamish Macdonald, toinen oli Matteo Cavallo ja kolmas Julien Roussaly.

Juniorit

Juniorluokassa Axel Semb voi olla tyytyväinen viikonloppuunsa otettuaan jälleen voiton. 

- Tämä oli hyvä alku sarjalle. Extremetesti oli vaikea, mutta sain pidettyä homman koossa. Minulla oli vielä varaa nostaa vauhtia ja teinkin niin viimeisellä kierroksella, Semb totesi.

Toiseksi parhaasta vauhdista vastasi Antoine Alix ja kolmanneksi kiirehti Thibault Giraudon. Samuli Puhakainen ajoi kuin lauantain uusinnan. Hän oli jälleen kahdestoista ja Junior2-luokassa kuudes.

- Tänään oli samanlainen päivä kuin eilenkin, mutta nyt alkoi lisäksi vatsassa möyriä toisen kierroksen puolivälissä, niin että meinasin paskoa housuihini. Ei onneksi sentään tarvinnut kesken pätkän pysähtyä. Pätkän maalissa ajoin täysillä bajamajan viereen. Oli aika tuskallista ajaa kun piti käydä tarpeilla monta kertaa päivän aikana, eikä oikein mikään pysynyt sisällä. Täällä oli varikolla useammalla kuskilla vatsan kanssa ongelmia. Eilen suunnittelin, että pitäisi varmaan meditoida illalla, että vauhti paranisi. En kuitenkaan meditoinut, mutta ehkä olisi sittenkin pitänyt, Puhakainen vitsaili.

Junior1-luokan kolmen kärjen muodostivat Thibault Giraudon, Leo Joyon ja Manolo Morettini. Junior2-luokassa kiireisin oli Axel Semb, toiseksi sijoittui Antoine Alix ja kolmanneksi Max Ahlin.

Youth-luokassa parhaasta vauhdista vastasi Alberto Elgari. Toinen oli Manuel Verzeroli ja kolmas Clement Clauzier. Luokan ainoan suomalaisedustajan Tiitus Enjalan kisa päättyi jo alkuvaiheessa. Toiselta maastokokeelta ei enää Enjalalle aikaa kirjattu.

- Ensimmäisen kierroksen endurotestin puolivälissä pamahti kerran putkessa, pyörä booasi ja sammui siihen, eikä käynnistynyt enää. Vaihdoin uuden tulpan, jolla se käynnistyi, mutta kaasua se ei kestänyt antaa ollenkaan, vaan booasi ja sammui jälleen. Tässä on nyt sitten etsitty vikaa, olisiko se kaasuttimessa vai sähköpuolella. On tässä onneksi aikaa saada se kuntoon. Eipä tuolle mitään mahda, mutta tämä on motorsporttia, Enjala harmitteli.

Naisten luokassa ajettiin tänään vain kaksi kierrosta. Voittoon ajoi Mireia Badia. Eilen voittanut Rachel Gutish ajoi maaliin toisena ja kolmanneksi sijoittui Franceska Nocera.

Näin on MM-sarja saatu käyntiin, eikä seuraavaa osakilpailua tarvitse pitkään odottaa. Ensi viikonloppuna jatketaan edelleen Portugalissa, eikä edes kaukana, vaan lähes naapurikaupungissa, sillä kilpailukeskuksena toimii vajaan sadan kilometrin päässä oleva Valpacos.