Hindersson ja Haavisto mestareiksi

Speedcrossin Suomen mestaruudet ratkaistiin Salon Kavilannummella.
Kuva
Jani Hovi
Salossa järjestetty urheilun 28 eri lajia käsittävä SM-viikko piti sisällään myös motocrossia. Speedcrossin Suomen mestaruudet ratkaistiin luokissa MX125 ja MX Open.

MX125-luokan aika-ajossa parhaasta vauhdista vastasi Kasimir Hindersson. Hän selvitti ratakierroksen puolitoista sekunnin kymmenystä Aaro Mennaa nopeammin, joten tämä kaksikko ilmoittautui vahvimmin mestaruuden tavoittelijaksi.

Ensimmäisessä erässä Menna ottikin heti kärkipaikan haltuunsa, mutta Hindersson ajoi tiukasti tuntumassa. Muu joukko ei pystynyt vastaamaan kärkikaksikon vauhtiin, mutta kolmossijasta taistelivat Simo Koskinen, Otto Kumpulainen ja Heikki Vähäpesola.

Menna ja Hindersson eivät toisiinsa juuri eroa saaneet, mutta kisan puolivälissä Koskinen alkoi olla jo turvallisesti kolmospaikalla Kumpulaisen ja Vähäpesolan kisatessa nelospaikasta.

Menna vei lopulta selkeästi erän nimiinsä, sillä Hindersson antoi sen verran periksi viimeisellä kierroksella, että eroa maalissa oli reilut kolme sekuntia. Kolmanneksi ajoi Koskinen, neljänneksi Kumpulainen ja viidenneksi Vähäpesola.

Toisessa erässä Aaro Menna otti parhaan startin saaden peräänsä Kasimir Hinderssonin. Hindersson ohittikin pian Mennan, mutta Menna kuittasi takaisin kärkeen. Hindersson ei kuitenkaan hätkähtänyt, vaan otti jälleen kärkipaikan haltuunsa. Sitten alkoikin tiukka kisa Suomen mestaruudesta. Simo Koskinen ajoi kolmantena kohti SM-pronssia perässään Heikki Vähäpesola ja Viljami Kyllönen.

Kasimir Hindersson

Kasimir Hindersson

Kisa jatkui tasaisena, eikä kumpikaan tehnyt virheitä. Menna pääsi viimeisellä kierroksella lähes rinnalle, mutta ohitukseen vauhti ei aivan riittänyt. Hindersson otti erävoiton ja Suomen mestaruuden.

- Oli hyvää kisaa Aaroa (Menna) vastaan. Tämä oli tosi tärkeä voitto minulle. En ole ehtinyt ajaa paljoakaan kyynärpäämurtuman jälkeen, Hindersson kertoi.

Aaro Menna sai kaulaansa SM-hopean vain puoli sekuntia voittajalle hävinneenä. Kolmanneksi ja SM-pronssille ajoi Simo Koskinen. Erän neljäs oli Heikki Vähäpesola ja viides Santeri Oinonen.

MX Open

MX Open- luokassa mestaruus ratkaistiin pudotuskilpailulla. Ensin ajettiin kaksi karsintaerää, joista kummastakin 10 nopeinta selvisi illan finaaliin.

Ensimmäisessä erässä ehdottomana suosikkina oli Jere Haavisto. Parhaiten puomilta irtosi Mauno Nieminen, seuraavina Pekka Nissinen, Jere Haavisto, Kimi Koskinen ja Ville Meisola. Toisella kierroksella Haavisto nousi Nissisen ohi toiseksi ja alkoi lähestyä kärjessä ajavaa Niemistä. Neljännellä kierroksella ohitus onnistui ja sen jälkeen Haavisto karkasi muilta. Viidennellä kierroksella Nissinen lipsahti nurin kolmospaikalta ja tippui viidenneksi. Näin kolmanneksi nousi Koskinen ja neljänneksi Meisola. Tämän jälkeen ei järjestys enää vaihtunutkaan.

Toisessa karsintaerässä suosikin viittaa kantoi Juuso Matikainen. Parhaan startin otti Teemu Makkonen. Hän sai peräänsä Sampo Rainion ja Juuso Matikaisen. Makkosen johto ei kuitenkaan kauaa kestänyt, kun mies joutui jo toisella kierroksella nostelemaan pyörää pystyyn. Tämän jälkeen Rainio ja Matikainen kisasivat loppuerän aivan tosissaan. Rainio ajoi edellä ja Matikainen haki perässä linjoja joka puolelta. Ohitukseen Matikainen ei kuitenkaan pystynyt, vai eikö sitten halunnutkaan. Kasper Kangasniemi ehti maaliin kolmantena, Teemu Makkonen oli neljäs ja Joona Kukkonen viides.

Finaali

Parhaan startin finaalissa otti Sampo Rainio, seuraavina ajoivat Jere Haavisto, Pekka Nissinen, Mauno Nieminen ja Alexander Wiik.

Neljännellä kierroksella Rainio ajoi mutkassa sisälle ja teki pienen virheen, eikä muuta tarvittu. Haavisto tuikkasi ulkoa rinnalle ja ohi ja mestaruuskamppailu ratkesi siihen. Haavisto puristi nopeasti kolmen sekunnin eron ja pystyi periaatteessa sen jälkeen kontrolloimaan kisaa. Rainio jatkoi turvallisesti toisena ja kolmospaikkaa piti hallussaan Pekka Nissinen, ollen kiinni SM-pronssissa. Juuso Matikainen oli neljäntenä, mutta ajoi tiukasti Nissistä kiinni ja oli vahvasti sitä mieltä, että SM-pronssi kuuluu hänelle.

Jere Haavisto

Jere Haavisto

Haavisto ajoi odotetusti mestaruuteen ja Rainio oli yhtä selkeästi SM-hopealla. SM-pronssi ratkesi viimeisellä kierroksella kun Matikainen ja Nissinen osuivat toisiinsa ja Nissinen meni nurin. Näin Matikainen nousi kolmanneksi ja SM-pronssille. Nissinen ajoi maaliin katkeralla nelossijalla ja viides oli Mauno Nieminen.

- Startti oli parempi kuin alkuerässä. Ensimmäisessä kurvissa valuin vähän ulos ja Sampo (Rainio) pääsi siinä kuittaamaan. Sitten ajelin muutaman kierroksen perässä ja ihmettelin miksen saa ylämäessäkään kiinni, kun en tiennyt, että Sampo on 450-kuutioisella mukana. Sitten Sampo teki pienen virheen ja pääsin johtoon. Sen jälkeen ajoin vain omaa rentoa ajoa maaliin, Haavisto selvitti kisan kulkua.

SM-pronssi ratkesi viimeisellä kierroksella kun Matikainen ja Nissinen osuivat toisiinsa ja Nissinen meni nurin. Näin Matikainen nousi kolmanneksi ja SM-pronssille. Nissinen ajoi maaliin katkeralla nelossijalla ja viides oli Mauno Nieminen.

Päivän tulokset: https://speedhive.mylaps.com/Events/2007394