Garcialle kauden toinen voitto

Teksti
Kuva
Freddy Ccy
Enduron MM-sarjan toinenkin kisaviikonloppu ajetaan Portugalissa. Tänään lauantaina nopein oli Josep Garcia. Suomalaiset eivät vieläkään pystyneet huippusuorituksiin.

GP-luokassa kisa podiumpaikoista oli odotetun tiukkaa. Kun ensimmäinen kierros oli takana, oli kärjessä Josep Garcia. Steve Holcombe oli kuitenkin vain reilun kolmen sekunnin päässä, eikä Andrea Veronakaan ollut jäänyt kärjestä kuin 11 sekuntia. Toisen kierroksen jälkeen Verona oli puristanut eron Holcombeen yhdeksään sekuntiin, mutta Verona oli aivan samoissa Holcomben kanssa. Ero oli vain 35 sadasosasekuntia. Kolmannen kierroksen extremetestillä kärkikaksikko pudotti kyydistään Veronan, joka hukkasi kymmenkunta sekuntia ylimääräistä aikaa. Näin tilanne alkoi vaikuttaa podiumin suhteen selkeältä. Kolmen kierroksen jälkeen ajettiin vielä neljäskin kierros, mutta ilman extremetestiä. Josep Garcia ei kärjessä virheisiin sortunut, vaan ajoi kauden toisen voittonsa.

- Tänään oli kova taistelu Steven kanssa. Kaaduin toisella endurotestillä ja menetin aikaa. Sen jälkeen yritin puristaa kovempaa, mutta erot olivat pieniä. Yritän toistaa tuloksen huomenna, Garcia lupaili.

Steve Holcombe joutui tyytymään kakkossijaan 14 sekuntia kilpakumppaniaan hitaampana.

- Oli pientä draamaa, kun pyörässä oli vika ennen toista crossitestiä. Se vei keskittymistä, mutta Josep oli myös tosi nopea tänään. Ajan vähän liikaa kuin isolla pyörällä ja se vaatii vielä opettelua. Viimeinen kierros meni tänään hyvin, toivottavasti pystyn jatkamaan sitä vauhtia huomenna, Holcombe suunnitteli.

Podiumin kolmospaikan miehitti Andrea Verona.

- Tänään oli kauden ensimmäinen kuuma kisapäivä. Olen muuten tyytyväinen, mutta extremellä olin hidas ja kolmannella kierroksella kaaduin siellä. Menetin siinä ehkä 15 sekuntia. Huomenna olen ilman virheitä mukana voittotaistelussa, Verona uskoi.

Enduro1-luokan kärjessä olivat luonnollisesti Josep Garcia ja Steve Holcombe. Kolmanneksi ajoi Jamie McCanney. Roni Kytösen vauhti alkaa myös osoittaa paranemisen merkkejä, vaikka ero kärkeen onkin vielä melko suuri. Kytönen sijoittui luokan kuudenneksi.

- Tänään kulki ajo jo paikoitellen todella hyvin. Ensimmäisen kierroksen extremellä vedin isot lipat ja pyörä lensi sellaiseen pusikkoon. Muuten päivä tuli hyvin ja vauhtia alkoi löytyä. Samulille iso kiitos siitä, että edellisen kilpailun jälkeen pyörään tehtiin muutoksia ja ne ainakin toimivat todella hyvin. Muuten tänään oli rankka päivä.  Viime viikonlopun mahatauti tuntuu vielä kropassa eikä energia tahdo riittää. Yritän kuitenkin tankata niin hyvin kuin mahdollista ennen huomista, Kytönen kertoi.

Hermanni Haljala paransi myös otteitaan kauden avausviikonloppuun verrattuna, mutta ei ole vieläkään vauhdillisesti siellä, missä pitäisi olla. Sijoitus maalissa oli yhdeksäs.

- Vähän oli turhan lämmin suomipojalle kun lämpömittari huitoo 30 asteen pinnassa. Ei tullut mitään isompia virheitä. Viimeisellä endurotestillä oli kyllä lähtö lähellä. Jostain maakivestä meinasin mennä tangon yli ja lensin ulos radalta. Pysyin kyllä pystyssä, mutta siihen meni 15-20 sekuntia. Oli sellainen tasaisen tappava päivä. Parhaani yritin ja tässä on tulos. Ei se hirveästi tyydytä. Koko päivä säädeltiin pyörää, koska tuntui, ettei kaikki teho tullut irti. Koska kyseessä on kaasutinpyörä, niin ehkä nämä kuumat olosuhteet vaikuttivat, Haljala arveli.

Enduro2-luokassa voittoon ajoi Andrea Verona. Kun Nathan Watson jäi kakkospaikalta päivän viimeiselle endurotestille törmättyään puuhun ja murrettuaan ohjaustankonsa, nousi toiseksi Samuele Bernardini. Päivän kolmonen oli Mikael Persson.

Enduro3-luokan voiton otti turhia riehumatta Brad Freeman, toiseksi kiireisin oli Hamish Macdonald ja kolmanneksi sijoittui Albin Norrbin.

Juniorit

Juniorluokassa alkaa vaikuttaa siltä, että Axel Semb tulee olemaan tänä vuonna vaikea voitettava. Ruotsalainen takoo hurjia aikoja ilman riskejä ja otti jälleen ylivoimaisen voiton. Toiseksi ajanut Kevin Cristino joutui taipumaan runsaalla minuutilla. Ruotsalaismenestystä täydensi kolmantena podiumille noussutMax Ahlin. Samuli Puhakainen paransi vauhtiaan viime viikonloppuun verrattuna ja ajoi koko ajan 10 joukkoon oikeuttavia maastokoeaikoja. Kärkimiesten vauhtiin ei Beta-kuljettaja kuitenkaan vielä ehtinyt. Sijoitus oli nyt yhdeksäs ja Junior2-luokassa viides.

- Tänään kulki hiukan paremmin, mutta vauhtia pitäisi saada vielä lisää. Myös voimat loppuivat aivan täysin jo toisen kierroksen puolivälissä. Se viime sunnuntain mahatauti vain paheni ja huilailin vielä keskiviikkonakin. Sitten yritin kyllä syödä mahdollisimman paljon, mutta ei varmasti ollut tarpeeksi energiaa kehossa. Tuo lämmin keli vaikutti varmasti myös jaksamiseen. Minulla on myös heinäallergia, niin sekin haittasi jo pätkiä kävellessä. Ajaessa silmät kutisevat ja nenä vuotaa. Joutuuvetämään aivan räkä poskella. Päivän aikana ei sattunut mitään erikoista ja pyörä toimii hyvin, Puhakainen selvitti.

Youth-luokassa saatiin jälleen uusi voittaja, kun nopeimmin maastokokeet selvitti tällä kertaa Manuel Verzeroli, toiseksi ajoi Romain Dagna ja kolmanneksi Alberto Elgari. Suomalaiskaksikosta nopeampi oli Tiitus Enjala, sijoitus maalissa 11.

- Päivä sujui kaikin puolin tasaisesti. Kertaakaan en kaatunut, mutta pikku virheitä tietysti tuli. Oli ihan kohtuullinen suoritus, mutta vauhtia pitäisi löytää lisää. Kramppeja tuli jonkun verran, mutta jaksoin kuitenkin hyvin ajaa. Lämmin keli ei haitannut minua. Siirtymät olivat kuitenkin niin vauhdikkaita, että viima oli ihan viileää. Pyörä toimi tosi hyvin. Tein testiradalla vielä pikku muutoksenkin siihen ja se oli oikein hyvä ajaa, Enjala kertoi.

Juho Ahokkaan sarjan avauskilpailu päättyi sijalle 17.

- Päivä lähti käyntiin ihan mukavasti. Ei tullut mitään isompia virheitä. Yritin ajaa mahdollisimman rennosti. Kolmannella kierroksella siirtymällä ennen pätkiä jouduin työntämään yhden ylämäen ylös. Meitä oli siellä monta kuskia jumissa ja auttelimme siinä toisiamme. Väsähdin siinä aivan täysin ja loppupäivä menikin sitten vain ajellessa. Myös tuo lämmin keli vei melkoisesti voimia ja koko viime vuoden ajotauko vaikuttaa myös siihen, ettei ole vielä sellaista kunnon ajokestävyyttä, Ahokas pohdiskeli.

Naisten luokassa Rachel Gutish menetti kakkossijansa toiseksi viimeisellä maastokokeella hukattuaan siellä miltei 10 ylimääräistä minuuttia. Voittotaistelu huipentui viimeiselle maastokokeelle, jonne Mireia Badia starttasi seitsemän sekunnin johtoaseman turvin ennen Francesca Noceraa. Nocera pisti kaiken peliin ja nousi lopulta voittoon kahdeksan sekunnin turvin ennen Badiaa. Kolmanneksi sijoittui Rosie Rowett.

Kilpailu Portugalissa jatkuu huomenna. Ensimmäiset kilpailijat lähtevät matkaan kello 11.00 Suomen aikaa.