Haapanen: ”Ei 52-vuotiaan pitäisi voittaa SM-kisoja”

Jussi Haapanen taiteili voittoon lauantaina Tervakoskella.
Kuva
Jani Hovi
Jussi Haapanen on nähnyt Suomen trialin kulta-ajat, sekä laskukauden. Nyt mies täräytti 52-vuotiaana SM-osakilpailun voittoon, joka ei pitäisi olla miehen itsensä mukaan edes mahdollista.

Jussi Haapanen voitti lauantaina Tervakoskella ajetun trialin kauden ensimmäisen SM-osakilpailun. Voitto ei tullut helpolla, sillä ainoastaan yksi piste erotti Haapasen ja kisan kakkoseksi ajaneen Timo Myöhäsen. Oli kuitenkin melkoisen lähellä, ettei Haapanen olisi ollut edes mukana kilpailussa, sillä mies päätti viime syksynä lopettaa uransa. Tähän kauteen Haapasen perheessä lähdettiinkin sillä ajatuksella, että kisakuskina toimii Haapasen poika Konsta.

- Toukokuun alussa ajetun Pälvi-trialin jälkeen poika ilmoitti, ettei hän aio ajaa kisaa tällä kaudella. Niinpä minä mietin, että kyllä yhden Haapasen täytyy kuitenkin kisaa ajaa ja rupesin harjoittelemaan. Viimeiset pari viikkoa olenkin treenannut tiiviisti. Kyllä minä sitä ennenkin harjoittelin pojan kanssa, mutta silloin mentiin hänen treeniensä ehdoilla, Haapanen kertoo.

52-vuotias Haapanen on nähnyt Suomen trialissa monenlaisia aikoja. Hän ajoi itse ensimmäisen kauden MM-sarjassa vuonna 1989 ja jatkoi sarjan parissa vielä kauteen 1992 asti. Sen jälkeen Haapanen kiersi EM-sarjaa aina 2000-luvun alkuvuosiin asti, jonka jälkeen hän on kiertänyt SM-sarjaa muutamaa vuotta lukuun ottamatta. Tommi Ahvala voitti lajin maailmanmestaruuden vuonna 1992, joten Haapanen on nähnyt myös lajin huippuvuodet suomalaisten kannalta. Hän on ollut itse voittamassa myös joukkue MM-pronssia vuonna 1996.

- Koska meillä ei ole kansainvälisen tason huippuja, niin taso laskee väkisinkin myös kansallisessa sarjassa. Kun ollaan rehellisiä, niin eihän 52-vuotiaan miehen pitäisi voittaa SM-kilpailua, mutta nyt niin kävi. Meillä on tällä hetkellä muutama potentiaalinen nuori kuljettaja, mutta matka kansainväliselle huipulle on todella pitkä. Sinne pääseminen vaatii myös melkoisia rahallisia panostuksia. Ennen kaikki oli jotenkin helpompaa, kun pakattiin vain pyörä Hiaceen ja lähdettiin Eurooppaan ajamaan, Haapanen muisteli.

Haapasen omalla uralla joukkue MM-pronssi on luonnollisesti yksi kovimmista saavutuksista. Paras yksittäisen MM-osakilpailun sijoitus hänellä on yhdeksäs. Tilillä on lisäksi viitisen Suomen mestaruutta ja lisäksi reilut 20 SM-hopeaa.

- Minulla on ollut pitkään tavoitteena olla paras ”amatööri” SM-sarjassa ja sitä kautta hopeamitaleja on kertynyt kasapäin. Siinä kun Tommi (Ahvala), Joa (Hindren) ja Timo (Myöhänen) keräsivät kultamitalit, otin minä hopeat, Haapanen nauroi.

Ennen kauden avauskilpailua Tervakoskella, oli Haapasen tarkoitus ajaa valikoituja SM-kilpailuja, sekä X-trialin SM-kilpailu. Voiton jälkeen miehen suunnitelmat kuitenkin muuttuivat ja nyt Haapasen tarkoitus on ajaa koko SM-sarja. SM-viikkoon kuuluva X-trial ajetaan Salossa 1.7. ja seuraava perinteinen SM-kilpailu kaasutellaan 16.7. Kintauksessa, Jyväskylän lähellä.