Henriksson vaihtaa Kawasakin väreihin

Paavo Henriksson lähtee uuteen kauteen Kawasakin ohjaimissa.
Kuva
Oona Lehtonen
Enduron E1-luokassa yllättäen Suomen mestariksi ajanut Paavo Henriksson hyppää ensi kaudelle Kawasakin sarviin. Porilainen Henriksson on haalinut ensi kaudeksi ympärilleen tukijoita omalta kylältä ja lähtee kauteen motivoituneena.

Koko endurouran Porin Moottorikerhoa edustanut Henriksson lähti tähänkin kauteen tutuin tavoittein, eli ajamaan jokaiselle pätkällä mahdollisimman lujaa. Vuodesta 2012 asti kilpailuja kiertänyt porilainen ei ole koskaan unelmoinut Suomen mestaruudesta, vaan pitänyt tavoitteet varsin maltillisina.

-Kun aloitti kilpailuissa käymisen haaveilin, että jos pääsisin B-luokkaan niin olisin iki onnellinen. Silloin tuli pidettyä A-luokan jätkiä ihan jumalina, Henriksson naurahtaa.

Suomen mestaruuteen päättynyt kausi starttasi Henriksson osalta erinomaisesti Lahdessa, kun hän kamppaili heti voitosta. Haastavat olosuhteet ja viimeisellä lenkillä tulleet krampit kuitenkin pakottivat tyytymään kolmanteen sijaan, mutta Henriksson ymmärsi olevansa oikealla tiellä. Korona laittoi kaikkien suunnitelmat ja kalenterit uusiksi, niin myös Henrikssonin.

-Siitä ensimmäisestä kisasta jäi sellainen fiilis, että tässä on mahdollisuudet mihin vain. Sitten kun korona alkoi, niin kukaan ei tiennyt enää mistään mitään ja olin tyytyväinen, kun päästiin edes jotain kisoja ajamaan.

Viimeiseen kilpailuun Seinäjoelle Henriksson lähti luottavaisena, vaikka mestaruuden kannalta suurin suosikki olikin Samuli Puhakainen. Henriksson lähti jälleen ajamaan vain omaa ajoaan, mutta tietoisena siitä, että moottoriurheilussa voi tapahtua mitä vain. Kun kilpailua oli jäljellä neljä maastokoetta, huomasi Henriksson olevansa kiinni Suomen mestaruudessa Puhakaisen tekniikan petettyä.

-Sen tunteen muistan ikuisesti, kun lähdin viimeiselle pätkälle ja kaverit hengitti niskaan sekuntien päässä. Ei ollut varaa viimeisellä pätkällä töpeksiä. Mulla oli hirveä itseluottamus, että hyvin tämä tulee menemään.

Hyvinhän se loppujen lopuksi meni, kun kaikkien suureksi yllätykseksi Henriksson juhli E1-luokan Suomen mestaruutta. Jopa hieman epäuskoinen 30-vuotias mestari pohdiskeli tovin saavutustaan ja vastaanotti onnitteluja laajalta rintamalta. Sitten iski pienimuotoinen tyhjyys ja tulevan kauden suunnittelut.

-Ei tämä mitenkään elämää mullistanut. Hetkeksi tuli sellainen olo, että mitä nyt sitten tehdään, Henriksson tuumaili.

Kawasaki istui heti käteen

Henriksson on ajanut alusta asti KTM:llä ja nyt mestaruuden myötä oli aika etsiä jotain uutta. Tulevan kauden pyörämerkin valintaa Henriksson pohti tovin, kunnes vastaan tuli uudistunut Kawasaki mallisto. 12 peräkkäisen Kotarin jälkeen hyppy vihreisiin alkoi tuntua päivä päivältä paremmalta ajatukselta.

-Kawasakiin oli tullut nestekytkin ja sähköstartti. Pyörä vaikutti kaikin puolin asiallista. Bensatankki ja ilmanputsari olivat niillä paikoilla kuin on totuttu, Henriksson avaa valintaansa.

Henriksson paineli suoraan paikallisen Kawasaki kauppiaan juttusille. Radical Motorsilla otettiin tuore Suomen mestari hämmentyneenä, mutta erittäin mieluusti vastaan. Seuraavaksi yhteys muodostettiin Kawasakin maahantuoja Sumekoon ja asiat alkoivat edetä nopeasti eteenpäin. Henriksson on ennättänyt ajaa uudella Kawasakilla noin kymmenen tuntia ja pyörä on istunut miehen käteen alusta alkaen jopa yllättävän hyvin. Vakiopyörään erona Henrikssonilla on omien mieltymysten mukaan tehty iskunvaimennus, mutta muu on ollut pientä hienosäätöä.

-Kyllä minä tiesin ettei Japanissa moottoripyörän rakentaminen ole ihan uusi juttu, että kyllä ne sen osaa. Siltikin yllätyin, että näin pienillä tunneilla ja vähällä säätämisellä Kawasaki tuntuu todella hyvältä ajaa. Tietysti vasta kilpailut näyttävät totuuden, mutta olen tyytyväinen ettei ole tarvinnut lähteä mihinkään Amerikan temppuihin.

Porilaisuuden maksimointi

Pikku nelarilla tulevaan kauteen lähtevä Henriksson ei ota paineita tulosten suhteen. Taktiikka on sama kuin ennenkin, eli pätkä kerrallaan ja maalissa katsotaan mihin se riittää. Motivoitunut ja nopeutensa todistanut Henriksson ei lähde paukuttelemaan henkseleitä.

-Ei ole mitään pakkoa ottaa uutta mestaruutta, mutta haluan ajaa hyviä tuloksia ja näyttää, että Kawasaki tarjoaa kilpailukykyisen kaluston.

LVI-insinööriksi opiskeleva Henriksson saattaa jättää Päijänteen ympäriajon väliin, ellei rahoitukseen löydy apua. Rahoitus saattaa kuitenkin löytyä yllättävänkin nopeasti, jos Kawasaki löytyy heti kauden ensimmäisistä kilpailuista tuloslistojen kärkisijoilta. Kun uusi pyörä ja tiimi löytyivät omalta kylältä Porista, on Henriksson tukeutunut paikalliseen kauppiaaseen myös varusteiden osalta.

- Minulle on tärkeää tehdä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa ja Nakkilan Pyörä ja Mopo onkin menossa mukana. Meillä on Porissa pienet piirit eikä ole mitään isoja enduro perinteitä. Minulle on henkilökohtaisesti tärkeää maksimoida porilaisuus, Henriksson päättää.